Nelu Tătaru despre valul trei al pandemiei, testarea COVID, vaccinarea în farmacii și accesul la medicamente

26 februarie 2021 | 0 comentarii |

În contextul în care Europa se pregătește de valul trei al pandemiei, fostul ministru al Sănătății crede că nici România nu va scăpa și, între altele, se arată preocupat de vaccinare, de evoluția pieței farma, accesul la medicamente și colaborarea farmaciștilor cu medicii de familie.

 

Videoconferinta liderilor UE

Cei 27 de lideri ai statelor membre UE, au transmis semnale pozitive referitoare la posibilitatea emiterii unor „certificate de vaccinare” care să permită libera circulație în perioada verii, dar pentru moment au decis ca restricțiile să fie menținute, principala preocupare fiind accelerarea producției și livrarea de vaccinuri în UE, în contextul în care noile variante mai agresive ale noului coronavirus se răspândesc cu rapiditate, iar țările din Europa și din întreaga lume se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei. Președintele Klaus Iohanis a declarat că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, iar certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale.

Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, acum deputat PNL și președinte al Comisiei pentru sănătate și familie, consideră că nici România nu are scăpare în fața celui de-al treilea val, care este posibil să se manifeste în a doua jumătate a lunii martie, începutul lunii aprilie, dar „depinde de noi cum trecem valul. Rămân aceleaşi restricţii, rămân aceleaşi precauţii, suntem într-un sezon în care avem un vaccin, am vaccinat grupa 1, suntem la grupa a doua populaţională, avem un personal medical care în proporţie de 90-95% s-a vaccinat, avem o scădere a infecţiilor în spitale la personal cu 87%, cred că privim altfel valul trei care se preconizează că va veni, dar din punct de vedere al precauţiilor, ar trebui să rămână aceleaşi, a declarat fostul ministru, subliniind că unele activități au fost reluate, dar „mobilitatea în toate aceste activităţi trebuie să fie un factor de care să avem mare grijă”.

 

La fix un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 în țara noastră, când România a ajuns la 791.971 de îmbolnăviri, dintre care 20.167 de persoane au decedat și 733.616 s-au vindecat, președintele Comisiei de Sănătate și familie din Camera Deputaților consideră că nu trebuie să ignorăm faptul că virusul și evoluția lui au fost mereu imprevizibile. Estimând că noile tulpini, precum cele din Marea Britanie și din Africa de Sud vor aduce o creștere a numărului de cazuri, fostul ministru al Sănătății atrage atenția că deși valul trei ar putea avea o intensitate mai mică decât valul doi, este nevoie în continuare de vigilență sporită și de respectarea regulilor de prevenție și protecție sanitară. „Ca medic chirurg,  precizia și pragmatismul reprezintă două dintre atributele care mă definesc. Am vorbit despre al treilea val al pandemiei cu realismul specific unui medic. Consider că medicina este vocația mea, înainte de toate. Prefer să fiu cel care prezintă imaginea reală a unei situații, iar dacă aceasta nu se va adeveri voi fi extrem de bucuros, pentru că vom reveni mai repede la normalitate. Îmi doresc, totuși, ca sfaturile mele să fie cele care ajută oamenii să găsească soluții în momentele de criză. Această pandemie va fi depășită doar dând dovadă, în continuare, de responsabilitate. Indiferent de vremuri, rămân același om definit de fapte și de iubirea pentru sănătatea oamenilor”, a scris Nelu Tătaru pe contul său de Facebook. Totodată, el și-a exprimat speranța ca toți factorii responsabili, dar și populația să se implice în depășirea crizei și împreună „să fim parteneri, să căutăm permanent soluții pentru sănătatea românilor”.

 

Exprimându-și dorința de a-și continua activitatea pe linia identificării și implementării soluțiilor care să îmbunătățească actul medical și accesul populației la servicii și produse farmaceutice, deputatul Nelu Tătaru s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și ai Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). În urma dicuțiilor cu aceștia, referitoare la evoluția pieței în ceea ce privește poziționarea farmaciilor, a medicamentelor și a colaborării dintre medicii de familie și companiile farmaceutice, fostul ministru a sintetizat discuțiile și a prezentat câteva soluții la problemele dezbătute.

Astfel, unul dintre subiecte abordate a fost găsirea de soluții prin care să se poată „facilita cât mai mult implementarea Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva noului coronavirus” prin efectuarea de teste Covid în farmacii, după modelul altor state europene. „În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu”, a subliniat Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Dacă aceste teste s-ar oferi gratuit în farmacii sau prin cabinetele medicilor de familie și ar fi efectuate de personal calificat, care știe să recolteze corect probele și să raporteze fiecare test aplicat, atunci s-ar putea contura și o situație mai clară a evoluției virusului și s-ar putea acționa mai rapid.

 

Vaccinarea în farmacii, un subiect pe care Colegiul Farmaciștilor din România îl pune pe agenda discuțiilor cu autoritățile de câțiva ani, a fost abordat și în cadrul discuțiilor fostului ministru cu reprezentanții industriei farma. „Nu putem exclude nici o discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației” a menționat Nelu Tătaru, considerând că în momentul în care un vaccin este cumpărat dintr-o farmacie, acesta ar putea fi administrat tot aici, în condiții de siguranță, de personal calificat.

Vicepreședintele organizației profesionale, farm. dr. Răzvan Prisada, spune că la fel se întâmplă și în alte țări europene și este timpul ca și în România „să schimbăm un pic managementul farmaceutic, să ne concentrăm mai mult pe terapie, pe nevoile reale ale pacientului, pe monitorizarea și complianța acestuia la tratament, pe urmărirea eventualelor recții adverse ale medicamentelor pe care i le eliberăm, pe o mai apropiată colaborare cu medicii prescriptori. O implicare mai mare din partea noastră pe componenta de sănătate publică ar face ca pacientului să-i parvină informații corecte despre medicamente, vaccinuri, posibile efecte adverse sau secundare ale unor medicamente, despre incompatibilitatea unor tratamente, ceea ce va duce și la o creștere a calității vieții și la diminuarea efectelor nedorite rezultate din informarea din surse neautorizate”.

 

Un alt subiect discutat cu reprezentanții industriei farmaceutice a fost posibilitatea distribuirii de medicamente la domiciliu pentru pacienții cu boli cornice, care nu se pot deplasa și nici nu au persoane apropiate care să îi ajute. Fostul ministru crede că nevoia unui astfel de serviciu a devenit tor mai evidentă în perioada pandemiei, când chiar și pacienții care se pot deplasa au ezitat să mai iasă din casă de teamă că se pot infecta, iar din această cauză, unii și-au neglijat starea de sănătate, iar multe boli cronice de care sufereau au rămas netratate și s-au acutizat. „Am abordat și un subiect extrem de important și semnalat tot mai des, legat de dorința de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-și achiziționa medicamentația. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport”, a mai precizat președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

 

Automedicația, un fenomen care a luat amploare în ultimi ani, a fost un alt subiect față de care fostul ministru s-a declarat îngrijorat și la care crede că trebuie găsite soluții, împreună cu toți actorii din sănătate implicați. „Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a crește încrederea în actul medical, astfel încât pacienții să renunțe la acest obicei care poate avea consecințe extrem de grave pe termen scurt și lung”, a mai spus Nelu Tătaru.

Fostul ministru a subliniat că nu de puține ori i-a fost semnalată comunicarea nu tocmai eficientă între medicii de familie și farmaciști, iar „din acest motiv, de foarte multe ori se ajunge la prescrierea de medicamente care nu se mai găsesc în lanțurile farmaceutice. În acest sens, trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*