Autoritățile iau în calcul schimbarea modalității de programare la vaccinarea anti-Covid

20 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Este avută în vedere chiar și prezentarea directă la centrul de vaccinare, în special în mediul rural, unde o mare parte a populației nu are acces la platforma on-line de programare.

 

În perioada următoare ar putea fi schimbată modalitatea de programare pentru vaccinarea anti-Covid, pentru a înlesni accesul cât mai multor persoane, în condițiile în care capacitatea de vaccinare a crescut și sunt disponibile suficiente doze. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că se ia în calcul adresarea directă la centrul de vaccinare, fără programare, cel puțin în mediul rural, unde se așteaptă ca autoritățile locale să se implice în identificarea persoanelor care doresc să se vaccineze. Explicația acestui mod de vaccinare constă în faptul că locuitorii din mediul rural, în majoritatea lor, au acces mai dificil la platforma on-line de programare, fiind vorba de oameni în vârstă și de persoane puțin sau deloc familiarizate cu utilizarea tehnologiilor moderne de comunicare. S-a ajuns astfel ca centrele din mediul rural să fie frecventate de oameni din orașele aglomerate care nu au mai găsit locuri libere în localitățile de reședințe și au dorit să se vaccineze mai repede.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că, având în vedere că aproximativ jumătate din populația României trăiește în mediul rural, trebuie găsită o soluție pentru ca oamenii de aici să aibă acces mai facil la vaccinare „prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul centrelor mobile de vaccinare şi prin creşterea accesului la vaccinare în centrele deja fixe. Ne gândim din ce în ce mai mult la schimbarea modalităţii de programare, cel puţin pentru centrele care sunt în mediul rural, şi anume să existe chiar posibilitatea de adresare directă la centrul de vaccinare sau printr-o anunţare prin intermediul telefonului. Să sune, să se programeze în centrul respectiv mult mai uşor şi programarea să nu fie condiţionată. Omul sună, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi apoi se prezintă la data stabilită” a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

 

Acesta a vorbit și despre înființarea primelor centre de vaccinare drive-thru, în cadrul cărora cei care doresc, se vor putea vaccina direct din mașină. Acestea ar urma să devină funcționale până la sfârșitul lunii aprilie, pentru început în București și în Deva.

Până la finalul lunii aprilie, vom avea primele centre în ţară de acest gen şi care vor primi vaccin de la compania Pfizer. Pot să vă spun de Bucureşti, Deva din judeţul Hunedoara şi mai sunt şi alte judeţe care au în plan organizarea acestor centre de tip drive-thru, unde vaccinarea se va face fără programare. Am dimensionat la circa 400 de persoane care pot să fie vaccinate în fiecare zi. Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport. În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează sub supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a mai explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

Florin Cîțu

Despre vaccinare a vorbit și premierul Florin Cîțu, precizând că este singura modalitate prin care viața poate reveni la normal. Un prim pas decisiv în această direcție este atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate, reprezentând jumătate din totalul necesar. Premierul susține în continuare că acest lucru este posibil până la 1 iunie. „Dacă vrem să revenim la normalitate, trebuie să avem această campanie de vaccinare de succes. Cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie este prima etapă în care putem să relaxăm din condiţii. Asta înseamnă 35% din populaţia activă. De exemplu, la Cluj avem 30% din populaţie. La Bucureşti suntem la 20%. Vor fi şi zone unde vom avea mai multă populaţie. Am avut anul trecut două luni de zile economia închisă. Starea de alertă nu a rezolvat nimic, doar a amânat nişte lucruri. Anul trecut aşteptam acest vaccin, care a venit foarte rapid. Putem să revenim la normal foarte rapid. Trebuie doar să mergem să ne vaccinăm. Este singura soluţie. Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm din România, trebuie să ne vaccinăm. Toate aceste lucruri depind de noi. Dacă vrem să revenim la normalitate, să fie economia deschisă, să nu mai purtăm mască, trebuie să ne vaccinăm”, a declarat primul ministru.

 

Acesta mai spune că se are în vedere varianta ca restaurantele cu tot personalul vaccinat să poată funcționa permanent, fără ca activitatea lor să mai fie condiționată de incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 din localitățile în care își desfășoară activitatea. Aceasta ar fi o măsură care să ajute sectorul HORECA, grav afectat ca urmare a restricțiilor impuse în pandemie, încurajând totodată vaccinarea. „Am avut discuţii cu restaurantele, pentru că au fost lovite în această perioadă cel mai mult în această perioadă de criză. Pentru restaurante, am propus – nu este o decizie luată, discutăm – ca în cazul în care îşi vaccinează tot personalul, să fie deschise tot timpul şi să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. Poate să fie deschis cu 5% din capacitate, dar să nu mai fie legat de rata de incidenţă, dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat. Restaurantul în care tot personalul este vaccinat ar putea avea un statut special”, a explicat premierul.

Referindu-se la diferența între totalitatea locurilor disponibile la vaccinare și numărul de persoane vaccinate zilnic, acesta spune că va verifica pentru a vedea dacă există vreo problemă cu platforma on-line de programare, precizând că este necesară și implicarea tuturor agenților economici pentru a impulsiona campania de vaccinare, întrucât de succesul ei depinde revenirea la normalitate. În acest sens, Florin Cîțu spune că marile companii din țară ar trebui să își vaccineze tot personalul pentru a nu mai avea focare, existând posibilitatea de a-și amenaja centre proprii de vaccinare. „Am făcut tot ce trebuie să avem vaccinuri în România. Le avem acum. Ele vin săptămânal, sunt doze de vaccin din toate tipurile. Eu cred că implicarea tuturor actorilor din economie va ajuta foarte mult această campanie de vaccinare. Până la urmă, depinde doar de noi”, a mai declarat premierul.

 


Adaugati un comentariu


 

*