„Suntem prea săraci pentru a ne permite o stare de urgență prelungită!”

26 martie 2020 | 0 comentarii |

Este mesajul transmis de organizațiile sindicale, profesionale și patronale din domeniul sănătății, care cer o creștere rapidă a resurselor alocate sistemului sanitar.

 

Odată cu instalarea pandemiei, percepția românilor față de personalul medical s-a schimbat la 180 de grade. Medicii, asistenții medicali și toți cei care lucrează în sistemul sanitar sunt priviți zilele acestea ca niște eroi, aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Aceasta și este realitatea, personalul medical depunând mari eforturi pentru a face față și pentru a limita valul de infecții, fără a avea la dispoziție suficiente echipamente și mijloace necesare.

Din aceasta cauză, dar și din cauza inconștienței unor pacienți care au ascuns faptul se întorseseră din străinătate, din zone de risc, și erau suspecți de infecție, peste 100 de medici, asistente, paramedici și personal de la Ambulanță au ajuns la rândul lor pacienți, fiind contaminați cu coronavirusul. Cele mai grave situații au fost la spitalul Dimitrie Gerota din Capitală și la spitalul județean din Suceava, unități medicale care au fost închise din cauză că majoritatea celor din personalul medical au fost infectați cu noul coronavirus, sau, în cel mai fericit caz, au intrat în contact direct cu persoane infectate, fără a fi protejați, fiind astfel nevoiți să se izoleze.

 

Viorel Rotilă

Federația sindicală Solidaritatea Sanitară a efectuat un studiu pornind de la evoluția estimată a pandemiei în România în următoarea perioadă și resursele disponibile la acest moment în sistemul sanitar. Concluzia, comunicată de președintele Viorel Rotilă, este aceea că resursele sistemului sanitar trebuie crescute rapid, pentru a ține pasul cu trendul ascendent al infecțiilor, doar în acest mod putându-se limita cât mai mult posibil numărul deceselor potențiale. Acesta a mai precizat că măsurile luate de autorități privind distanțarea socială sunt utile, dar nu suficiente, fiind nevoie să fie însoțite și de creșterea imediată a resurselor sistemului sanitar, pentru o eficiență cât mai bună. În caz contrar, va crește considerabil numărul pacienților infectați și cel al deceselor, totodată fiind necesară și prelungirea stării de urgență, care are efecte negative și asupra economiei.

Resursele sistemului sanitar trebuie să crească rapid, pentru a ridica punctul de întâlnire posibil cu numărul de cazuri reale. Cu cât curba resurselor va lua valori mai mari, cu atât va scădea numărul deceselor potenţiale şi efectele sociale negative ale acestei pandemii. Suntem prea săraci pentru o stare de urgenţă prelungită. Suplimentar, mobilizarea maximă pe termen lung scade semnificativ capacitatea sistemului sanitar de a răspunde adecvat” a declarat președintele federației sindicale, subliniind că această creștere rapidă a resurselor alocate sistemului sanitar trebuie să se desfășoare pe două direcții, respectiv resursa umană și resursa materială.

 

Și Federația Sanitas atrage atenția că „nu mai este timp” și că de mai bine de două săptămâni Ministerul Sănătății este atenționat cu privire la ceea ce se întâmplă și mai ales la „ceea ce se va întâmpla dacă nu ne mobilizăm cu toții, dar mai ales dacă autoritățile nu iau măsuri clare, obligatorii și unitare de protecție a personalului medical – singurul segment al populației care ne poate cu adevărat scoate din criza COVID19”.

Sindicaliștii susțin că nimic nu-i mai liniștește, în contextul în care marile spitale Bucureștene au zeci de cadre medico-sanitare în carantină sau autoizolare, iar spitalele județene sau municipale din țară, cele mai mari și mai dotate, intră și ele rând pe rând în carantină. „În continuare, cadrele medicale nu au prioritate la testare pentru COVID19! Dar cel mai grav, astăzi s-a înregistrat primul deces al unui membru de familie al unui cadru medical. Întreaga familie fusese testată pozitiv! Colega noastră nici măcar nu își va putea plânge soțul! Va fi în spital împreună cu fiica lor! Această tragedie ne-a amuțit pentru un timp pe toți! Ne-am privit unii pe alții și ne-am văzut pe fețe toate trăirile: regret, durere, compasiune, teamă și la urmă FURIE!”, transmite Sanitas, menționând că a decis ca de acum încolo să comunice public tot ce au de comunicat, va aduce „în fața opiniei publice tot adevărul din sistemul sanitar și nu pentru a crea panică ci pentru a trezi România în timp ce guvernanții dorm!

 

Dr. Dina Mergeani

Pe de altă parte, Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) a constată cu îngrijorare avalanșa problemelor care asaltează medicii de familie în contextul pandemiei cu COVID-19 şi semnalează autorităților riscul de a deveni victime sau potențiale surse de infecție precum și nevoile identificate de medicii de familie pentru ca lupta cu epidemia să fie eficientă. „Suntem în pragul preluării multor responsabilități pe măsură ce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară. Rolul nostru, al medicilor de familie, va creşte exponențial. Această perspectivă ne găsește nepregătiți din punct de vedere tehnic deoarece nu avem resursele de autoprotecție şi dezinfecție pe care așteptăm să le primim gratuit. Deși ne-am arătat disponibilitatea de a achiziționa materiale de protecție (chiar la prețuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziționăm astfel de materiale”, se menționează într-un comunicat semnat de președintele SNMF, Dina Mergeani, care în același timp le transmite medicilor de familie esențial să se pregătească „temeinic pentru zilele ce vor urma”, să dea dovadă de profesionalism și solidaritate și să susțină o comunicare profesională permanentă, cu semnalarea promptă a sincopelor din sistem, acțiuni care îi vor ajuta să depășească împreună aceste momente dificile ale profesiei lor.

 

Totodată, Colegiul Medicilor din România a solicitat „testarea imediată” și „cu prioritate” a tuturor doctorilor din ţară. Printr-un comunuat remis astăzi, reprezentanții CMR spun că deși începând cu discursurile preşedintelui Klaus Iohannis, ale premierului Ludovic Orban şi ale ministrului demisionar Victor Costache, s-a solicitat protecţia fizică şi biologică a medicilor, „constatăm că acest lucru nu se întâmplă încă în totalitate şi peste tot, lucru care, în opinia noastră, trebuie remediat de îndată şi necondiţionat. Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară naţională şi abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor! În acest sens, solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din ţară cu prioritate! Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepţii, sunt admise doar cazurile de urgenţă medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiţia de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară”, se arată în comunicatul CMR, în care se subliniază că solicită Ministerului Sănătăţii să achiziţioneze echipamente şi materiale de protecţie și pentru cabinetele medicilor de familie şi de ambulator.

CMR mai spune că a pus la dispoziţia MS „în timp real” toate datele demografice despre numărul medicilor, pe specialităţi şi pe judeţe, despre numărul şi localizarea medicilor pensionari, dând asigurări că medicii sunt, necondițioat, la dispoziția autorităților și a populației, cu „profesionalism şi empatie umană, chiar dacă şi pentru noi riscul infecţios este cel puţin egal cu al pacienţilor noştri”.

 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară că se are în vedere o rectificare semnificativă a bugetului alocat Sănătății, pentru susținerea eforturilor în lupta cu pandemia.

Se conturează o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgenţă, pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulţi bani pentru Sănătate – sănătatea oamenilor este prima prioritate şi pentru a rezolva problemele este nevoie şi de oameni, dar şi de bani. A doua chestiune se referă la românii care din varii motive nu mai pot merge la serviciu – se închide firma sau intră în şomaj tehnic – şi atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru şomaj tehnic. Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înţeles că şi românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înţeles că şi firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin şi pentru oamenii simpli şi pentru economia românească şi pentru firmele româneşti, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză” a declarat președintele.

Astăzi, premierul Ludovic Orban a dat aceleași asigurări, iar MInisterul Sănătății a informat că au fost achiziționate și aduse în țară, în această dimineață, 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, care vor fi distribuite personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului de Interne.

 


Adaugati un comentariu


 

*