Ultima decizie a Sorinei Pintea, numirea Adrianei Cotel la șefia Institutului Fundeni

4 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Semnarea Contractului colectiv de muncă cu sindicatele din Sănătate și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul Regional din Craiova sunt alte două decizii luate pe picior de plecare, de fostul ministru al Sănătății.

 

Adriana Cotel, Sorina Pintea

În ultimele ore în care s-a aflat la „butoane” la Ministerul Sănătății, Sorina Pintea a semnat numirea unui nou manager interimar la Institutul Clinic Fundeni, în locul conf. univ. dr. Alina Tănase, medic hematolog, unul dintre cei mai apreciați exponenți ai tinerei generații de specialiști în transplant, care a preluat responsabilitatea managerială a unității medicale începând cu 16 august 2019.

Informația a apărut în spațiul public nu printr-un comunicat al Ministerului Sănătății, așa cum ar fost normal, ci printr-o postare a deputatului USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, care a apreciazt decizia drept „ultima mizerie a fostului ministru al Sănătății”.

Începând de astăzi, mandatul meu de manager interimar a încetat. În locul meu a fost numită dna Adriana Cotel. Eu revin în secția în care muncesc de două decenii. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul”, a confirmat, ulterior, dr. Alina Tănase, spre surprinderea tuturor.

Așadar, Adriana Cotel, care a condus, cu delegație, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în perioada octombrie 2018-ianuarie 2019 și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în perioada 25 ianuarie – 3 iunie 2019, a fost numită, începând de astăzi, manager interimar al Institutului Clinic Fundeni. O numire destul de controversată, în contextul în care Cotel este considerată o apropiată a lui Darius Vâlcov (considerat „geniul” programului economic al PSD) și are un CV incert. Ea se numără și printre cei cinci candidați rămași în cursa pentru cele două posturi de vicepreședinte al ANMDMR – Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.

 

Ministerul Sănătății a anunțat, însă, printr-un comunicat, că astăzi a fost aprobată, în Guvern, o Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai Spitalul Regional de Urgență Craiova, care va fi construit pe 7 nivele, va avea 1195 locuri de parcare și un heliport H-3. „Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea o suprafață desfășurată de 165 256  mp și un număr total de 807 de paturi, din care 577 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute. Spitalul va avea un centru combinat pentru mamă și copil, cu 100 de paturi pentru adulți și copii, într-o clădire cu identitate și intrare separată. Spitalul va funcționa ca Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea SV și este dotat cu tratament adecvat și alte facilități de sprijin. Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație iar valoarea investiției  este de 2.850.507.547,41 lei”, se menționează în comunicatul MS, în care se subliniază că unitatea medicală este concepută, cel uțin pe hârtie, în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în compartimente/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, reflectând necesitatea unei relații de lucru strânse în furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară.

 

Și tot astăzi, Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector bugetar „Sănătate” pentru perioada 2019-2021, semnat de Sorina Pintea sâmbără seară, cu principalele sindicate din Sănătate, a fost înregistrat la Direcția dialog social a Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Este primul contract de munca semnat după legea salarizării. Documentul este important pentru că stabilește ajustări legate de drepturile și îndatoririle salariaților, armonizandu-le cu noile prevederi legale. Contractul Colectiv de muncă preia și noul regulament de sporuri. În anul 2018, am desemnat o comisie care a reluat negocierile cu sindicatele, acestea fiind suspendate din 2016”, a declarat Sorina Pintea, după semnarea documentului.

Acest contract colectiv de muncă este rezultatul negocierilor desfășurate de-a lungul a peste doi ani de zile, incluzând toate prevederile convenite de părți de-a lungul acestei perioade. El asigură respectarea principiului drepturilor câștigate și crearea condițiilor normale de desfășurare a activității pentru angajații din sectorul public de sănătate”, a anunțat și Federația „Solidaritatea Sanitară”, pe Facebook.

 

Semnarea contractului a fost salutată și de Federația Sanitas, care subliniază că documentul stabilește drepturile și obligațiile, timpul de muncă și cel de odihnă ce revin salariaților din unitățile sanitare. „Contractul colectiv de muncă este un instrument important pentru asigurarea unui nivel corespunzător de protecție socială a salariaților. Contractul colectiv de munca la nivel naţional asigură garanţii pentru încheierea contractelor colective de muncă la nivel de unităţi”, menționează Sanitas.

Confederația sindicală a anunțat, de asemenea, că „astăzi, 4 noiembrie 2019 s-a înregistrat, la Direcția dialog social a Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu numărul 1206/04.11.2019, Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector bugetar SĂNĂTATE pentru anii 2019-2021. Negocierea prezentului contract a avut la bază prevederile CCM anterior și a respectat principiul drepturilor câștigate astfel încât să asigure păstrarea lor pentru toți membrii noștri de sindicat. CCM la nivel de sector este valabil 24 de luni, produce efecte de la data înregistrării lui la Ministerul Muncii (4 noiembrie 2019) și se aplică în toate unitățile sanitare publice”, publicând, pe pagina oficială, și Structura Contractului Colectiv de Muncă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*