A început o nouă ediție a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”

4 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul este organizat bianual de studenții mediciniști din Capitală, iar ediția din această toamnă se va derula până vineri, 8 noiembrie.

 

O inițiativă demarată în urmă cu 11 ani de către Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) și extinsă ulterior la nivel național, continuă și în această toamnă, având ca obiectiv principal diminuarea deficitului de donatori de sânge. Campania „Donează sânge! Fii erou!” a fost lansată în contextul în care numărul de donatori de sânge la nivel național scăzuse considerabil și se înmulțiseră îngrijorător cazurile în care centrele de transfuzii nu mai puteau face față cererii mai venite din partea spitalelor. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în cei 11 ani scurși de atunci, statisticile indicând că doar 2% din populația României donează sânge, iar 10% dintre pacienții internați în spitale au nevoie urgentă de sânge. Nevoia zilnică este de cel puțin 1.000 de litri de sânge, iar prin această campanie, studenții mediciniști încearcă să mobilizeze cât mai  mulți donatori care să se prezinte cu regularitate la centrele de transfuzii, nu doar ocazional.

Campania se desfășoară de două ori pe an, iar astăzi s-a dat startul celei de-a doua ediții din 2019. Acțiunea este organizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila și Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti și se va derula pe parcursul celor cinci zile lucrătoare ale săptămânii, până vineri, 8 noiembrie.

 

La facultatea de Medicină din cadrul UMF Carol Davila a fost amenajat un centru de recoltare a sângelui de la donatori, aceștia fiind așteptați și la centrul de transfuzii din Capitală. La ediția precedentă au fost mobilizați 1.168 de participanți, dintre care 551 au donat la Facultatea de Medicină și 617 la Centrul de Transfuzii. S-au recoltat astfel 525,6 litri de sânge, cu ajutorul cărora medicii au reușit să salveze viața a 3.504 pacienți.

Coordonatorii campaniei sunt studenții Vlad Soare şi Georgiana Şerbănescu, care spun că echipa implicată este formată din peste 120 de voluntari.

Campania nu ar putea fi posibilă fără o echipă devotată, formată din peste 120 de voluntari, pregătiţi să reacţioneze în faţa oricărei situaţii neprevăzute. Peste 600 de donatori ne trec pragul în fiecare campanie, aceştia fiind întâmpinaţi de o atmosferă caldă, relaxantă şi propice procesului de donare. Prima interacţiune a acestora se desfăşoară cu studenţii mediciniştii, care au rolul de a se asigura că donatorii cunosc toate informaţiile necesare donării, importanţa acestui gest nobil, precum şi beneficiile personale şi colective pe care le implică. Ne dorim cu adevărat ca acest mediu aparte de donare să stimuleze publicul şi să transforme această activitate într-una constantă”, au declarat aceștia cu ocazia lansării noii ediții.

 

Donatorii care vor dori să se alăture campaniei se pot prezenta până pe 8 noiembrie, inclusiv, la unul din cele două centre. Aici, în urma unui control de rutină realizat de specialişti în hematologie, cei care se îndeplinesc condiţiile esenţiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare. Ulterior, aceştia vor fi invitaţi să se bucure de sprijinul studenţilor medicinişti, de tombola campaniei, precum şi alte beneficii asociate donării.

Sunt eligibile pentru a dona  persoanele care nu au mai donat în ultimele două luni, au cetățenie română sau sunt cetățeni UE cu domiciliu în România, au între 18 și 60 de ani, tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmH, iar greutatea cuprinsă între 50 și 100 de kilograme, în cazul femeilor, și între 60 și 120 de kilograme, în cazul bărbaților. Nu pot dona femeile însărcinate, aflate în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, persoanele care au suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni și cele care au consumat alcool cu 72 de ore înainte de a dona sânge. De asemenea, nu pot dona persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, afecțiuni hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiformă transmisibilă.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*