Trei noi centre de vaccinare în Buzău, de săptămâna viitoare
Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare a decis suplimentarea numărului de centre la nivel național, în perspectiva deblocării programărilor, de la jumătatea lunii viitoare.
Începând de luni, 1 martie, la nivelul județului Buzău vor funcționa trei noi centre de vaccinare anti-Covid destinate imunizării persoanelor eligibile pentru etapa a doua a campaniei. Subprefectul Adina Moiseanu, coordonatorul campaniei pe plan local, a precizat că o decizie în acest sens a fost luată de comitetul național de coordonare a vaccinării, care a dispus creșterea numărului de centre la nivelul întregii țări, pentru a facilita accesul mai multor persoane la vaccinare, odată cu creșterea numărului de doze care vor ajunge în țară.
S-a decis astfel ca în județul Buzău să fie deschise trei centre comunitare noi, pe lângă cele șase care funcționează deja de la debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare. Unul din noile centre va fi deschis la Râmnicu Sărat, acolo unde există în prezent un singur centru, iar celelalte două vor fi deschise în localități în care nu există astfel de centre. Este vorba de Nehoiu și Smeeni, unde au funcționat până zilele trecut doar două centre amenajate în cadrul spitalelor din cele două localități, destinate exclusiv vaccinării personalului medical. Prin deschiderea celor trei centre începând de săptămâna viitoare, se va crește capacitatea de vaccinare la nivelul județului, facilitându-se totodată accesul populației către centre mai apropiate de localitățile de domiciliu.
În prezent, pe raza județului există șase centre de vaccinare, dintre care jumătate în municipiul Buzău, fiind disponibile 10 fluxuri de vaccinare. Este vorba de centrul de la Liceul Sportiv, cu trei fluxuri de vaccinare, cel de la liceul Henri Coandă și centrele de la Râmnicu Sărat, Vernești și Vadu Pașii, toate cu câte un flux de vaccinare. Acestora li s-a adăugat mai recent și centrul de vaccinare de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Buzău, care dispune de trei fluxuri și unde se administrează momentan doar vaccinul produs de Astra Zeneca.
Recent, s-au mai înființat două centre speciale, primul care funcționează în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean și este destinat personalului din Ministerul de Interne, și un altul care a fost operaționalizat ieri, destinat vaccinării cadrelor didactice. Acesta din urmă funcționează în incinta Casei Corpului Didactic, iar activitatea de vaccinare este asigurată de echipe mobile, estimându-se că aceasta se va încheia pe 10 martie.
Începând de luni, 1 martie, 130 de cabinete noi devin operaționale în toată țara pentru imunizarea cu vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, astfel că 156.000 de persoane se vor putea vaccina în următoarele 20 de zile, în aceste cabinete, capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet fiind de 60 de persoane pe zi.
Programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de mâine, 27 februarie, și se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, fac parte din etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani și persoanele cu dizabilități.
Autoritățile mizează pe creșterea numărului de doze care vor ajunge în țară, motiv pentru care s-a decis și suplimentarea numărului de centre de vaccinare comunitară, de la jumătatea lunii viitoare se vor putea face și mai multe programări. Tot de atunci, va fi disponibilă și o listă de așteptare, astfel că cei care nu vor mai prinde locuri libere se vor putea înscrie pe această listă, având prioritate imediat ce vor fi disponibile noi sloturi.