Singura competitie de alergare montana din Buzau castiga in popularitate

2 octombrie 2017 | 1 comentariu |

La sfarsitul saptamanii trecute, Istrita Escape si-a desfasurat cea de-a doua editie, care a inclus si primul maraton organizat in judetul Buzau.

 

Statiunea balneara Sarata Monteoru a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, o premiera in peisajul sportiv buzoian, fiind punctul de plecare dar si de sosire pentru primul maraton organizat vreodata in judet. La start s-au aliniat 20 de concurenti, care au avut de parcurs un traseu destul de dificil, dupa cum au apreciat cei care au participat si la alte alergari montane, in cadrul altor competitii.

Maratonul a avut loc in cadrul evenimentului Istrita Escape, singura competitie de alergare montana din judet, care a debutat abia anul trecut si care a reusit intre timp sa capteze interesul mai multor practicanti ai acestui sport, in majoritate amatori.

Astfel, daca la prima editie, care a avut loc in toamna anului trecut, competitia a adunat la startul celor doua probe – de cros si de semimaraton – aproximativ 60 de concurenti, de aceasta data, numarul participantilor a trecut de 100. Cei  mai multi au optat pentru proba de semimaraton, care s-a intins pe distanta a aproximativ 21 de kilometri, aceasta fiind, de altfel, proba cea mai „populara” la competitiile similare. Alaturi de participantii la proba de semimaraton si cei de la maratonul de aproximativ 40 de kilometri, au luat startul si aproximativ 20 de concurenti care au optat pentru traseul cel mai scurt, de circa 10 kilometri. Toate cele trei curse s-au desfasurat pe poteci de padure si pe culmile dealurilor din zona Istrita, incluzand cateva portiuni care au oferit panorame ample asupra Carpatilor dar si a Baraganului.

 

Fata de anul trecut, cand competitia s-a aflat la prima editie, de aceasta data, pe langa numarul mai mare de prticipanti s-au remarcat si mai multe schimbari in bine in ceea ce priveste organizarea, remarcata de majoritatea celor care au participat si la editia precedenta. Si cei care au fost la prima participare au apreciat eforturile organizatorilor, semnaland si unele probleme inerente, de care se va tine cont la editiile viitoare.

Imbucurator este faptul insa ca Istria Escape a atras, in acest an, alergatori din mai multe zone ale tarii, multi dintre ei avand la activ zeci sau chiar sute de competitii similare, fiind alergatori cu state vechi. Faptul ca au inclus si Istrita Escape in programul lor competitional demonstreaza ca evenimentul a ajuns deja in atentia comunitatii de alergatori, iar apreciarile venite din partea participantilor vor constitui o importanta carte de vizita pentru editiile viitoare, organizatorii sperand ca numarul participantilor sa creasca de la an, la an.

 

Principalul organizator al competitiei a fost clubul sportiv XM Raid, cu sprijinul catorva parteneri si al unei echipe de voluntari, fiind urmarite trei obiective. In primul rand si-a dorit promovarea miscarii in aer liber ca alternativa pentru un stil de viata sanatos, competitia fiind deschisa oricaror participanti, indiferent ca este vorba de sportivi amatori sau profesionisti. Din acest motiv si timpii limita pentru parcurgerea celor trasee au fost destul de generosi, pentru ca orice participant, cu un minim de antrenament si pregatire, sa se poata bucura de cursa fara riscul de a fi descalificat petru depasirea timpului limita si pentru a se putea bucura, la final, de medalia de finisher.

Un alt obiectiv l-a constituit promovarea atractiilor turistice ale zonei, fapt pentru care Sarata Monteoru a fost aleasa ca punct de start si de finish al intrecerii, iar traseul de maraton a inclus obiective turistice precum tabara de sculptura de la Naieni, Satul dacic, Biserica dintr-o piatrta sau Chilia lui Ambrozie.

Nu in ultimul rand, organizatorii au vizat si aspectul ecologic, cu ocazia marcarii traseelor fiind efectuate si activitati de ecologizare in padurile si pe culmile dealurilor din zona. Totodata, pentru fiecare concurent care a participat la una din cele trei probe, organizatorii vor planta cate un copac, in acest sens participantii fiind solicitati sa aleaga un nume pentru copacul care ii va reprezenta.

 



Comentarii (1)

  1. Codrin spune:

    Intr-adevar, un regal buzoian, la care am participat (la maraton). Felicitari organizatorilor care au facut eforturi deosebite (concurenta e apriga la concursurile de alergare montana) ! Un mare minus: totalul dezinteres al autoritatilor locale…La anul , Primaria si Consiliul Local nu mai au nici o scuza !

Adaugati un comentariu


 

*