Alergătorii montani își dau din nou întâlnire la Sărata Monteoru

20 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia vor participa mâine la cea de-a patra ediție a competiției Istrița Escape – singurul concurs de alergare montană din județ.

 

A devenit o tradiție ca în ultimele zile mai „blânde” ale toamnei, dealul Istrița să fie luat cu asalt de zeci de practicanți ai alergării montane, mai mult sau mai puțin experimentați, care vin să se bucure de câteva ore de mișcare în mijlocul naturii și de panorama care li se deschide în fața ochilor după aproximativ 12 kilometri, la capătul unei urcări destul de solicitante, până pe vârful Istrița. Este al patrulea an la rând în care stațiunea Sărata Monteoru găzduiește singura competiție de alergare montană din județ, Istrița Escape fiind deja un eveniment cunoscut în rândul alergătorilor din țară, care și-au confirmat și anul acesta prezența, alături de buzoienii pasionați de acest sport.

Aceștia vor lua startul mâine dimineață de la sala de sport din intrarea în stațiune, în funcție de gradul de pregătire dar și de preferința fiecăruia, putând opta pentru trei curse. Cea mai accesibilă dintre ele este cursa de Fun Run, care se va desfășura pe o distanță de aproape 10 kilometri, cu o diferență de nivel de 300 de metri. Concurenții au la dispoziție două ore și jumătate pentru a parcurge traseul, care nu ar trebui să pună probleme deosebite nici măcar celor mai neexperimentați.

 

O probă cu un grad de dificultate ceva mai mare, care se compensează însă cu priveliștea ce li se înfățișează alergătorilor imediat ce ajung la jumătatea traseului, este cea de Semimaraton, cu o lungime de 24,5 kilometri. Pe lângă distanța mai lungă decât cea de la Fun Run, concurenții vor avea și mai mult de urcat, diferența de nivel fiind de 1.000 de metri. Odată cucerit vârful Istrița, după aproximativ 12 kilometri de la start, urcarea nu le va mai pune mari probleme concurenților, traseul continuând pe culmi de deal și prin pădure până în zona Ciuhoiu, apoi coborând spre Monteoru, unde finishul va fi tot la sala de sport.

Proba de maximă anduranță va fi cea de Maraton, care îi va purta pe concurenți pe un traseu de 39 de kilometri și va include obiective turistice importante din județ, precum Tabăra de Sculptură de la Năeni, Biserica dintr-o piatră, Satul Dacic sau Chilia lui Ambrozie.

 

Dat fiind gradul sporit de dificultate și diferența de nivel de 1.800 de metri, concurenții de la Maraton vor avea la dispoziție 8 ore pentru a termina această cursă, însă și cei care nu vor reuși să se încadreze în acest timp limită vor fi așteptați la finish și vor primi asistență pe traseu, în cazul în care vor avea nevoie.

Până la acest moment, la cele trei probe s-au înscris aproape 100 de participanți, însă organizatorii speră ca lor să li se adauge, mâine dimineață, și alți concurenți, dat fiind faptul că se vor putea face înscrieri și la fața locului.

Traseele au fost marcate săptămâna aceasta, iar organizatorii au făcut și o igienizare a zonelor prin care se va alerga, întrucât cei care frecventează zona doar pentru grătar și iarbă verde lasă în urmă munți de gunoaie, chiar dacă la următoarele „ieșiri în natură” sunt nevoiți să își instaleze grătarele chiar în mijlocul mizeriei pe care tot ei sau alții, cu același grad de civilizație, au lăsat-o în urmă.

Pentru toate cele trei probe, pe traseu vor exista puncte de hidratare și alimentare, însă participanții la cursele de Maraton și Semimaraton ar fi bine să aibă asupra lor un recipient cu apă, de cel puțin jumătate de litru, pentru a se putea hidrata și între aceste puncte, dat fiind eforul mai intens pe care îl vor depune.

 

Tot în acest week-end, dar duminică, pe 22 septembrie, va avea loc și în Capitală o competiție de alergare în scop caritabil, eveniment ajuns la a doua ediție. Este vorba de crosul Epilepsy Challenge, care se va desfășura în parcul Herăstrău, pe un traseul de 5 kilometri. Cei care vor dori să participe trebuie să achite o taxă de 80 de lei, iar fondurile astfel obținute de organizatori vor fi investite în rețeaua de telemedicină în epilepsie, precum și în achiziționaera de aparate EEG (electroencefalograma), necesare pentru diagnosticarea şi monitorizarea periodică a persoanelor cu epilepsie. Un alt obiectiv urmărit este înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru adolescenţii cu epilepsie şi pentru părinţii care au copii cu acest diagnostic.

Anul trecut, peste 2.300 de persoane au participat la cele 10 crosuri organizate în tot atâtea oraşe. Din taxele colectate şi cu ajutorul sponsorilor s-a reuşit achiziţionarea celui de-al şaptelea aparat EEG, care a fost instalat la Timişoara. Anul acesta, crosul s-a desfășurat până acum în 5 oraşe – Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureș și Craiova – iar după Bucureşti, urmează Cluj Napoca, pe 29 septembrie şi Baia Mare, pe 6 octombrie.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*