Programul de vaccinare antigripală în farmacii, în dezbatere publică
Programul-pilot se va derula timp de 180 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului de ministru, iar farmaciile autorizate vor fi afișate pe site-ul Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un Ordin prin care în farmacii se va desfășura un program-pilot de vaccinare antigripală sezonieră, care se va desfășura timp de 6 luni. Actul normativ definește condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de farmaciile care vor intra în acest program, privind organizarea cât și dotarea spațiului necesar vaccinării, iar în același timp a fost elaborat și un ghid de bună practică pentru organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor.
Potrivit actului normativ, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății, nu vor mai fi nevoite să meargă la cabinetele medicilor de familie pentru administrarea vaccinului cumpărat din farmacii, ci li se va administra pe loc, în farmaciile care vor îndeplini condițiile de eligibilitate stabilite de Ministerul Sănătății.
„Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”, prevede proiectul de act normativ.
Lista farmaciilor comunitare autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Proiectul de Ordin de ministru și Ghidul de vaccinare pot fi consultate pe site-ul web al Ministerului Sănătății, iar eventuale propuneri se pot transmite până la data de 07 octombrie.
Vaccinarea antigripală în farmaciile din România se discută încă din 2018, când farmacistul buzoian Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România a propus un proiect-pilot prin care vaccinarea antigripală să poată fi efectuată și în farmaciile din România, după modelul deja funcțional în mai multe țări din Europa. Proiectul propus de el a fost promovat și la Bruxelles, în perioada în care farmacistul buzoian a îndeplinit funcția de președinte al Grupului de lucru de Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, pe perioada în care România a deținut președinția Consiliului.
Anul trecut, Ministerul Sănătății a aprobat Metodologia de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice și a Nomenclatorului de servicii farmaceutice, iar odată cu intrarea în vigoare a Legii 243/2020, privind modificarea Legii Farmaciei, s-a făcut primul pas pentru crearea cadrului legal privind implementarea unor servicii medicale în farmaciile din România și repoziționarea farmacistului în lanțul sistemului medical. „Acordarea acestor servicii în farmacie vine în ajutorul populației, iar în același timp vor scădea presiunea pe medicii specialiști și mai ales pe spitale, crescând gradul de sănătate al populației generale”, a subliniat Răzvan Prisada, care consideră că, totodată, o implicare mai mare din partea farmaciștilor „pe componenta de sănătate publică ar face ca pacientului să-i parvină informații corecte despre medicamente, vaccinuri, posibile efecte adverse sau secundare ale unor medicamente, despre incompatibilitatea unor tratamente, ceea ce va duce și la o creștere a calității vieții și la diminuarea efectelor nedorite rezultate din informarea din surse neautorizate”.
Proiectul elaborat acum de Ministerul Sănătății prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească anumite condiții, între care să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să asigure respectarea lanțului de frig, să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare și să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.
Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciștii de liberă practică trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare inclus ca anexă la proiectul de ordin. Cursurile vor fi organizate de către instituțiile de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate, prin disciplinele de epidemiologie, boli infecțioase și medicină de familie. Acestea vor stabili, cu consultarea Colegiului Farmaciștilor din România și a Ministerului Sănătății modalitățile de organizare, durata și conținutul cursurilor, cu respectarea obiectivelor educaționale ale formării.
Autorizarea farmaciilor pentru a desfășura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătății, prin Direcția Farmaceutică și a Dispozitivelor Medicale. „Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, Ministerul Sănătății prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant”, se arată în proiectul de ordin.
Vaccinarea se va realiza în farmacie, la solicitarea persoanei adulte sau a reprezentanților legali, în cazul minorilor, ținându-se cont dacă persoana care se prezintă la vaccinare are recomandare medicală pentru vaccinare împotriva gripei sezoniere, dacă a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
„Farmacistul va aduce la cunoștința persoanei care se prezintă la vaccinare obligația de a-și informa medicul de familie asupra faptului că a fost vaccinat împotriva gripei sezoniere”, iar „informațiile referitoare la vaccinare se vor introduce în Registrul Electronic Național de Vaccinări, în timp real, complet și corect”, prevede proiectul de act normativ.
Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maxim egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare.
Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, precizează actul normativ.
„Este interzisă orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, fiind permise doar afișarea la loc vizibil în farmacia comunitară a informării asupra beneficiilor vaccinării, publicarea pe pagina web a Colegiului Farmaciștilor din România sau publicarea campaniilor de informare și promovare a vaccinării desfășurate de autoritățile publice centrale”, menționează documentul.
Farmaciile trebuie să afișeze la loc vizibil intervalul orar în care se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că se va încerca pilotarea acestui proiect încă din acest sezon gripal, dar mai întâi este necesar „să fim siguri că există suficientă informare pentru cei care practică această vaccinare în farmacii”, iar pentru ca programul să funcționeze pe viitor, la scara întregii țări, a discutat cu universitățile de Medicină şi Farmacie să introducă vaccinarea în curricula de pregătire a studenţilor de la Facultatea de Farmacie, astfel încât să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii.
„Creşterea accesibilităţii la vaccinare este un element esenţial şi există un astfel de model în multe alte ţări europene. Am avut discuţii cu universităţile de Medicină şi Farmacie, încât, în curricula de pregătire a studenţilor la Facultatea de Farmacie, dar şi ulterior, să poată să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii. Până la urmă, este o scurtare a timpilor pe care o persoană trebuie să îi parcurgă pentru a putea să fie vaccinat. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un pilot, referitor la vaccinul gripal, sezonier”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Rafila a mai mai spus că doar farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere vor putea vaccina, iar „vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare, iar costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată”.