Pregătiri pentru etapa a treia a campaniei de vaccinare

Peste o săptămână vor putea fi făcute primele programări, iar accesul populației generale la vaccinuri s-ar putea face de luna viitoare.

 

Florin Cîțu

Singurul lucru liniștitor în acest al treilea val pandemic în care România a intrat, este faptul că, de această dată, sunt disponibile vaccinuri, iar campania de imunizare capătă un ritm accelerat. În prezent, persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii esențiale au acces la vaccinare. Sunt disponibile trei vaccinuri, respectiv cele pe bază de ARN mesager produse de Pfizer/ BoiNTech și Moderna, precum și cel pe bază de adenovirus, de la Astra Zeneca. În curând, va fi deschis și accesul populației generale, odată cu demararea etapei a treia de vaccinare, care ar urma să înceapă de luna viitoare sau chiar mai devreme.

Premierul Florin Cîțu a precizat aseară că cea de-a treia etapă va începe „foarte curând”,  astfel încât oricine dorește să se protejeze de Covid-19 să o poată face prin vaccinare. Aceasta a reamintit că doar luna aceasta, în România vor ajunge peste 2,6 milioane de doze de vaccin, mai mult decât s-au primit până acum de la debutul campaniei de vaccinare, astfel că vor crește ritmul de imunizare și adresabilitatea. „Cu cât dobândim mai repede o imunitate colectivă de 70%, cu atât mai repede revenim la viața de dinainte de Covid-19” – a scris Florin Cîțu pe Facebook.

 

Primele programări pentru etapa a treia se vor putea face începând cu data de 15 martie, atunci când va deveni disponibilă și o listă de așteptare, astfel încât persoanele care nu mai prind locuri libere să fie notificate imediat ce apar noi locuri, fără a exista riscul să fie ocupate de persoane care încearcă să se programeze mai târziu. Astfel, fiecare persoană înscrisă pe lista unui centru de vaccinare va putea vizualiza câte persoane se află înaintea sa şi poate estima data la care ar putea fi programată la vaccinare.

Odată cu apropierea datei începerii etapei a treia de vaccinare vor fi deschise toate cele 750 de centre comunitare din țară, stabilite la debutul campaniei, căror li se vor adăuga și centre mobile pentru vaccinarea populației din zonele mai izolate, pentru care accesul la centrele de vaccinare este mai dificil.

 

Ultima raportare indică un total de 1.174.218 persoane vaccinate în România, dintre care 521.650 au primit prima doză, iar 652.268, ambele doze.

Astăzi este așteptată o nouă tranșă de 224.640 de doze de la Pfizer/BioNTech care vor sosi pe calea aerului pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara, urmând ca de aici să fie transportate către centrele regionale de stocare, apoi distribuite către direcțiile de sănătate publică, pe baza solicitărilor venite de la centrele de vaccinare comunitară.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 15 martie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. Comitetul național de coordonare a vaccinări a transmis că livrările sunt în grafic, țara noastră privind săptămânal noi tranșe de vaccin,  conform calendarului stabilit.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a precizat că distribuirea vaccinurilor de la aeroport către centrele comunitare este o misiune dificilă în care sunt angrenate de fiecare dată sute de persoane. Acesta a dat exemplul zilei de vineri, când, din centrele regionale au pornit către centrele comunitate 30 de transporturi spre tot atâtea județe, acțiuni în care au fost implicate 309 persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*