Programul de tratament pentru pacienții cu hepatita C a luat o nouă pauză

11 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Persoanele diagnosticate cu hepatita C după data de 1 septembrie trebuie să aștepte încheierea unui noi contract cost-volum-rezultat pentru a putea fi incluse în tratamentul fără interferon.

 

În ciuda numeroaselor semnale de alarmă trase în ultima vreme de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) și a apelurilor făcute către autorități, pentru a grăbi încheierea unui nou contract cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon destinat pacienților cu hepatita C, s-a ajuns în situația de care reprezentanții pacienților se temeau, de apariție a unei discontinuități în asigurarea acestui tratament.

Vechiul contract cost-volum-rezultat era valabil până la data de 31 august a acestui an, dar autoritățile nu au reușit să perfecteze noul contract până la această dată, astfel încât să existe continuitate în asigurarea tratamentului. Prin urmare s-a ajuns în situația în care pacienții cu hepatita C incluși în programul de tratament până la data de 31 august pot beneficia de terapia fără interferon, în baza vechiului contract, care era în vigoare la acel moment, în timp ce persoanele nou diagnosticate nu știu, deocamdată, când vor putea fi incluse în tratament, noul contract cost-volum-rezultat nefiind finalizat nici la acest moment.

Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticaţi, dar care nu au reuşit să intre în terapie până la sfârşitul lui august, este valabil pe o perioadă de şase luni, iar până la reluarea programului, APAH-RO îi sfătuiește pe aceștia să ţină legătura cu medicul specialist şi să se pregătească cu tot ceea ce este necesar.

 

Marinela Debu

Reprezentanții asociației își exprimă din nou îngrijorarea pentru situația creată, situație pe care au anticipat-o și în legătură cu care au atras atenția înainte de a se ajunge aici, făcând un nou apel către autorități să grăbească pe cât posibil rezolvarea formalităților pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon pentru pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C. Aceștia își exprimă speranța că această perioadă de discontinuitate nu se va prelungi mai mult de 30 de zile, în caz contrar, situația riscând să se agraveze, mai ales în cazul pacienților diagnosticați în stadii avansate ale bolii, pentru care orice zi de întârziere a începerii tratamentului reprezintă diminuarea șanselor de supraviețuire.  „Din păcate, am anticipat această perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale, pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienţi, precum cei care necesită anumite proceduri medicale şi au fost depistaţi în această perioadă, care aşteaptă şi pentru care timpul este o variabilă esenţială în procesul de tratament”, a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

 

Aceasta a mai precizat că, din informațiile pe care le deține asociația, în condițiile în care nu a fost primit nici un răspuns oficial în urma apelurilor publice pe care le-a făcut în ultima vreme, în această perioadă se lucrează la soluționarea contestațiilor primite din partea companiilor, urmând ca după aceea să se treacă la negocieri pentru noul contract.

Partea bună ar fi că noul contract va permite accesul la tratament și pacienților aflați în cel mai puțin avansat stadiu al bolii, precum și copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 ani și 18 ani.

Numărul pacienților care vor fi incluși în terapie este de 17.690 de persoane, reprezentanții APAH-RO recunoscând că fiecare contract a adus noi avantaje pentru români, precum creşterea numărului de pacienţi sau introducerea ultimelor terapii aflate pe piaţă, dar manifestându-și îngrijorarea față de faptul că „după patru ani de la începutul acestui program, nu s-au găsit soluţii pentru evitarea întreruperilor astfel încât starea de incertitudine să nu mai reprezinte o apăsare în plus pentru bolnavi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*