Programările pentru vaccinare, deblocate la jumătatea lunii martie

8 februarie 2021 | 0 comentarii |

Până atunci, potrivit CNCAV, urmează să fie activate toate centrele de vaccinare comunitară din țară, concomitent cu primirea de noi tranșe de vaccin.

 

Principalul motiv de nemulțumire al populației, legat de activitatea de vaccinare anti-Covid, se referă la imposibilitatea programării pentru imunizare, în condițiile în care toate sloturile disponibile pentru trimestrul întâi al anului au fost deja ocupate și încă nu a fost stabilit un calendar al livrărilor pentru trimestrul următor.

Cu toate acestea, vor apărea câteva sloturi noi odată cu începerea administrării vaccinului de la Astra Zeneca, cel mai nou produs aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Primele 81.000 de doze din acest vaccin au ajuns deja în țară la finele săptămânii trecute și au fost distribuite la centrele regionale din Cluj, Craiova, Iași și Timișoara, urmând ca de miercuri să se poată programa, în continuare, persoanele incluse în a doua etapă de imunizare. Vaccinarea cu aceste doze va continua în perioada următoare, mai exact la jumătatea acestei luni, odată cu deschiderea a 180 de noi centre, unde se va administra pentru început doar vaccinul Oxford/AstraZeneca. Toate cele 81.000 de doze vor fi folosite pentru prima administrare, urmând ca rapelul să fie asigurat din tranșele viitoare ale aceluiași vaccin, având în vedere că perioada de așteptare între prima inoculare și rapel este de 8 săptămâni.

 

Valeriu Gheorghita

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că la jumătatea lunii martie vor fi deschise alte 200 de centre de vaccinare, unde se va administra serul produs de Pfizer/BioNTech. Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că abia la acel moment va putea fi deblocată activitatea de programare, iar oamenii se vor putea înscrie pe liste de așteptate la centrul pe care îl aleg. În prezent, se lucrează cu specialiștii de la Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru operaţionalizarea unei liste de așteptare în vederea programării la imunizare, însă aceasta nu va putea funcţiona decât atunci când vor fi activate toate centrele de vaccinare din ţară.

Valeriu Gheorghiță a explicat că, în condițiile actuale, s-ar aduna prea multe persoane pe listele de așteptare de la centrele deja existente, care și așa au toate locurile ocupate până la jumătatea lunii aprilie. „În momentul în care această listă de aşteptare va fi operaţională, practic toate persoanele noi care vor fi programate vor fi din această listă, pentru că sistemul va notifica şi va bloca acel loc până când persoana va confirma sau până, dimpotrivă, nu va confirma acea programare. Acesta este proiectul, dar ne dorim să devină activ în momentul în care toate centrele sunt disponibile, pentru că, altfel, dacă avem un număr limitat de centre şi se creează o listă de aşteptare în spatele unui centru de vaccinare, dar noi venim peste 10 zile sau două săptămâni să deschidem noi centre de vaccinare, nu ar fi echitabil. Deci, la acest moment nu ar fi cea mai bună opţiune, având în vedere că sunt peste 900.000 de persoane care au deja cont creat, deci practic cumva această listă de aşteptare deja există acolo. Ne dorim ca sistemul să notifice automat o persoană care are această înregistrare făcută şi să îi ofere opţiunea pentru un anumit tip de centru. Orice persoană va putea, la un moment dat, să-şi schimbe opţiunea de la un centru la un alt centru”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

 

În ceea ce privește data la care toate centrele din țară ar urma să fie funcționale, acesta a precizat că se dorește ca asta să se întâmple de la 1 aprilie. „Noi ne dorim ca de la 1 aprilie să fie operaţionalizate toate centrele de vaccinare. Nu le deschidem de la acest moment din mai multe motive: pentru că nu avem certitudinea calendarului de livrare – noi în momentul în care vom deschide programările trebuie să avem certitudinea că acele persoane programate au dozele rezervate. Practic, ceea ce avem confirmat avem pentru primul trimestru al acestui an, deci inclusiv pentru luna martie, unde deja locurile sunt ocupate, iar din luna aprilie, în momentul în care vom avea acces la noile calendare de livrare pentru cele trei companii, Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, intenţia va fi aceea de a deschide toate centrele de vaccinare, ceea ce ne va asigura peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic”, a mai declarat coordonatorul campaniei. Lista de așteptare ar urma să fie operaționalizată din data de 15 martie, tocmai pentru a da timp celor interesați să se programeze pentru trimestrul al doilea, după data de 1 aprilie.

Până atunci însă, cea de-a opta tranșă de vaccinuri de la Pfizer, care ar fi urmat să sosească astăzi în țară, nu a mai ajuns, pentru ca avionul care urma să le aducă din Germania nu a mai putut decola din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Este vorba de 163.800 de doze care urmează a fi administrate pentru rapel, iar această întârziere nu afectează cu nimic activitatea de vaccinare. Dozele ar urma să ajungă mai târziu, în cursul zilei de azi, sau mâine, luându-se în calcul și varianta de a fi trimis un avion militar pentru a prelua și a aduce dozele în România.

 

Referitor la tipul de vaccin și posibilitatea ca acesta să poată fi ales, Valeriu Gheorghiță a explicat că platforma pe care se face programarea la vaccinare nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, dar fiecare persoană va ști ce vaccin i se va administra în funcție de data la care i se indică, automat, data rapelului. „În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare și platforma îți va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28 sau la ziua 56, vei ști ce vaccin urmează să primești”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Menționând că cele mai multe centre vor opera cu un singur tip de vaccin, dr. Gheorghiță a explicat că „dacă o persoană care are 17 ani și intră să se programeze, dacă are o boală cronică, o să-i apară centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicație pentru grupa de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea fi afișate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru cineva care are între 18 și 55 de ani vor fi afișate centre cu cele 3 vaccinuri”.

Dacă persoana respectivă dorește alt tip de vaccin își poate anula programarea și se poate reprograma la un alt centru, în cadrul aceleiași arondări geografice, unde ar putea beneficia de alt tip de vaccin. Teoretic, orice român are această posibilitate, dar practic, celor din localitățile în care există un singur centru de vaccinare sau celor la care se deplasează caravana mobilă le va fi imposibil să aleagă.

 


Adaugati un comentariu


 

*