Contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon se va semna în decembrie
Negocierile sunt în faza finală, după ce programul a fost întrerupt la începutul lunii septembrie pentru că acestea au fost mult întârziate.
Vești bune pentru pacienții afectați de virusul hepatitic C, au fost anunțate la cea de-a 11-a ediție a Conferinței Naționale a Pacienților cu Hepatită din România, organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), zilele trecute, la București.
Evenimentul a avut loc în contextul în care pacienții diagnosticați cu această boală după data de 1 septembrie nu pot fi incluși încă în programul național de tratament fără interferon, întrucât contractul cost-volum-rezultat a expirat la data de 31 august, iar până la acel moment nu se purtaseră negocierile pentru încheierea altui contract, astfel încât programul să aibă continuitate. APAH-RO a tras o serie de semnale de alarmă la momentul la care vechiul contract se apropia de final, avertizând că există riscul întreruperii programului dacă negocierile nu vor fi purtate la timp, astfel încât să se poată încheia un nou contract până la date expirării celui precedent. Semnalele au rămas fără nici un ecou, iar la data de 1 septembrie s-a ajuns în fața faptului împlinit, programul național de tratament pentru pacienții cu hepatita C fiind suspendat, ca urmare expirării contractului.
Din fericire, pacienții care erau deja incluși în program până la data respectivă nu au resimțit acest lucru, aceștia beneficiind în continuare de tratament, asigurat în vaza vechiului contract.
Problema a fost și este în continuare în ceea ce-i privește pe pacienții diagnosticați după 1 septembrie, întrucât au trecut aproape 3 luni de când semnarea unui nou contract este întârziată, iar aceștia nu pot fi incluși în program. În cadrul conferinței de zilele trecute, Marinela Debu, președintele APAH-RO, a venit cu prima veste bună după mult timp, anunțând că a fost înștiințată vineri de către reprezentanții CNAS, ca urmare a numeroaselor adrese făcute către instituție, care i-au comunicat că negocierile dintre Casa și producători sunt în faza finală, iar noul contract cost-volum-rezultat urmează a fi semnat în primele zile din decembrie. „Din păcate, acum suntem în a treia lună în care avem o pauză între cele două contracte, pauză pe care ne-o doream evitată, dacă era posibil. Vestea bună este că vom avea şansa ca pe noul contract să avem şi copiii de la 12 ani care să intre pe noile terapii antivirale, să nu mai trebuiască să apeleze la tratamentul cu interferon, ci vor avea acces la noile terapii cu interferon free”, a declarat aceasta.
Marinela Debu a mai precizat că prin noul contract care se va semna luna viitoare, vor beneficia de tratament fără interferon peste 17.800 de pacienți, indiferent de gradul de fibroză.
În cadrul aceleiași conferințe, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a declarat că numărul centrelor din țară în care sunt tratați pacienții cu hepatita C a crescut, acestea fiind disponibile în 16 județe.
„Tratamentul pentru adulți va fi asigurat de către medicii gastroneterologi și specialiști în boli infecțioase în 16 județe, deci nu doar în centrele universitare. Vorbim despre medici aflați în relație contractuală cu casele județene din 16 județe și Casa OPSNAJ. Copiii vor primi tratament asigurat de medicii gastroneterologi pediatri și infecționiști din specialitatea pediatrie în 11 județe și Casa OPSNAJ. Deci numărul centrelor a crescut. De exemplu, dacă vorbim de Iași, vorbim nu doar de municipiul Iași, ci de toate centrele din județul Iași, acolo unde există medici specialiști în contract cu Casa de Asigurări”, a explicat reprezentantul CNAS.