Spitalul militar modular ROL-2 din Otopeni, pentru tratarea cazurilor de infecție cu COVID-19, este funcțional

28 martie 2020 | 0 comentarii |

Militarii români au construit în doar câteva zile formaţiunea medicală de tratament ROL 2, amplasată în curtea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”, iar în zilele următoare va fi finalizată instalarea unui nou spital modular la Constanța.

 

În prezența preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, secretarului de stat Raed Arafat, şefului Statului Major al Apărării și general-locotenent Daniel Petrescu a fost declarată operațională, sâmbătă, 28 martie, formațiunea medicală de tratament ROL 2, amplasată în curtea Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, care va funcționa ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC), a anunțat MApN, printr-un comunicat remis presei.

După finalizarea procedurilor de acreditare, care vor fi desfăşurate de Ministerul Sănătăţii, Spitalul ROL 2 va asigura asistenţă medicală specializată pentru pacienţii potenţial infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cazurile uşoare şi medii.

Pentru operaționalizarea Spitalulul ROL2 efectivul de personal (270 de persoane) va fi asigurat din resursa umană a SUUMC și, parțial, de efective ale Direcției Medicale. Din cadrul MApN, activitatea este sprijinită de Direcţia medicală, Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit şi Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.

Tot în incinta Institutului „Ana Aslan” este acreditată şi funcţionează o tabără cu peste 130 de spaţii de cazare destinată formelor uşoare şi medii pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe şi se regăsesc spaţiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

 

Ministrul Apărării a mulţumit întregului personal care a contribuit la instalarea şi operaţionalizarea formaţiunii medicale de tratament ROL 2 într-un interval aşa de scurt. „A fost un efort asumat de către militarii Armatei române. Aici aș vrea să încep cu partea personalului din Direcția Medicală, din Spitalul Militar Universitar București, care au reușit să pună laolaltă experiența acumulată în decursul anilor și, în special exercițiile și misiunile la care am participat și, prin tot acest cumul de factori, am izbutit să ridicăm o facilitate medicală prin care să asigurăm îngrijirea medicală pentru 160 de persoane”, a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, subliniind recunoștința și considerația personală a conducerii Ministerului Apărării Naționale, a Statului Major al Apărării „pentru tot ceea ce a însemnat efort, de aproximativ 10 zile, pentru tot ceea ce înseamnă profesia de medic militar”.

Ministrul le-a mulțumit medicilor militari, personalului medical de specialitate și auxiliar și Statului Major al Forțelor Terestre pentru implicarea pe care au avut-o în realizarea suportului logistic, dar și personalului Direcției Medicale Militare, Departamentului pentru Situații de Urgență, managerilor și personalului Spitalului Ana Aslan, Primăriei și tuturor companiilor „care s-au implicat în a ne sprijini să izbutim să finalizăm într-o perioadă atât de scurtă de timp. Sigur că ne dorim să nu fie nevoie de această facilitate dar, în situația în care vom fi solicitați, vă rog să aveți încredere că medicii militari, împreună cu ceilalți militari din structurile de suport își vor face datoria până la capăt”, a punctat Ciucă.

 

Spitalul are în compunere corturi medicale şi containere – care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare, punct farmaceutic – structura fiind operaţională, din punct de vedere administrativ şi medical, după ce a parcurs, succesiv, etapele prevăzute de procedurile medicale în vigoare.

Acest spital nu poate funcţiona fără a avea ca backup Spitalul Militar Central. Noi suntem toţi o echipă şi aş vrea să adresez mulţumiri pentru modul în care arată, în acest moment, campusul şi spitalul ROL2 din această locaţie, să adresez mulţumiri atât Spitalului Ana Aslan, Ministerului Apărării Naţionale, cât şi a firmelor care au asigurat tot ceea ce înseamnă utilităţi” a declarat, la rândul său, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, general-maior medic Florentina Ioniţă-Radu.

Împreună cu colonel medic dr. Florea Costea, comandantul ROL-2, comandantul SUUMC a prezentat facilitățile și infrastructura tehnică, medicală și de resurse umane a spitalului modular. Din punct de vedere al concepţiei managementului medical, pentru operaţionalizarea circuitelor medicale şi a protocoalelor de diagnostic şi tratament specializat COVID-19, UPU are amenajată o zonă de triaj al pacienților, prevăzută cu opt paturi și o zonă de staționare, compusă din șase compartimente a câte două paturi pentru pacienții aflați în așteptarea rezultatelor de laborator și pentru efectuarea investigațiilor complementare (consulturi interdisciplinare, investigații imagistice etc.). În cazul în care numărul pacienților prezentați este mai mare decât capacitatea de preluare în UPU, există, într-un cort alăturat, două zone de așteptare pentru pacienți prevăzute cu scaune așezate la o distanță de un metru, se arată într-un comunicat al SUUMC.

 

Secția Boli Infecțioase este destinată pentru internarea pacienților confirmați cu COVID-19 și, la nevoie, a cazurilor suspecte la care nu s-a putut exclude diagnosticul. Secția este prevăzută cu 120 de paturi, repartizate egal în 30 de rezerve individuale, dotate fiecare cu  grup sanitar propriu. Fiecare rezervă dispune de echipament și aparatură medicală pentru monitorizarea permanentă a pacienților, existând posibilitatea de asigurare a necesarului de oxigen la pacienții care nu întrunesc criteriile de internare în secția de terapie intensivă.

Inventarul pentru fiecare rezervă cuprinde: patru paturi, fiecare dintre acestea fiind prevăzut cu: lenjerie de unică folosință, trusă de igenă personală, pernă, pilotă, televizor, telefon (pentru sistem de nurse-call), echipament pentru supravegherea medicală a pacienților, stativ de perfuzie, monitor funcții vitale, pulsoximetru şi noptieră. Rezerva este dotată cu frigider şi masă de tratament. Lenjeria se schimbă zilnic și la nevoie, ori de câte ori va fi necesar. La internare, fiecare pacient primește o trusă de unică folosință (pijama, papuci,aparat de ras, pastă și periuță de dinți, două prosoape) care se vor distribui ulterior, de câte ori este nevoie.

Secția ATI este în curs de amenajare și va dispune de 24 de paturi. Campusul medical are în structură două laboratoare proprii, unde se vor efectua testele de diagnostic (RT-PCR) și respectiv investigațiile hematologice și de biochimie. Secţiile şi compartimentele spitalului ROL-2 vor finterconectate, prin intermediul unei reţele informatice (telemedicină), atât între ele, cât şi cu punctul de comandă şi cu reţeaua informatică a S.U.U.M.C.

 

Președintele Klaus Iohannis a felicitat personalul care a reușit „în timp record” să finalizeze lucrările și să asambleze un spital militar care este pregătit să primească pacienții cu simptome de COVID-19. „Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile. Am vizitat toate secțiile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar este gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune. Iată, deci, că suntem pregătiți. România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii”, a spus Klaus Iohannis.

Este foarte, foarte important – și o să repet acest lucru la fiecare declarație pe care o fac: evitați contactul cu alți oameni! Evitați să vă atingeți! Evitați să vă îmbrățișați! Evitați cu orice preț să vă întâlniți într-un loc închis cu mai mulți oameni. Respectați toate normele de igienă! Oricât de paradoxal ar suna, cel mai important lucru este să ne spălăm foarte des pe mâini, să evităm să ne atingem fizic cu alte persoane”, a transmis președintele tuturor românilor, atrăgându-le atenția că oricât de bine ar fi pregătite autoritățile, o parte semnificativă de contribuție revine fiecăruia dintre noi, în demersul de a preveni răspândirea noului virus.

 

Subliniind  că „din păcate, această criză va mai urma”, șeful statului a accentuat faptul că România traversează „o perioadă grea, foarte grea. Din păcate, și asta ne-o spun experții, lucrurile în continuare vor fi mai grave. Ne așteptăm, din păcate, la o creștere a numărului bolnavilor, dar vedem cu toții că și statul se pregătește din ce în ce mai bine. Îmi doresc foarte mult ca și românii să fie din ce în ce mai bine pregătiți și să respecte aceste norme. Împreună vom trece prin această criză”, a mai spus Iohannis.

În același timp, președintele a promis că „după ce se termină această criză, care, din păcate, va mai dura, vom face o evaluare la sânge a întregului sistem spitalicesc din România și vom lua toate măsurile, pentru a avea dotările cu care să facem față oricărei situații, și unei epidemii, și unui dezastru. Și, în acest sens, îi asigur pe români că suntem pregătiți acum, dar în continuare vom lua măsurile pentru a fi și mai bine pregătiți”.

Formaţiunea medicală de nivel ROL 2 al MApN a mai funcţionat ca secţie externă de boli infecţioase la combaterea virusului Ebola şi a fost parte componentă a exerciţiilor NATO „Saber Guardian 19” şi „Vigorous Warrior 19” – cel mai mare exerciţiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianţa Nord-Atlantică, care s-au desfăşurat anul trecut în România.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani cand Armata ridică un spital pentru a suplini necesarul de paturi în spitale. Autoritățile se așteaptă ca numărul romanilor infectați cu Covid -19 să crească, în următoarea perioadă.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în perioada Paștelui se estimează că vor fi 10.000 de cazuri de pacienți infectați cu noul coronavirus.

 

GALERIE FOTO (sursă MApN, Daniel Iancu și Daniela Gheorghe):

 


Adaugati un comentariu


 

*