Pacientii romani cu afectiuni hepatice si-au revendicat drepturile in Parlamentul European

2 octombrie 2017 | 0 comentarii |

La nivelul forului european a avut loc, saptamana trecuta, un summit a carui tema a fost eliminarea hepatitei C din Romania.

 

Parlamentul European a gazduit zilele trecute un summit destinat exclusiv problemei hepatitei C in Romania, la eveniment fiind invitati sa participe reprezentanti ai asociatiilor de pacienti cu afectriuni hpeatice si reprezentanti ai autoritatilor de Sanatate din tara. Evenimentul a fost organizat de Asociatia de Politici Publice in Domeniul Hepatitei B si C, iar tema summitului a fost determinata de faptul ca Romania detine in continuare primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste prevalenta acestor boli.

La summitul „Eliminarea hepatitei C din Romania” a participat si Marinela Debu, in claitate de presedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania si vicepresedinte al Asociatiei Europene a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, care a prezentat cu aceasta ocazie problemele cu care se confrunta pacientii romani si a accentuat necesitatea implicarii tuturor factorilor decizionali pentru a putea atinge obiectivul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care vizeaza eliminarea hepatitelor virale pana in anul 2030.

 

Pentru ca acest obiectiv al organizatiei internationale sa poata fi indeplinit, Marinela Debu a precizat, in cadrul dezbaterii, ca este important sa existe o viziune realista asupra situatiei din Romania caracterizata de o raspandire preponderent rurala a afectiunilor din acest spectru, acces greoi la servicii medicale, multe persoane neasigurate etc. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romnia militeaza pentru drepturile pacienrilor cu afecriuni hepatice inca din anul 2009 si, mai concret, pentru o Strategie Nationala privind Hepatitele. In tot acest timp am incercat sa atragem atentia autoritatilor nationale si internationale, companiilor din domeniul farmaceutic, mass media si cetatenilor, ca hepatita este o boala infectioasa cu impact public si multiple consecinte sociale si economice. De aceea, sistemul de sanatate romanesc are nevoie de un plan integrat care sa acopere etape cruciale precum preventia si screening-ul, diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea pacientilor asa cum sustine si strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind hepatitele virale”, a precizat aceasta.

 

Marinela Debu

Reprezentanta pacientilor din Romania mai declarat ca se fac pasi importanti in ceea ce priveste identificarea de solutii pentru hepatitele virale si isi exprima increderea ca, in acord cu recomandarile OMS, planurile autoritatilor vor implica si o colaborare activa cu reprezentantii asociatiilor de pacienti. „Romania a evoluat in ultimii ani dar mai sunt inca multe lucruri de rezolvat. Pe de o parte, exista pacienti care au acces la terapia cu interferon free, pe de alta parte, lipseste vaccinul pentru hepatita B, inclus in schema obligatorie de vaccinare, sistemul de diagnosticare este greoi, iar accesul la tratament este inca conditionat de criterii ce tin de stadiul bolii. De asemenea, referindu-ne strict la hepatita C, trebuie sa mentionez punctele pe care le-am transmis CNAS privind contractele cost-volum-rezultat. In primul rand, implementarea unui sistem cu mai mulţi castigatori, apoi semnarea unor contracte pe termen lung si, foarte important, initierea negocierilor pentru noile contracte, in timp util”, a mai adaugat Marinela Debu.

Conform estimarilor specialistilor, peste 800.000 de romani sunt infectati cu virusul hepatitei B, in timp ce aproximativ 600.000 sufera de hepatita C. Principelele probleme specifice Romaniei semnalate de forurile europene in aceasta privinta sunt legate de lipsa masurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate, lipsa finantarilor pentru testare fara a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist, lipsa unui registru al cancerului hepatocelular, lipsa unui corp de asistenti medicali specializati in managementul hepatitelor virale si lipsa unui sistem national si eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*