DSP-urile au 12 ore la dispoziție pentru anchetele epidemiologice în cazurile de Covid

Acestea sunt noile dispoziții transmise de ministrul sănătății, care a mai anunțat controale în teritoriu pentru verificarea modului în care se asigură accesul pacienților la tratament și servicii medicale.

 

Nelu Tataru

Odată cu intrarea în vigoare a Legii carantinei și izolării, autoritățile au stabilit un set de măsuri care au ca scop punerea în aplicare a prevederilor acesteia, în contextul actualei pandemii de Covid-19. Acestea au fost discutate în cadrul unei videoconferințe la care au participat toți șefi direcțiilor de sănătate publică din țară și premierul Ludovic Orban, împreună cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. În zilele următoare vor fi emise și normele de aplicare, care vor reglementa controlul pandemiei, tratarea pacienţilor, optimizarea fluxurilor în spitale, asigurarea cu personal medical detaşat – acolo unde este necesar și evitarea aglomerării secţiilor. În acest moment nu este clar sub ce formă vor fi internaţi cei care sunt confirmați cu SARS-CoV-2, dacă vor beneficia de internare de o zi, ce investigaţii medicale le vor fi făcute, ce medici pot cere prelungirea internării şi cu ce vor pleca acasă cei care trebuie să intre în izolare, de aceea sunt necesare aceste norme.

„Am avut discuții cu direcțiile de sănătate publică, despre modul de implementare a acestei legi, am răspuns la întrebări și nelămuriri, urmând ca în zilele următoare să avem și ordinele de ministru și hotărârile de guvern care să pună în aplicare această lege. Suntem într-un moment pandemic cu o creștere progresivă a numărului de cazuri și vom avea două săptămâni în care vom căuta să reimpunem acele măsuri de carantină, izolare în spital sau la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri și respectarea normelor de desfășurarea a unor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția epidemică”, a declarat ministru Nelu Tătaru la finalul videoconferinței cu șefii DSP-urilor din țară.

 

Una dintre măsurile dispuse este deja pusă în aplicare și se referă la anchetele epidemiologice pe care autoritățile de sănătate publică de la nivel local trebuie să le efectueze după confirmarea fiecărui nou caz de Covid-19. Astfel, ministrul a dispus ca pentru fiecare caz confirmat, direcțiile de sănătate publică să desemneze în cel mult două ore un medic care să coordoneze ancheta epidemiologică, iar cercetările trebuie să fie finalizate în cel mult 12 ore.

În același timp, centrele de testare trebuie să prioritizeze testele, prelucrând mai întâi probele provenite din anchetele epidemiologice. „De asemenea, se va modifica și modul de raportare, conform cu cerințele noii legislații. Mai mult, centrele de testare vor avea obligația să prioritizeze testele și să lucreze probele din anchete epidemiologice, retestari ale persoanelor pozitive etc. Va fi raportat numărul de testele efectuate, distinct numărul retestărilor, dar și numărul persoanelor testate”, a explicat ministrul Tătaru, subliniind că „vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcţie de cooperarea la aceste măsuri, de respectarea anumitor norme, vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluția”, a mai spus ministrul Sănătății.

 

Ludovic Orban

La rândul său, premierul Ludovic Orban a solicitat reprezentanților DSP-urilor  să realizeze o evaluare a personalului necesar a fi suplimentat prin detașare, pentru desfășurarea activității în condiții optime. Acesta a cerut să fie utilizată toată resursa umană existentă în sistem, inclusiv să se găsească modalități de colaborare și implicare a altor categorii de medici. S-a solicitat direcțiilor de sănătate publică și emiterea cât mai urgentă a deciziilor administrative pentru persoanele infectate care au refuzat internarea într-o unitatea sanitară sau care au solicitat externarea din spital, înainte de a fi declarate vindecate. La ora actuală, pe lângă 1.087 de persoane care s-au externat la cerere, deşi sunt infectate și pot răspândi boala, autorităţile încearcă să localizeze aproape 3.700 de români care s-au testat, ştiu că sunt pozitivi, însă nu au putut să fie duşi la spital împotriva voinţei lor, din cauza vidului legislativ. Acum vor fi căutaţi de inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi internaţi, dacă au simptome. Ei (pacienții – n.r.)vor fi reevaluaţi, în primul rând sunt identificaţi la domiciliu, izolaţi, DSP, medicul de familie, vor lua act de acest lucru, vor face o testare, dacă sunt pozitivi, rămân, dacă nu au simptome, până la vindecare, 14 zile la domiciliu în izolare. Dacă au simptomatologie, merg în spital şi sunt trataţi ca atare”, a explicat Nelu Tătaru.⁣

Nelu Tătaru a mai anunțat că, în perioada următoare, inspectorii Corpului de Control al ministerului vor efectua o serie de verificări la DSP-urile din țară și la unitățile sanitare, pentru a evalua modul în care sunt respectate drepturile pacienţilor la asigurarea tratamentului şi serviciilor medicale, activitatea serviciului de prevenire a infecţiilor asociate activităţii medicale de la nivelul spitalelor, dar și modul în care au fost realizate achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare.

 

Acesta s-a referit și la criza de personal medical specializat la nivelul secțiilor de Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid-19, precizând că în secțiile aglomerate și la DSP-urile care nu fac față solicitărilor va fi nevoie să se facă detașări. Ministrul spune că se bazează pe faptul că medicii și asistenții medicali vor înțelege situația și se vor oferi voluntari să ajute în secțiile în care este nevoie de personal, menționând că în astfel de situații se oferă și un spor de 50%  la care se adaugă diurna de 2%.

Nelu Tătaru a menționat că medicii de familie pot fi, de asemenea, implicaţi în monitorizarea situaţiei pacienţilor aflaţi în izolare la domiciliu, precum şi în derularea unor anchete epidemiologice. „Medicii de familiei pot fi implicaţi în acest moment pentru cei ce sunt în izolare la domiciliu, fiind cei care urmăresc acest pacient şi având legătură permanentă cu acest pacient. Toţi aceşti medici de familie vor fi cooptaţi în perioada următoare şi în cadrul unor anchete epidemiologice pe care le desfăşurăm, având în vedere că avem şi un număr mare de cazuri”, a mai declarat ministrul.

În ziua intrări în vigoare a Legii carantinei și izolării, România a raportat 994 de cazuri de îmbolnăviri Covid-19 în 24 de ore, 297 de pacienți la terapie intensivă și 36 de decese (26 de bărbați și 10 femei).

 


Adaugati un comentariu


 

*