Începerea noului an școlar, condiționată de evoluția epidemiei de Covid19

11 august 2020 | 0 comentarii |

Dincolo de scenariile prezentate de guveranți, autoritățile locale încearcă să vină cu propriile soluții pentru a stabili condițiile în care vor fi deschise școlile.  

 

Mai este o lună până la începerea anului școlar 2020-2021, iar peste două luni se deschide noul an universitar. Avem în continuare școli dărăpănate, mulți dintre elevi vor merge tot la WC-ul din curte, ca să nu mai vorbim de lipsa apei curente în multe unități de învățământ din mediul rural. Facem însă scenarii despre cum va începe noul anul școlar, deși nu știu, încă, nici gvernanții, nici elevii, nici cadrele didactice și nici părinții în ce condiții va începe școala, în contextul evoluției epidemiei de coronavirus.

Premierul Ludovic Orban îi avertiza, deunăzi, pe cei implicați în sistemul de educație, să fie pregătiți pentru orice scenariu, subliniind că este posibil ca din cauza epidemiei de coronavirus, cursurile să se țină online.

Grupul interministerial care analizează condițiile în care vor fi redeschise școlile din toamnă, a primit de la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți trei variante, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus: prezență normală la școală, 50% la şcoală-50% online, 100% online / la clasele pregătitoare – a II-a, prezența fizică la școală indiferent de scenariu.

În a doua jumătate a lunii august vă vom spune cum se va deschide școala”, a declarat la rândul său ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, iar președintele Klaus Iohannis consideră că cel mai sigur „ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”.

 

Prefectul Buzăului, Leonard Dimian a avut o discuție pe tema deschiderii școlilor la 14 septembrie, cu conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), pentru a analiza împreună posibilitățile privind deschiderea noului an școlar în condiții de siguranță sanitară.

Un accent deosebit s-a pus pe măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirusului în rândul elevilor și cadrelor didactice”, motiv pentru care prefectul județului a solicitat DSP să pună în vederea autorităților locale necesitatea de a asigura în toate unitățile de învățământ condiții minime de igienă. „Acolo unde nu există sistem centralizat de aprovizionare cu apă potabilă al localității, colectivităților de copii trebuie să li se asigure apa potabilă din surse proprii, prevăzute cu sistem de dezinfecție, iar primăriile trebuie să ia toate măsurile pentru asigurarea apei în unitățile de învățământ. De asemenea, toate școlile trebuie să fie dotate cu soluții de curățenie, dezinfecție și igienă. O atenție deosebită și controale riguroase se vor desfșura în școlile care nu reușesc de câțiva ani să obțină autorizație sanitară de funcționare”, se menționează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Prefecturii.

 

Inspectoratului Școlar i s-a solicitat să poarte discuții cu directorii tuturor unităților de învățământ de pe raza județului, pentru a identifica problemele stringente cu care se confruntă și pentru a le remedia înainte de debutul noului an școlar.

La începutul lunii septembrie, vom face o analiză din punct de vedere epidemiologic pentru a stabili scenariile în care va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ din județ. Până atunci, ne asigurăm că elevii și profesorii își vor desfășura activitatea în condiții de siguranță sanitară și că le vor fi asigurate apa curentă și dezinfectanți. Deja în mai multe școli au fost demarate acțiuni de dezinfecție a spațiilor și de amenajare a sălilor de clasă. Având în vedere contextul epidemiologic actual, este obligația noastră de a asigura copiilor noștri toate condițiile de igienă, astfel încât să prevenim îmbolnăvirile cu noul Coronavirus în rândul colectivităților școlare”, a declarat prefectul Leonard Dimian.

 

În urma întâlnirii președintelui Iohannis cu membrii Guvernului pe tema deschiderii anului școlar s-au luat câteva decizii, dar detaliile vor fi stabilite în săptămânile următoare, a anunțat Administrația Prezidențială.

Sunt avute în vedere trei scenarii: VERDE – se țin cursuri normale; GALBEN (când media ultimelor 14 zile este de 1-3 cazuri de Covid-19 confirmate la mia de locuitori dintr-o comunitate) – o parte dintre activități se țin la școală și o parte online; ROȘU (peste 3 cazuri confirmate la mia de locuitori) – totul va fi online.

Deciziile finale se vor lua, însă, la momentul deschiderii anului școlar. „Vom avea situații în care în unele localități școala se va face online și în altele fizic; vor exista norme de igienizare speciale în școli; este în discuție ca părinții să primească un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă în cazurile în care școlile sunt închise; vom amâna deschiderea anului școlar dacă instituțiile de sănătate impun închiderea din cauza îmbolnăvirilor la nivel național; va exista o analiză o dată la 14 zile pentru evaluarea situației și păstrarea unei școli deschise” – sunt principalele concluzii anunțate de oficialitățile centrale.

Decizia deschiderii școlilor va fi descentralizată, va fi luată la nivel de județ, pentru fiecare școală în parte, la propunerea Inspectoratului sau chiar a școlii, dar totul va depinde de evoluția epidemiei de Covid19.

 


Adaugati un comentariu


 

*