Pacienții se tem de noi discontinuități ale programului interferon free

21 august 2019 | 0 comentarii |

Aceștia cer autorităților să precizeze care este stadiul actual al negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat, în condițiile în care actualul contract expiră la 31 august.

 

Un program de sănătate demarat cu greu, după ce unii pacienți au ajuns chiar să dea statul în judecată pentru a-și câștiga dreptul la tratament, a devenit între timp unul dintre programele care fac din România un model de bune practici în regiune, fapt recunoscut și de pacienții care beneficiază de el. Este vorba de programul privind administrarea tratamentului fără interferon pentru pacienții cu hepatita C, România numărându-se printre primele țări care au introdus această terapie de ultimă generație, cu o rată de succes de 99%, dar și cu costuri pe măsură.

Dacă în primă fază, tratamentul a fost accesibil doar celor aflați în stadii avansate ale bolii, fapt ce a stârnit la vremea respectivă proteste îndreptățite din partea pacienților și a atras chiar și o amendă pentru discriminare aplicată Ministerului Sănătății, lucrurile au intrat ulterior pe un făgaș normal, în program fiind incluși și pacienții cu grade de fibroză mai puțin avansate. În urmă cu o lună, CNAS anunța în cadrul unei conferințe că, începând cu noul contract cost-volum-rezultat, în program vor fi incluși chiar și pacienții cu gradul de fibroză F0, aflați în cel mai incipient stadiu al bolii, precum și copiii și adolescenții cu vârste între 12 și 18 ani, care nu au răspuns tratamentelor antivirale cu acțiune directă.

Acest fapt i-a determinat pe reprezentanții Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) să recunoască faptul că „programul cu interferon free şi noile condiţii anunţate fac din România un model de bune practici în regiune”.

 

Marinela Debu

Cu toate acestea, pacienții se tem ca vor apărea noi discontinuități în implementarea programului, iar promisiunile făcute de autorități vor întârzia să fie puse în aplicare. Temerile lor sunt alimentate atât de greutățile întâmpinate în primele faze de implementare a programului, când au fost duși cu vorba multă vreme, cât și de faptul că actualul contract cost-volum-rezultat expiră peste 10 zile, iar despre negocierile referitoare la noul contract, ce urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie, nu se știe nimic. Într-un comunicat al APAH-RO se precizează că nu există nicio informație oficială în acest sens, iar din informațiile obținute „pe surse” de reprezentanții asociației, se pare că dezbaterile publice pentru noul contract nici măcar nu au fost demarate.

În aceste condiții, reprezentanții pacienților se tem că va exista o  perioadă de pauză între cele două contracte, iar din această cauză, o serie de pacienți cu hepatita C nu vor avea acces la tratament. „Primim foarte multe solicitări din partea pacienţilor îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu viitorul program, şi de aceea dorim să facem câteva precizări. Mai întâi, o posibilă întârziere nu afectează cu nimic pacienţii aflaţi deja în tratament sau pe cei care vor intra până la 31 august în program. Problema apare pentru persoanele diagnosticate după această dată. Ele nu vor intra imediat pe tratament dacă programul nu se va relua de la 1 septembrie”, a declarat în acest sens Marinela Debu, președintele APAH-RO.

 

Singura veste bună este că, începând cu noul contract, vor avea acces la tratament toți pacienții diagnosticați, indiferent de stadiul bolii, fapt ce i-a determinat pe membrii asociației să precizeze că România a devenit astfel un exemplu de bune practici în regiune. „Cu atât mai mult este regretabil faptul că nu se găsesc soluţii pentru ca acest contract să se desfăşoare fără întreruperi, iar pacienţii să nu se mai îngrijoreze din cauza lipsei de predictibilitate”, se mai precizează în comunicatul APAH-RO.

În aceste condiții, reprezentanții pacienților solicită Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății să precizeze care este stadiul negocierilor pentru noul contract cost-volum-rezultat aferent programului fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C, făcând totodată un apel pentru finalizarea la timp a acestor negocieri.

Pe de altă parte, unii dintre pacienții incluși în program nu urmează tratamentul cu strictețe, nu respectă recomandările medicilor și nu se prezintă la testele periodice recomandate pentru a verifica răspunsul la tratament, fapt ce a făcut ca rata de succes a terapiei să scadă în România la 96,5%, deși tratamentul are o rată de succes garantată de 99%. Începând cu data de 1 septembrie 2018, până la finele primului semestru din 2019,  în programul de tratament fără interferon pentru hepatita C au intrat peste 14.000 de pacienți.

 


Adaugati un comentariu


 

*