Istrița Escape și-a câștigat noi fani în rândul alergătorilor

24 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Peste 170 de participanți s-au aliniat la startul celei de-a patra ediții, iar competiția tinde să devină li un important mijloc de promovare a stațiunii Sărata Monteoru.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro anunța săptămâna trecută, în acest week-end s-a consumat cea de-a patra ediție a singurei competiții de alergare montană din județul Buzău, eveniment care a avut „cartierul general” la sala de sport din Sărata Monteoru și s-a desfășurat pe culmile dealurilor care înconjoară stațiunea. Ca și în anii anteriori, evenimentul a atras participanți atât din Buzău cât și din alte zone ale țării, cei mai mulți dintre ei amatori, pentru care alergarea reprezintă varianta preferată de mișcare în aer liber. La start s-au aliniat peste 170 de alergători, cursa preferată de cei mai mulți dintre ei fiind cea de Semimaraton, al cărei traseu a măsurat aproximativ 24 de kilometri, cu o urcare susținută până pe vârful Istrița, cel mai înalt punct al traseului, urmată de o coborâre de circa 11 kilometri până la finish. Cei aflați la prima cursă de alegare montană precum și cei mai „rapizi”, au preferat cursa de Fun Run, pe o distanță de circa 9,5 kilometri, însă nici aceștia nu au fost scutiți de o urcare până în zona dealului Ciuhoiu.

Proba de maximă anduranță a fost cea ce Maraton, traseul măsurând aproximativ 39 de kilometri și însumând o diferență pozitivă de nivel de 1.800 de metri. Deși cea mai dificilă, această probă le-a dezvăluit concurenților o serie de obiective turistice reprezentative pentru zona Buzăului, traseul trecând prin mijlocul Taberei de sculptură, de la Năeni, și prin vecinătatea Satului Dacic și a Chiliei lui Ambrozie.

 

În urma celor trei ediții desfășurate până anul acesta, Istrița Escape își câștigase deja mai mulți fani din alte zone ale țării, care includ acest eveniment în calendarul anual al competițiilor la care participă, numărul acestora crescând și cu ocazia ediției din acest an. Printre participanți s-au numărat mulți alergători veniți pentru prima dată să alerge la Monteoru, unii dintre aceștia fiind chiar la prima experiență legată de alergarea montană sau la prima cursă pe o distanță mai lungă. Indiferent de proba la care au participat și de experiența anterioară, toți concurenții s-au declarat foarte mulțumiți de modul în care traseele au fost marcate de organizatori, teama unora de a se rătăci prin pădure, dispărând după primii kilometri, la vederea marcajelor pe care le-au calificat ca fiind „impecabile”.

Un alt aspect de care participanții s-au arătat încântați a fost panorama care li se deschide odată ajunși în punctele cele mai înalte ale traseelor, vârful Istrița fiind un excelent punct de „belvedere”, de unde poate fi admirată întreaga zonă de câmpie care se întinde la poalele dealurilor din zona Pietroasele, dar și crestele Bucegilor.

 

Chiar dacă mulți au recunoscut că s-au „chinuit” puțin în cursă – urcările dar și coborârile abrupte fiind destul de solicitante –  s-au declarat la final încântați de traseu dar și de organizare și atmosferă, așa că sunt deciși să participe și la edițiile viitoare. Despre eveniment s-a discutat intens în ultima vreme pe un grup de alergare foarte popular pe Facebook, mulți dintre membrii comunității Share Your Run dându-și întâlnire la start și declarând la final că vor să repete experiență și anul viitor.

Reacțiile pozitive venite din partea participanților i-au motivat și pe organizatori să continue acest proiect, în condițiile în care ediția din acest an s-a desfășurat sub semnul austerității, fiind făcute mari eforturi din partea celor 5 membri ai echipei de organizare pentru a asigura fondurile necesare pentru buna desfășurare a competiției și pentru premierea câștigătorilor.

Poate ca ar fi momentul ca edițiile viitoare să beneficieze de sprijin și din partea autorităților județene, care acordă anual finanțări pentru organizarea unor competiții și altor activități sportive. Dincolo de a fi o competiție de alergare pentru amatori, Istrița Escape este deja un brand care a câștigat mult în popularitate în decursul celor 4 ediții și astfel poate deveni și un important instrument de promovare a stațiunii Sărata Monteoru și a zonei turistice a Buzăului, în contextul în care administrația județeană manifestă în ultima perioadă preocupări în acest sens, promovând recent și un proiect pentru înființarea unui parc balnear în stațiune.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*