„Bobocii” mediciniști, ajutați să se acomodeze în mediul universitar

24 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Universitățile de medicină derulează programe dedicate studenților din primul an, români și străini, prin care aceștia sunt ajutați să se familiarizeze cu viața universitară și să afle detalii despre programa școlară, examene, oportunități.

 

Mai multe universități de Medicină și Farmacie din țară desfășoară, în această perioadă, programe de acomodare a studenților care, de săptămâna viitoare vor păși în primul an de facultate, atât români cât și străini veniți să studieze Medicina în România.

Astfel, la UMF „Carol Davila” din București a debutat, ieri, cea de-a doua ediție a „Freshers’ Week”, manifestare dedicată exclusiv „bobocilor” medicinişti, organizată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB). Evenimentul se află la cea de-a doua adiție și se adresează, anul acesta, unui număr de peste 500 de studenți. Aceștia vor avea ocazia să interacţioneze între ei, cu studenții deja familiarizați cu viața universitară, dar și cu viitorii profesori, să afle mai multe detalii despre programa şcolară, examene, oportunităţi de voluntariat şi reprezentativitate.

De asemenea, participanţii se vor putea bucura de experienţe inedite în cadrul unor workshop-uri care le vor oferi şansa de a desluşi tainele chirurgiei, în cadrul sesiunii „Knots and Sutures”, de a deprinde tehnici de acordare a primului ajutor, prin intermediul cursului de „Basic Life Support”, dar şi de a-şi dezvolta abilităţile practice.

 

Rares Baloi

Totodată, participanţii vor avea acces la un workshop interactiv in limba engleză, sub îndrumarea unui invitat internaţional. Aceștia vor fi invitaţi să descopere și o perspectivă originală asupra educaţiei din mediul universitar, în cadrul unui  workshop organizat în premieră, menit să decripteze beneficiile aduse de integrarea în colectivul academic.

Altruismul, perseverenţa şi munca în echipă sunt atribute esenţiale ale unui viitor medic. Pe o parte dintre acestea aţi reuşit să le faceţi vizibile prin una dintre cele mai importante reuşite, admiterea în universitatea noastră, iar pentru acest lucru doresc să vă felicit pe toţi cei care cu ambiţie şi multă muncă aţi mai făcut un pas către visul vostru. Ne bucurăm că avem ocazia să vă însoţim în această călătorie şi sperăm ca atât experienţa Feshsers’ Week, cât şi cea din următorii ani, să fie un sprijin în clădirea unui viitor mai bun. Suntem încântaţi că vom avea şansa să învăţăm unii de la alţii şi să facem faţă împreună tuturor provocărilor” – este mesajul transmis participanților de Rareş Băloi, preşedintele SSMB, cu ocazia deschiderii evenimentului.

 

La UMF Cluj debutează a cincea ediţie a seminarului de integrare a studenţilor internaţionali de la secţiile engleză şi franceză. Acesta  se adresează studenţilor admişi în anul I, la secţiile cu predare în limbi străine de la facultățile de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, în contextul în care la UMF Cluj vor începe studiile universitare studenți proveniți din peste 40 de țări din întreaga lume.

Programul cuprinde o zi a porţilor deschise, în care bobocii vor vizita Universitatea de Medicină şi Farmacie, dar li se va oferi și o vizită ghidată o oraşului, întâlniri cu decanii facultăţilor, ateliere de iniţiere în limba română şi de introducere în cultura românească. Vor avea loc, de asemenea, sesiuni administrative, în cadrul cărora studenții vor primi informaţii despre permisul de şedere, respectiv înregistrarea rezidenţei pe teritoriul României, despre asigurarea locuinţei, despre sistemul de sănătate din România, precum şi alte informaţii utile. Pentru o deplină acurateţe, sesiunile administrative sunt organizate în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Judeţului Cluj, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate şi Poliţia care deserveşte campusul universitar.

Studenţii străini vor primi Ghidul studentului internaţional, editat de către conducerea Facultăţii de Medicină, care cuprinde informaţii necesare pentru acomodarea în viaţa academică şi vor fi familiarizaţi cu utilizarea aplicaţiei InfoUtil UMF Cluj, destinată, de asemenea, furnizării de informaţii esenţiale pentru studenţie şi pentru viaţa de zi cu zi în Cluj-Napoca.

 

Un program de acomodare oferă, viitorilor studenți, și UMF „Gr. T. Popa” din Iași, unde pentru al treilea an consecutiv are loc „Orientation Days”. Evenimentul este organizat în perioada 27-29 septembrie, împreună cu Societatea Studenților Mediciniști (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi (SSSI), Societatea Studenților Farmaciști (SSFI), Asociația Studenților Bioingineri (ASB) și Societatea Studențeasca de Chirurgie (SSCR).

Studenţii din primul an, atât români cât și străini, vor beneficia de tururile academice conduse de studenţi din anii mai mari, vor primi broşuri cu informații despre universitate, vor face cunoştinţă cu decanii facultăţilor şi tutorii de an, vor vizita clădirile universităţii, vor afla cum pot intra în posesia permisului la bibliotecă și nu în ultimul rând, cei care vor dori vor participa și la un tur ghidat al Iaşului.

Bobocii UMF Iași au la dispoziție și o aplicație pentru dispozitive mobile, denumită „Orientation Days” prin care li se oferă răspuns la întrebările despre tot ceea ce înseamnă şcoala ieșeană de medicină din perspectiva anilor de studenţie.

 


Adaugati un comentariu


 

*