APAH-RO salută reluarea tratamentului interferon-free, pentru pacienții cu hepatita C

19 decembrie 2019 | 2 comentarii |

Organizația reprezentativă a pacienților cu afecțiuni hepatice atrage însă atenția asupra faptului că mai rămâne de rezolvat problema persoanelor neasigurate care suferă de această boală.

 

Pacienții cu hepatita C diagnosticați după data de 1 septembrie pot respira ușurați în urma anunțului făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), referitor la reluarea de luna viitoare a programului de tratament fără interferon ce le este adresat. Programul a fost întrerupt timp de patru luni, întrucât nu a existat o continuitate între contractul cost-volum-rezultat expirat la finele lunii august și cel care va fi semnat abia în perioada următoare. Astfel, pacienții care erau deja incluși în tratament până la 31 august nu au fost afectați însă cei diagnosticați după această dată nu au putut beneficia de terapie, din cauză că nu era încheiat noul contract cost-volum-rezultat. De luna viitoare, aceștia vor putea beneficia de tratament, la fel ca și copiii și adolescenți dar și pacienții cu în stadii mai puțin avansate de fibroză – categorii ce nu erau incluse în vechiul contract.

Comunicatul făcut de CNAS a fost salutat de reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), care au atras în nenumărate rânduri atenția autorităților asupra riscului de întrerupere a programului de tratament, fapt care, de altfel, s-a și petrecut.

 

Marinela Debu

Marinela Debu, președintele asociației consideră că noul contract cost-volum-rezultat aduce mai multe beneficii pacienților cu hepatita C, decât precedentul, prin asigurarea accesului la tratament tuturor pacienților, asigurați, indiferent de vârstă și de stadiul bolii.

Considerăm că, prin noul contract pentru tratamentul fără interferon, care va începe din ianuarie 2020, se face un pas important în ceea ce priveşte angajamentul de eliminare a hepatitelor până în 2030. Faptul că există o prevedere şi pentru tratarea copiilor şi adolescenţilor este extrem de important, creând premisele unei recuperări rapide, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte reintegrarea în comunitate şi cu efecte minime asupra sănătăţii. Apreciem eforturile autorităţilor responsabile şi considerăm că toţi aceşti paşi înainte se datorează şi unei colaborări eficiente cu comunitatea medicală şi asociaţiile de pacienţi”, este masajul transmis de președintele APAH-RO, după anunțul făcut de CNAS.

 

Totodată Marinela Debu face un apel către toți medicii de familie să îndrume către testare cât mai mulți pacienți din listele lor, în special persoanele supuse factorilor de risc. Totodată, pacienții care nu beneficiază încă de tratament din motivele menționate mai sus, sunt îndrumați ca, după reluarea contractului, să meargă la medicul specialist şi să-şi pregătească sau să-şi finalizeze documentele necesare pentru a beneficia de tratament cât mai rapid.

De altfel, subiectul la fost discutat recent de reprezentanții APAH-RO și cei ai medicilor de familie în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților cu Hepatită din România, prilej cu care participanții au căzut de acord că, deși noul contract asigură tratament pentru toți pacienții asigurați, un număr mare de persoane nu pot beneficia în continuare de această terapie. Este vorba de pacienții neasigurați, în rândul cărora se înregistrează cea mai mare incidență a infecției cu virusul hepatitic C și care constituie o sursă importantă de răspândire a bolii.

În opinia președintelui APAH-RO, fără o rezolvare cât mai urgentă a acestei probleme, eradicarea până în 2030 a hepatitelor, este un demers aproape imposibil de realizat. Marinela Debu spune că trebuie găsite soluții pentru a se asigura și în cazul acestora tratamentul adecvat, pentru a opri răspândirea virusurilor hepatitice în mediile defavorizate.  De asemenea, președintele APAH-RO a mai precizat că pe viitor, asigurarea programului de tratament trebuie să aibă continuitate, exprimându-și speranța că situația înregistrată de la începutul lunii septembrie nu se va mai repeta.

 Comentarii (2)

  1. Terpea Lucretia spune:

    Mă scuzați dar doresc să adresez o intrebare: care vă fi data de la care putem fi siguri că se reia tratamentul pentru hepatita c? eu astept cam de mult. Rezultate f3, a3,s2,n2, h0 încărcătură virală 5 953 187ui/mi data recoltarii 8.10.2019. Vă mulțumesc!. Vă doresc sărbători fericite!

    • Redactie SB spune:

      Potrivit Ministerului Sănătății și CNAS, din luna ianuarie 2020, toți pacienții eligibili primesc tratament. Discutați cu medicul dvs. și cu reprezentanții Casei de Sănătate de care aparțineți.

Adaugati un comentariu


 

*