Pacienții cu hepatita C, duși cu vorba încă o lună
Deși CNAS anunța la jumătatea lunii decembrie că tratamentul fără interferon va fi reluat în prima parte a lunii în curs, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum.
Pe finalul anului trecut, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) făcea anunțul pe care pacienții cu hepatita C diagnosticați după 1 septembrie și cei care nu sunt încă incluși în tratamentul fără interferon, îl așteptau de aproape patru luni, referitor la reluarea acestei terapii. La acel moment, proaspătul președinte la CNAS, Adela Cojan, declara că „am ținut foarte mult ca accesul pacienților cu hepatita C la tratamentele fără interferon să fie reluat chiar din acest an (2019). Hepatita C este o problemă de sănătate publică, pe care trebuie să o tratăm cu maxim interes, în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind eradicarea acestei afecțiuni până în anul 2030”, iar în comunicatul instituției se menționa că au fost finalizate negocierile pentru noile contracte cost-volum-rezultat, care ar fi urmat să fie încheiate până la finele lui 2019, urmând ca din primele zile ale lui 2020, să fie reluat tratamentul pentru pacienții noi diagnosticați și pentru cei care încă nu erau incluși în terapie. Vechiul contract expirase la 1 septembrie, astfel că pacienții diagnosticați după această dată nu pot beneficia încă de tratament compensat. Pacienții așteptau de aproape 4 luni semnarea noilor contracte, în baza cărora 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată urmează să beneficieze de tratament, printre aceștia numărându-se în premieră și 100 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a fost prima care a salutat anunțul făcut de CNAS, informând pacienți și aparținătorii acestora că, începând cu luna aceasta, vor avea acces la tratament. Din păcate, așteptările pacienților au fost înșelate și de această dată, reprezentanții organizației spunând că, deși ne apropiem de finalul lunii ianuarie, niciunul dintre pacienți nu a primit informații concrete despre momentul în care va fi inclus în tratament. În consecință vorbim de a cincea lună în care tratamentul este întrerupt, Marinela Debu, președintele APAH-RO, spunând că starea de incertitudine și faptul că sunt duși cu vorba îi afectează psihic pe pacienți, fiind un motiv de stres în plus. „Au trecut aproape cinci luni de la momentul încheierii precedentului contract şi, deşi reprezentanţii CNAS au anunţat reluarea acestui program de la începutul anului 2020, în acest moment pacienţii nu au informaţii concrete privind data la care vor intra pe tratament. Am primit zeci de întrebări cu privire la reluarea programului cu interferon free din partea pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita C după 1 septembrie 2019 şi, în special, în luna ianuarie. Cel mai mare disconfort pentru orice bolnav este de ordin psihic. Incertitudinea privind accesul la tratament reprezintă un stres suplimentar cu efecte asupra evoluţiei bolii”, a declarat președintele APAN-RO.
Pacienții sunt îngrijorați și de faptul că, trecând atât de mult timp de când tratamentul este întrerupt, ar putea fi nevoiți să își refacă o parte din analize la reluarea programului, pentru că, în interval de 5 luni ,e posibil să fi apărut unele modificări. În afară de faptul că astfel ar fi puși din nou pe drumuri, aceasta ar însemna și o cheltuială în plus pentru statul român.
Până la acest moment, APAH-RO a făcut apel atât la CNAS și Ministerul Sănătății, cât și la cancelaria primului ministru, cerând să li se comunice pacienților o dată exactă când va fi reluat tratamentul. „Viaţa şi sănătatea fiecărui bolnav contează. Autorităţile nu se mai pot ascunde după justificări de ordin legislativ în condiţiile în care, în câteva zile, intrăm în cea de-a şasea lună de pauză dintre programe. Din păcate, lucrurile bune care s-au realizat în România în ultimii ani, dar şi îmbunătăţirea noului program, sunt umbrite de aceste întârzieri. De exemplu, creşterea numărului de pacienţi care vor fi trataţi îşi reduce impactul în condiţiile în care există aproape jumătate de an de pauză”, mai spune Marinela Debu.
Singura veste bună pe care pacienți cu hepatite cronice au primit-o recent este cea venită din partea Societății Naționale de Medicina Familiei, care a anunțat ieri că își pot obține rețetele compensate de la medicii de familie.