Peste 900 de studenți mediciniști au deprins tehnici de prim-ajutor la Zilele Educației Medicale

Manifestarea organizată de UMF Carol Davila a reprezentat și începutul unei colaborări între Societatea Studenților în Medicină din București și SMURD, împreună cu Serviciul de Ambulanță București – Ilfov (SABIF).

 

Zilele trecute a ajuns la final o nouă ediție a Zilelor Educației Medicale, manifestare de tradiție găzduită de UMF Carol Davila și organizată de Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB). Evenimentul și-a derulat ce de-a XI-a ediție și s-a bucurat de participarea a peste 900 de studenți mediciniști și a unor lectori de marcă din lumea academică medicală.

Ediția din acest an s-a axat pe necesitatea oricărui student la medicină de a stăpâni tehnicile de bază și avansate în acordarea primului ajutor, motiv pentru care a fost inițiată și o colaborare cu SMURD și SABIF. Astfel, în cadrul evenimentului au fost organizate o serie de workshop-uri în cadrul cărora s-a pus accent pe tehnicile de acordare a primului ajutor, dar și  workshop-uri chirurgicale, în parteneriat cu Societatea Studențească de Chirurgie din România, în cadrul cărora viitorii doctori au avut oportunitatea de a-și testa abilitățile practice și de a se orienta spre o potențială specializare chirurgicală.

 

În total, 40 de workshop-uri și 25 de conferințe tematice au avut loc, acțiunea desfășurându-se pe parcursul a trei week-end-uri consecutive. Principalul loc de desfășurare al activităților l-a constituit Palatul Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, însă organizatorii au beneficiat și de sprijinul mai multor spitale de stat și private din Capitală, precum Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Național de Sănătate Publică, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Monza, Institutul Național „Victor Babeș”, Spitalul Clinic Sf. Ioan, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, Spitalul Clinic de Copii Maria Sklodowska Curie, Ponderas Academic Hospital-Regina Maria, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului. În cadrul workshop-urilor găzduite de aceste unități medicale, studenții participanți au putut realiza singuri ecografii abdominale sau cardiace, au putut utiliza aparate de spirometrie sau au exersat diverse tehnici chirurgicale pe material biologic.

 

Teodor Cristian Blidaru

Proiectul anual Zilele Educaţiei Medicale a debutat în anul 2008 și, începând cu 2010, a fost implementat și în universitățile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov.

Conceput inițial ca o serie de conferințe de orientare postuniversitară destinate studenților din anii terminali, proiectul și-a dezvoltat în timp portofoliul de evenimente, facilitând studenților accesul la manifestări științifice de înaltă calitate. Astfel, în 2016, în cadrul proiectului s-au desfășurat 55 de conferințe și workshop-uri la care au participat 900 de studenți ai Facultății de Medicină şi Farmacie Carol Davila, iar anul trecut s-a înregistrat un număr record, de peste 1050 de participanți.

„Educația Medicală reprezintă motorul activităților de voluntariat în mediul universitar, influențând atât formarea de calitate a viitorilor medici, cât și direcțiile medicinei viitorului. Accesibilitatea, pluridisciplinaritatea și sustenabilitatea sunt principii de bază ce ghidează, an după an, organizarea unui eveniment gratuit, deschis către peste o mie de studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Prin munca susținută a peste o sută de voluntari și organizatori, mai mult de nouă sute de studenți au beneficiat de conferințe și workshop-uri moderne, lectori fiind nume mari ale lumii medicale românești. Investim în viitorul nostru și, prin noi înșine, schimbăm întreaga lume. Sperăm că, prin puntea de legătură cu comunitatea locală și internațională, se va naște, în timp, o schimbare organică în spiritul medicinist, pentru beneficiul viitoarelor generații de pacienți”, a declarat la finalul acestei ediții președintele SSMB, Teodor Cristian Blidaru.

 


Adaugati un comentariu


 

*