Imunitatea de grup în România, estimată între 30-45% din populație
În această categorie intră persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală, unele dintre ele chiar fără să știe acest lucru.
Scăderea incidenței cazurilor noi de Covid-19 confirmate în ultima perioadă este, în mare măsură, efectul creșterii imunității de grup în rândul populației din România, care se situează undeva între nivelul de 30-45%, după cum a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță. Acesta spune că imunitatea de grup este dată de numărul persoanelor vaccinate până la acest moment, la care se adaugă persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 cu cel mult trei luni în urmă și astfel au format anticorpi, natural.
Gheorghiță consideră că este foarte posibil ca numărul real al celor imunizați după ce au trecut prin boală să fie de două până la cinci ori mai mare decât numărul celor aflați în evidențe, ținând cont de faptul că există multe persoane care au fost infectate fără să știe. „Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală”, a adăugat medicul.
În ciuda scăderii numărului de cazuri noi de îmbolnăviri, șeful CNCAV atrage atenția că virusul este în continuare activ, iar dacă imunitatea de grup nu va crește, în perioada următoare există riscul să ne confruntăm cu un nou val de îmbolnăviri. Cea mai sigură cale de a crește imunitatea de grup rămâne în continuare vaccinarea, de aceea, coordonatorul campaniei a făcut un nou apel la populație, în acest sens.
„Trebuie să înţelegem că virusul este în continuare circulant şi, dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescenţă a cazurilor şi un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Şi vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secţiile de terapie intensivă; ar fi păcat să trecem din nou prin asta, pentru că în momentul de faţă Covid-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puţin un vaccin – iar noi avem patru – este păcat să nu beneficiem de vaccinare, tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricţii”, a subliniat dr. Valeriu Gheorghiță.
Afirmațiile sale vin în contextul în care s-a constatat, în ultimele zile, o scădere a interesului pentru vaccinare, cifrele raportate fiind departe de pragul de 100.000 de vaccinări pe zi, considerat optim. Chiar și așa, din cazurile raportate zilnic, multe sunt vaccinări cu rapelul, numărul celor care primesc prima doză fiind tot mai mic.
Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că s-a ajuns în acest punct deoarece persoanele care au dorit să se vaccineze până acum au reușit să o facă, iar la acest moment este cazul ca autoritățile să găsească alte modalități pentru a convinge persoanele care încă ezită. „Din câte ştim, şi aşa cum se estima la început, cam o treime din oameni erau hotărâţi să se vaccineze, o treime erau oameni ezitanţi, iar o treime erau oameni care nu doresc să se vaccineze. În momentul de faţă ajungem deja în segmentul populaţional ezitant. Dar pot să vă spun că din ceea ce am observat în ultimele zile, cu echipe mobile, cu centre mobile care se deplasează în anumite localităţi din rural arată totuşi un număr important de persoane care doresc să se vaccineze. Asta înseamnă că sunt oameni care doresc să se vaccineze, dar nu sunt hotărâţi în privința momentului la care să facă acest lucru şi sunt oameni care doresc, dar nu ajung să se vaccineze pentru că vaccinul este încă este la distanţă”, a mai spus Gheorghiță.
De aceea se are în vedere implementarea unui nou concept – „Oraşul vaccinează satul” – prin care personalul vaccinator din centrele din orașe, în mod deosebit din cele care nu mai funcţionează la capacitate maximă, se va deplasa cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână în rural, pentru a vaccina populația de acolo.