Măsurile anti-COVID s-ar putea menține toată vara

8 iunie 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că este puțin probabil ca starea de alertă să înceteze la 15 iunie, ținând cont de evoluţia coronavirusului, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate, estimând că s-ar putea ajunge la o viață cvasi-normală abia la sfârșitul lunii iulie, începutul lui august.

 

Nelu Tataru

Mai sunt doar câteva zile până expiră starea de alertă, iar românii așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să decidă noi măsuri de relaxare sau chiar ridice majoritatea restricțiilor determinate de pandemia de coronavirus, o parte dintre cele stabilite la debutul pandemiei fiind încă în vigoare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat însă că posibilitatea ca starea de alertă să fie prelungită și după 15 iunie este foarte probabilă, având în vedere evoluția virusului, focarele noi cre apar și faptul că încă există transmitere intracomunitară.Evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat ministrul Sănătății, care consideră că virusul se va mai transmite în comunități și pe parcursul verii, astfel că, deși „odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum.

În condițiile acestei previziuni deloc optimiste, ministrul Sănăîtății a atras atenția că este foarte important să se respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului ți de distanțare socială „tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la acea viaţă cvasi-normală de la sfârşitul lui iulie – începutul lui august”.

 

Pe de altă parte, ministrul consideră că despre un posibil vaccin împotriva COVID-19 nu se poate vorbi decât cel mai curând peste un an și jumătate, când probabil coronavirusul va trece și o parte din populație deja va fi imunizată natural, context în care nu se va putea vorbi de imunizarea obligatorie, ci doar de recomandare, la fel ca și în cazul gripei.

Nelu Tătaru a recomandat însă vaccinarea antigripală şi antipneumococică a celor din grupele de risc, în această toamnă, pentru a se putea preveni cazurile grave. Am trecut printr-un prim moment al pandemiei, poate vom trece şi prin al doilea. O parte dintre noi se imunizează. Imunizarea se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Posibilitatea ca vaccin anti-COVID să apară la un an şi jumătate după, nu ştiu dacă mai poate fi necesar să fie obligatoriu. Ca şi vaccinul gripal, poate fi doar recomandat. Este o patologie care, poate, o s-o avem un an, doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an. Nu putem introduce oligativitate după un an-doi de boală”, a spus ministrul, subliniind însă că susține vaccinarea obligatorie împotriva bolilor incluse în Programul Național de Vaccinare, a aelor boli „pe care le știm, pe care le luăm din copilărie” și pentru prevenirea cărora vaccinarea s-a dovedit foarte eficientă, în ciuda curentului antivaccinist care a căpătat amploare în ultimii ani.

 

Ministrul Sănătății a menționat că România și implicit Guvernul actual pune într-un prim plan pacientul și sănătatea populației, de aceea se pune accent pe medicina preventivă și „dacă vrem să discutăm de o medicină preventivă, nu putem să nu discutăm de vaccinuri”.

Nelu Tătaru a adus, în acest context, câteva argumente pro-vaccinare pe care i le-ar spune el, ca ministru dar mai ales ca medic, unui cetățean simplu și în special unui părinte care se opune vaccinării obligatorii și care în acest fel l-ar putea condamna pe copilul lui la o boală gravă, deși prin vaccinare l-ar putea feri de acest risc.

Punem în joc, dacă vrem, ceva ce ne este drag tuturor: viața copiilor noștri. Uitați-vă în plan mondial, la situațiile în care ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția acestei maladii într-o anumită populație, în care nu au posibilitatea acestor vaccinuri. I-aş explica foarte clar ce înseamnă să te joci cu viața unui copil, ce înseamnă să te joci cu o patologie pe care nu o poți controla. Și cred că argumentele pe care le pot da, ca medic, dar și ca parte umană, sunt cele care poate nu îi vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a explicat ministrul Tătaru.

 


Adaugati un comentariu


 

*