România depășește azi pragul de un milion de persoane vaccinate anti-Covid
Mai mult de jumătate dintre cei vaccinați au primit ambele doze, în perioada următoare se estimează o creșere a ritmului de inoculare, iar în etapa a treia, românii se vor putea #vaccina și direct din mașină.
Au trecut puțin peste două luni de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid în statele Uniunii Europene, iar astăzi, România va depăși pragul de un milion de persoane vaccinate. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, cu ocazia conferinței de presă organizate săptămânal, ultima raportare făcută aseară indicând că fuseseră vaccinare în total 983.997 de persoane, dintre care 619.183 au primit deja ambele doze de vaccin. Având în vedere că ritmul actual de vaccinare este de peste 35.000 de persoane zilnic, în prima jumătate a zilei de azi va atins pragul de un milion de persoane care au primit vaccinul. Pacientul cu numărul un milion va fi vaccinat în jurul orei 11.30 la centrul care funcționează în cadrul Spitalului Universitar din Capitală.
Există toate premisele ca la pragul următor, de două milioane de persoane vaccinate, să se ajungă mai rapid, dat fiind faptul că în perioada următoare va crește ritmul de vaccinare, fiind disponibile mai multe doze și fiind deschise noi centre. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a anunțat în cadrul aceleiași conferințe că, pentru luna martie, sunt așteptate în țară 2.640.000 de doze, iar la finele primului trimestru, numărul total de doze care vor ajunge în România de la începutul campaniei va ajunge la 4.351.000. Așadar, peste jumătate din totalul dozelor repartizate de la debutul campaniei vor fi primite doar în cursul lunii martie, ceea ce înseamnă că vor fi disponibile noi locuri pentru programare, iar numărul de persoane vaccinate zilnic va crește, ca urmare a deschiderii de noi centre.
Dr. Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că au început pregătirile pentru demararea etapei a treia a campaniei, cea în care se va permite accesul populației generale la vaccinare. Startul etapei a treia care ar urma să se dea în cursul lunii viitoare, fapt confirmat încă o dată în cursul conferinței de presă.
Pentru că adresabilitatea va crește în cea de-a treia etapă, se are în vedere și înființarea unor centre de vaccinare tip drive thru, în care doritorii se vor putea vaccina direct în mașină. „În perioada următoare vom identifica locaţiile potrivite şi, eventual, oraşele în care vom lua în calcul înfiinţarea unui astfel de centru de tip drive thru, pe de o parte, pe de altă parte, prioritatea noastră imediată este legată de operaţionalizarea centrelor mobile de vaccinare care să asigure vaccinarea celor din mediul rural, a persoanelor care nu au acces la un centru de vaccinare fix. Aceste centre vor putea fi activate în momentul în care avem o confirmare a calendarului de livrare a dozelor şi vom avea un număr suficient de doze care să ne permită deschiderea tuturor centrelor şi din acest motiv reamintesc utilitatea listei de aşteptare, pentru că în momentul în care un centru va fi activat persoanele respective vor fi notificate şi vor fi programate”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Acesta a reamintit că lista de așteptare va fi disponibilă începând cu data de 15 martie, dată de la care se vor putea înscrie pe această listă și cei care vor să se vaccineze în etapa a treia. „Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare. Persoana respectivă, respectând aceeaşi modalitate, respectând categoria din care face parte, va trece în această listă de aşteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin sms şi prin email şi va avea la dispoziţie acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea. Locurile disponibile vor ajunge la interfaţa persoanelor care sunt listate şi nu mai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră şi vor dori să găsească un loc liber. Platforma este de aşa natură construită, încât va notifica în primul rând persoanele care se află în lista de aşteptare, drept pentru care ne aşteptăm ca aceste locuri să fie ocupate în mod deosebit din lista de aşteptare. Din acest punct de vedere, după data de 15 martie, noi ne dorim şi vom încuraja, evident, programarea prin această listă de aşteptare. Această listă de aşteptare va uşura foarte mult procesul de programare efectivă şi, mai mult decât atât, va permite, pe de-o parte, o gestionare mult mai eficientă a numărului de persoane programate în raport cu dozele disponibile, pentru că întotdeauna vor fi notificate persoanele în funcţie de numărul de doze de vaccin care vor fi disponibile şi atunci nu am mai ajunge în situaţia ipotetică în care ar trebui, din cauza unor doze insuficiente, să ajungem la amânări de persoane”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.