Euro stagneaza, dobanzile au luat-o in sus

2 octombrie 2017 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

In ultima saptamana, piata valutara a fost relativ calma, perechea euro/leu avand o evolutie stabila. In schimb, segmentul monetar a fost foarte agitat, dobanzile tasnind spre maximele ultimilor aproape trei ani.

Comparativ cu finalul lui august, euro s-a apreciat cu circa un ban, dolarul a castigat aproape trei bani, iar francul elvetian un ban.

Cursul euro a inceput saptamana la 4,5965 lei, in urmatoarele sedinte fluctuatiile limitandu-se la 4,5990 – 4,5991 lei, valori maxime ale ultimilor mai mult de cinci ani. La finalul intervalului, media a fost stabilita la 4,5991 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,595 si 4,604 lei, cu inchiderea la 4,599 – 4,602 lei.

Cursul dolarului american a fluctuat intre 3,8670 si 3,9171 lei, maxim al ultimelor doua luni. Sfarsitul perioadei a adus o medie de 3,8977, cand cotatiile au fluctuat intre 3,887 si 3,91 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat, pe pietele internationale, intre 1,1441 si 1,159 franci/euro, astfel ca media s-a miscat in culoarul 3,9747 – 4,0183 lei, perioada fiind incheiata la 4,0130 lei.

Pe piata monetara s-a inregistrat o crestere constanta a indicilor ROBOR, in functie de care sunt stabilite ratele la imprumuturi. Indicele Robor cu scadenta la trei luni, folosit de banci pentru stabilirea costului creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut vineri la 1,58%, maximul ultimilor doi ani si jumatate, aproape dublu fata de inceputul lunii trecute. Indicele la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la reditele ipotecare, a crescut la 1,69%, de la 1,67 cat a fost cotat pe 28 septembrie.

Aceasta evolutie a starnit revolta premierului Tudose, care nu cu mult timp in urma declara ca prefera sa isi primeasca remuneratia lunara sub forma de numerar, neavand incredere in banci. „Cred ca colegii nostri, ai romanilor sau care ar fi trebuit sa fie colegii romanilor de la BNR au fost putin plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR – sa nu lase sa creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema” – a declarat premierul. Dorind sa dea bine in fata consumatorilor de stiri televizate, seful executivului a uitat, probabil, ca pretul banilor este dat de conjucturile pietei, atat in privinta cursului cat si a dobanzilor.

Cresterea neconsolidata a economiei, vaduvita de investitii din partea statului, in ciuda imprumuturilor tot mai mari luate de la aceleasi banci hulite, nu poate decat sa creeze un impas in piata, care anticipeaza o crestere a inflatiei in urmatoarele luni. Sa nu uitam ca dobanda de referinta a BNR este din mai 2015 de 1,75%.

Trecand la evolutia perechii euro/dolar, aceasta a fost influentata in principal de declaratiile presedintei Rezervei Federale americane, Janet Yellen, referitoare la perspectivele unei noi majorari, a treia din acest an, a dobanzii-cheie, care ar urma sa urce la 1,4%.

Euro a scazut de la 1,1936 la 1,1717 dolari, cel mai mic nivel al ultimelor cinci saptamani, dar a incheiat intervalul la 1,1773 – 1,1833, pietele americane inchizandu-se la 1,1818 dolari. Analistii considerau ca aprecierea euro de la finalul lunii a fost una provocata de marcarile de profit.

Parcursul de luni al euro va fi influentat, cu siguranta, de modul in care va fi „rezolvat” referendumul privind independenta Cataloniei.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 25 – 29 septembrie) este realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*