Medicul Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al Sănătății

26 martie 2020 | 0 comentarii |

Decizia a fost luată în această dimineață, iar secretarul de Stat Nelu Tătaru a fost deja nominalizat de premierul Ludovic Orban pentru a conduce Ministerul Sănătății din cea mai înaltă funcție. 

 

Nelu Tataru si Victor Costache

Se pare că noul coronavirus face victime nu doar la nivelul spitalelor, ci la cel al Guvernului. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat în această dimineață.  Deocamdată nu sunt cunoscute cu exactitate motivele pentru care ministrul sănătății a recurs la acest gest, dar se pare că demisia i-a fost, de fapt, cerută de către premier, după o discuție aprinsă pe care ar fi avut-o aseară, referitoare la lipsa echipamentelor din spitale.

Secretarul de Stat Nelu Tătaru este agreat pentru a conduce, în continuare, Ministerul Sănătății, iar decizia a fost deja anunțată de Ludovic Orban.

Am luat act de această demisie și îi voi transmite domnului președinte Klaus Iohannis această demisie, pentru a se putea emite Decretul de revocare”, a spus Orban, confirmând că în același timp îi va propune șefului Statului ca funcția de ministru al Sănătății să fie preluată de secretarul de Stat Nelu Tătaru, care „face parte din echipa de la Ministerul Sănătății, a fost, este și va fi în prima linie a bătăliei pe care o ducem cu toții împotriva noului coronavirus, deja stăpânește foarte bine toate procedurile pe planul de măsuri, astăzi este la Suceava, l-am sunat și l-am informat privitor la intenția mea de a-l propune în funcția de ministru al Sănătății,  urmând să revină în bucurești și să discutăm toate detaliile”, a declarat Ludovic Orban.

 

În ceea ce privește motivele demisiei ministrului Victor Costache, Ludovic Orban a menționat doar că aceasta a avut loc din motive personale și profesionale, lăsând să se înțeleagă însă că au existat anumite divergențe legate de testare și diagnosticare, în urma declarației de ieri a ministrului, care a anunțat că împreună cu profesorul Streinu-Cercel a pregătit un protocol de pentru „un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă”, în timp ce primarul general Gabriela Firea a spus că ea a discutat cu profesorul Streinu-Cercel, iar în câteva zile, 12 maşini ecologice vor merge ţintit la bucureştenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa.

A menționat însă că aproape cinci luni de zile, cât timp Victor Costache a făcut parte din guvernul pe care-l conduce, au făcut echipă și împreună au luat „o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare de până acum”, a transmis Orban.

Premierul a mai spus că împreună cu noul ministru va continua să întărescă echipa de la Ministrul Sănătății, care își va crește în continuare capacitatea de a face față provocărilor fără precedent cauzate de epidemia de coronavirus și „rămânem concentrați pe toate obiectivele stabilite”.

 

Ludovic Orban a ținut să sublinieze însă că vor fi  întărite direcțiile de sănătate publică, pentru a face față nevoilor crescânde ale activității și vor fi „apărate spitalele”, în contextul evoluției epidemiei de coronavirus. El a subliniat că este necesară concentrarea pe realizarea tuturor operațiunilor specifice DSP-urilor, la timp, cu promptitudine și în condiții de eficiență maximă, indicând între altele, creșterea vitezei de derulare a anchetelor epidemilogice, asigurarea condițiilor normale de viață cu respectarea regulilor de carantină și izolare la domiciliu. „Urmărim în continuare creșerea capacității de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Național de Snătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană,  a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt prioritățile de diagnostic. Toate acestea rămân valabile. (…) De asemenea, urmărim în cntinuare apărarea spitalelor, procurarea de urgență a materialelor și echipamentelor necesare, pentru a asigura protecția medicilor, asistenților, angajaților spitalelor. Indiferent că sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătății, a Ministerului Transporturilor sau a autorităților locale, avem ca prioritate zero achiziția de echipamente, dispozitive absolut necesare pentru a proteja angajații spitalelor și pacienții”, a mai spus Orban, amintind că în aceste zile se pregătește strategia de aplicare a Scenariului 4 privind planul de acțiune împotriva COVID19.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*