S-au deschis înscrierile pentru singura competiție de alergare montană din județul Buzău

Evenimentul va avea loc spre finalul lunii septembrie, iar scopul este atât promovarea mișcării în natură cât și a unor obiective turistice reprezentative din județ.

 

Sfârșitul lunii septembrie va aduce, din nou, în stațiunea Sărata Monteoru, câteva sute de pasionați de mișcare în aer liber și totodată iubitori de munte și de natură, care vor participa la cea de-a IV-a ediție a singurei competiții de alergare montană din județul Buzău, Istrița Escape.

Din 2016, când a debutat, competiția a câștigat în popularitate, atrăgând de la o ediție la alta tot mai mulți participanți, atât din rândul buzoienilor cât și al alergătorilor montani din întreaga țară. Interesul pentru acest eveniment este confirmat și de faptul că, la câteva ore după ce organizatorii au anunțat deschiderea înscrierilor, mai mulți alergători deja își confirmaseră participarea.

Istrița Escape 2019 va avea loc pe 21 septembrie, startul și finish-ul fiind în stațiunea Sărata Monteoru, iar evenimentul este deschis oricui dorește să facă mișcare în natură și să exploreze dealurile și pădurile din zona stațiunii balneare buzoiene, fie că este vorba de alergători cu experiență sau de persoane care nu au mai participat până acum la o astfel de competiție ori se află la prima alergare montană.

 

Cei interesați să participe la cea de-a patra ediție a Istrița Escape se pot înscrie pe site-ul oficial al competiției, iar pentru a fi la curent cu ultimele noutăți oferite de organizatori, pot urmări evenimentul creat pe Facebook. Înscrierea este condiționată de plata unei taxe de participare care are o valoare redusă până la data de 1 iunie, după care va fi majorată, pe măsură ce data desfășurării evenimentului se apropie.

Ca și în anii precedenți, concurenții vor putea opta pentru trei probe, dintre care cea mai accesibilă este cea de Fun Run, desfășurată pe o distanță de 9,5 kilometri, cu o diferență de nivel de 300 de metri. Traseul are un grad scăzut de dificultate, fiind accesibil chiar și persoanelor cu mai puțină experiență în alergarea montană sau celor care doresc să profite de această ocazie pentru a experimenta acest sport.

Competiția mai include și cursa de Semimaraton, cu o lungime de 24,5 kilometri și o diferență pozitivă de nivel de 1.000 de metri, traseu ce îi va solicita ceva mai mult pe concurenți, datorită urcărilor mai susținute din prima parte.

 

Odată ajunși pe vârful Istrița, ce mai înalt punct al traseului, concurenții vor constata că urcarea a meritat tot efortul, întrucât le va oferi ocazia da a admira panorama unor peisaje care îi vor însoți pe cea mai mare parte din traseul rămas de parcurs.

Proba de anduranță a competiției este Maratonul, cu o distanță de 39 de kilometri și o diferență pozitivă de nivel de 1.800 de metri, cursa impunând participanților o oarecare experiență în alergarea montană, fiind totodată ideală pentru cei care vor să facă trecerea de la cursele mai scurte, precum cele de semimaraton la cele de maraton montan. Traseul include o serie de obiective turistice reprezentative pentru județul Buzău, cum ar fi Satul Dacic, Biserica dintr-o piatră de la Năieni, Chilia lui Ambrozie  sau sit-ul arheologic de la Pietroasele.

Organizatorii spun că „Istrița Escape este o competiție care oferă participanților un traseu complex și echilibrat, potrivit atât pentru cei experimentați în alte alergări montane, cât și pentru începători sau practicanți consacrați ai altor sporturi outdoor, care vor sa își extindă orizonturile competiționale. Drumuri de țară, poteci de pădure, culmi înverzite presărate cu pietre, toate acestea par ușor de trecut, însă în ritm alert, trecerea peste pământ, pietriș, iarbă și frunze este atât o provocare cât și o experiență multisenzorială”.

 

Participanții care se înscriu până pe data de 1 iunie beneficiază de taxa redusă, în valoare de 70 de lei, pentru oricare din cele trei probe, urmând ca din luna iunie, aceasta să se majoreze la 100 de lei, iar cei care se vor înscrie „pe ultima sută de metri”, la fața locului, în zilele de 20 și 21 septembrie, vor plăti 150 de lei.

Pe lângă încurajarea practicării unui sport sau a oricărei alte forme de mișcare în aer liber, ca alternativă pentru un stil de viață sănătos, organizatorii urmăresc și promovarea obiectivelor turistice din județ, competiția având startul în singura stațiune balneară din Buzău, iar cursele purtându-i pe concurenți pe trasee accesibile și pentru drumeție.

Nu în ultimul rând este avută în vedere și latura ecologică, foarte importantă în cazul unor evenimente de acest gen, care se desfășoară în mijlocul naturii. Astfel, traseele pe care se vor desfășura cursele vor fi igienizate atât înainte, cât și după eveniment.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*