UMF Cluj va avea un Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului

23 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta se adresează profesioniștilor din domeniul farmaceutic, având totodată și o componentă educațională, de care vor beneficia studenții la Farmacie, rezidenții și masteranzii.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj a anunțat că a demarat o investiție e aproape 30 de milioane de lei, în scopul înființării unui Centru de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, care va funcționa într-un corp de clădire al instituției cunoscut ca Farmacia B. Cea mai mare parte din suma alocată acestui proiect va merge către consolidarea, renovarea și modernizarea respectivului corp de clădire, lucrări urmate apoi de dotarea laboratoarelor și celorlalte spații care vor face parte din structura noului centru de cercetare.

Farmacia B se află la intersecția străzilor Victor Babeş şi Ion Creangă din Cluj-Napoca, fiind construită încă din 1913. Dată fiind vechimea sa, clădirea are nevoie de ample lucrări de consolidare și modernizare, care se vor derula pe parcursul a doi ani. Proiectul va beneficia și de o finanțare din fonduri europene, completate cu fonduri din bugetul proprii al UMF Cluj, prin înființarea centrului fiind urmărite două obiective principale. Este vorba, în primul rând, de crearea unui mediu de învăţare axat şi mai mult pe cercetare, astfel încât studenţii să poată înţelege cât mai bine partea de cercetare farmaceutică şi raportarea acesteia la medicina contemporană, iar în al doilea rând, de oferirea unor spaţii în care cadrele didactice să pregătească lucrări practice relevante pentru procesul de educaţional şi să desfăşoare activităţi de cercetare competitive la nivel european.

 

Prof. dr. Anca Buzianu

Rectorul universității clujene, prof. dr. Anca Buzoianu, demonstrează astfel că nu degeaba a făcut parte din Grupul de lucru de Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, coordonat de farmacistul buzoian Răzvan Prisada, în perioada în care România a deținut președinția Consiliului. Aceasta a precizat că, în cadrul centrului vor fi amenajate 13 laboratoare de cercetare, 5 laboratoare didactice, 6 săli de lucrări practice şi 10 birouri pentru doctoranzi, asistenţi, şefi de lucrări şi profesori.

Dezvoltarea infrastructurii de educaţie şi cercetare şi utilizarea acesteia în interesul larg al echipelor didactice şi de cercetare din Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu este unul dintre obiectivele principale ale planului strategic 2020-2024 adoptat anul acesta de Senatul Universităţii. Capitalul obţinut în urma procesului educaţional este foarte greu de estimat în termeni absoluţi şi cuantificaţi în beneficii financiar-economice, însă oferirea unui proces educaţional de cea mai înaltă calitate contribuie pozitiv la dezvoltarea culturală, educaţională şi economică a oricărei societăţi”, a subliniat rectorul Anca Buzoianu.

 

Centrul se va adresa în egală măsură profesioniştilor din domeniul farmaceutic, companiilor de medicamente și farmaciştilor care pot colabora cu Facultatea de Farmacie în cadrul unor proiecte pe diverse teme, referitoare la dezvoltarea, fabricarea, calitatea, eficienţa şi siguranţa produselor medicamentoase, cât și viitorilor specialiști din domeniul farmaceutic

Astfel, componenta educaţională a Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului va consta în pregătirea studenţilor Facultăţii de Farmacie, a rezidenţilor şi a masteranzilor de la programele de studii axate pe industria farmaceutică, precum şi a doctoranzilor din domeniile tehnologie farmaceutică, biofarmacie, chimie farmaceutică şi chimie organică.

Universitatea noastră se concentrează pe adaptarea activă a educaţiei medicale la cerinţele pieţei serviciilor de sănătate, unde este nevoie de absolvenţi tot mai bine pregătiţi, cu competenţe profesionale şi abilităţi practice dovedite, susţinute de bune abilităţi de comunicare şi cu atitudinile specifice profesiei bine dezvoltate”, a mai declarat rectorul UMF Cluj.

 


Adaugati un comentariu


 

*