Românii, conștienți și indiferenți în egală măsură față de riscurile hepatitei C

29 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a analizat comportamentul românilor cu privire la afecțiunile hepatice, în cadrul unui sondaj de opinie cu reprezentativitate națională.

 

În perioada octombrie-noiembrie 2018, Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a efectuat un studiu la nivel național, având ca principal obiectiv analizarea comportamentului românilor și a gradului de informare al acestora în legătură cu afecțiunile hepatice, îndeosebi cu hepatita C. Sondajul a fost realizat la solicitarea APAH-RO, care a dat publicității zilele acestea concluziile rezultate. Cercetarea relevă o situație paradoxală, prin faptul că 90% dintre români sunt conștienți de gravitatea hepatitei C, dar dovedesc o inconștiență pe măsură atunci când vine vorba să se testeze pentru a depista prezența bolii. Astfel, deși majoritatea sunt bine informați în ceea ce privește riscurile referitoare la infecția cu virusul hepatitei C,  70% dintre români recunosc că nu s-au testat niciodată pentru depistarea acestei boli, fiind probabil fideli principiului „mie nu mi se poate întâmpla”. Doar 6% dintre participanții la sondaj au declarat că și-au făcut o astfel de testare în ultimul an, restul precizând ca s-au testat la un moment dat.

Ținând cont de acest fapt, Marinela Debu, președintele APAH-RO a ținut să reamintească faptul că, începând din acest an, toți asigurații se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitelor, trebuie doar să se adreseze medicilor de familie în acest sens. „Sănătatea este o responsabilitate în sine. Trebuie să fim mai orientați către prevenție și să ne testăm pentru a ne asigura că nu suntem purtători ai unor virusuri de boli infecțioase. În ceea ce privește hepatitele, începând din acest an, pentru persoanele asigurate, testarea se poate face gratuit, prin intermediul medicilor de familie. În plus, pentru hepatita C, există programul interferon free care poate fi accesat de către cei diagnosticați, începând cu gradul unu de fibroză”, a declarat aceasta, cu ocazia prezentării rezultatelor sondajului CURS.

 

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați au declarat că nu aveau cunoștință despre faptul că se pot testa gratuit la medicul de familie, iar 72% nu știau că în România este disponibil, la acest moment, tratamentul fără interferon. Aceasta, în contextul în care programul derulat de Ministerul Sănătății, prin CNAS, a ajuns în cel de-al treilea an și este disponibil tuturor pacienților cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză. În cei trei ani, 57% dintre pacienții cu hepatita C au urmat acest tratament care oferă șanse de vindecare de peste 95%, în timp ce 36% au urmat tratamentul clasic, pe bază de interferon, iar 7%  nu au urmat nici un tratament.

Majoritatea românilor nominalizează cancerul și ciroza ca și complicații generate de afecțiunile hepatice, dar, din păcate, 44% dintre persoanele care au răspuns în cadrul sondajului declară că nu știu cum poate fi prevenită apariția unei boli hepatice. În ceea ce privește nivelul de informare, bucureștenii stau cel mai bine, 80% din populație având cunoștințe privind metodele de prevenție. De cealaltă parte, lipsa informațiilor generează și modificarea comportamentului, iar un sfert dintre români admit că și-ar schimba atitudinea dacă ar afla că o persoană apropiată are hepatită și ar interacționa mai puțin cu aceasta. De altfel, o treime dintre pacienții cu hepatită spun că au întâmpinat probleme la locul de muncă.

 

Având în vedere situația care reiese din acest studiu, APAH-RO încurajează românii să meargă la medicul de familie și să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Reprezentanții asociației precizează că hepatitele sunt boli infecțioase, de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care generează pericole majore, întrucât cei afectați pot transmite virusul în orice moment. Aceștia mai reamintesc faptul că, din luna septembrie, a intrat în vigoare un nou contract cost-volum-rezultat pentru programul cu interferon free și, potrivit noilor prevederi, pacienții, începând cu gradul unu de fibroză, au acces la tratament. În plus, medicii au la dispoziție, în sistem de decontare, toate terapiile inovatoare existente pe piața din România pentru ca tratamentul fiecărui bolnav să poată fi personalizat.

„În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B. Pentru a ne alinia obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030, trebuie să parcurgem etape importante precum prevenția și diagnosticarea. Controalele medicale nu trebuie să fie privite drept o ultimă soluție atunci când ne simțim rău, ci trebuie să devină o rutină anuală pentru a preveni complicațiile care ne pot afecta viața pe termen mediu și lung. Testarea și tratarea trebuie să fie obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor. În acest sens APAH-RO va continua și va intensifica numărul campaniilor de testare în perioada următoare. În acest an, asociația a testat peste 1.000 de persoane, în special din cadrul populației defavorizate din toată țara”, a mai declarat Marinela Debu.

 


Adaugati un comentariu


 

*