Concluziile reprezentanților European Liver Patients’ Association, după vizita în România

Aceștia au participat, la finele lunii trecute, la o sesiune de lucru privind problematica hepatitelor virale.

 

Miljana Grbic, Marinela Debu, Julio Burman, Ivana Dragojevic (sursă foto: M. Debu)

La invitația Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), o delegație a European Liver Patients’ Association (ELPA) – asociația europeană a pacienților cu afecțiuni hepatice – a efectuat o vizită în țara noastră la finele lunii martie, pentru a participa la o dezbatere pe tema hepatitelor virale la care a fost prezent și reprezentantul OMS, Miljana Grbic.

În perioada șederii în România, delegația ELPA a avut întâlniri și cu  reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, OMS România, Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu ONG-uri, medici şi pacienţi.

Aceste întâlniri și discuțiile purtate în cursul sesiunilor de lucru l-au ajutat pe vicepreședintele organizației,  Julio Burman să își facă o imagine a situației pacienților cu afecțiuni hepatice din România. Acesta a apreciat că în ultimii ani s-au făcut progrese importante în ceea ce privește diagnosticarea și accesul la tratament, însă s-a arătat îngrijorat de faptul că încă există foarte multe persoane neasigurate, care nu pot astfel beneficia de aceste servicii medicale. „Ne bucură progresul înregistrat de România în ultimii doi ani, în ceea ce priveşte diagnosticarea şi accesul la tratament. Ne îngrijorează însă numărul mare de persoane neasigurate şi sperăm că responsabilii de domeniul sanitar vor coopera pentru a rezolva această problemă”, a declarat acesta la finalul vizitei în România, subliniind că, din fericire, doar hepatita B se mai pretează la cronicizare, hepatita C putând fi acum vindecată.

 

Acesta a mai precizat că se resimte nevoia implementării unui program de conștientizare a populației în ceea ce privește beneficiile vaccinării, astfel încât imunizarea să dețină un rol important în cadrul acțiunilor de prevenție. Pe lângă vaccinare, vicepreședintele ELPA a vorbit și despre importanța testării, pe care o consideră un element esențial în gestionarea problematicii hepatitelor virale.

Medicul este responsabil atât de educarea pacientului cu privire la condiția sa, cât și de managementul tratamentului. Cred că cel mai important este să încurajeze pacientul să adere la noi oportunități de tratament și să nu abandoneze terapia. Actualele măsuri luate de autorităţile din România pot fi îmbunătăţite prin introducerea verificărilor la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgenţă”, a mai declarat acesta.

Nu în ultimul rând, Julio Burman spune că trebuie acordată și o atenție sporită consumatorilor de droguri injectabile, întrucât aceștia sunt expuși unui risc sporit de a fi infectați cu virusul hepatitic C.

 

La rândul său Ivana Dragojevic, vicepreședinte ELPA și președinte al unei asociații a pacienților din Serbia, a evidențiat faptul că în România au fost dezvoltate, în ultimii ani, o serie de proiecte în scopul creșterii gradului de conștientizare a populației privind riscurile hepatitelor virale, căile de transmitere și măsurile preventive, subliniind aportul APAH-RO și al președintelui asociației, Marinela Debu, în acest sens.

Vicepreședintele ELPA a apreciat, de asemenea, implementarea în România a unui program al ELPA care a dat rezultate în Serbia și prin care, pentru început se va derula o campanie de informare și conștientizare la nivelul liceelor, care va fi coordonată de APAH-RO.

Am luat în considerare aspecte cheie precum implicarea pacienţilor şi a familiilor acestora, informarea elevilor şi a celor care lucrează în industria de frumuseţe. Am încredere că, împreună cu APAH-RO, putem localiza programul în România, astfel încât o categorie largă din populaţie să primească informaţii valide despre prevenţie, testare şi tratament pentru hepatitele virale” a declarat Ivana Dragojevic.

România este a 3-a țară din Europa ca în ceea ce privește prevalența infecției cu virusul hepatitei B, în condițiile în care numai 10% dintre cei afectați sunt diagnosticați, iar aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru infecția cu virus hepatitic C. Pe data de 27 septembrie 2017, România s-a alăturat eforturilor de eradicare a hepatitei C până în anul 2030 prin semnarea documentului „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, la Bruxelles. În acest context, colaboarea dintre asociațiile de pacienți dedicate eradicării infecțiilor hepatice este esențială.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*