Un barbat de 43 de ani, primul pacient cu Hepatita C care si-a castigat in instanta dreptul la tratamentul fara interferon

5 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Curtea de Apel Bucuresti obliga CNAS sa-i asigure pacientului, imediat, tratamentul gratuit, in baza prescriptiei medicale.

 

instanta mediciCurtea de Apel Bucuresti a publicat ieri, 4 octombrie 2016, prima decizie prin  care care un pacient cu Hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fara interferon, conform protocolului in vigoare, primeste acest tratament rambursat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanta „obliga parata (CNAS, n.r.) la acordarea catre reclamant, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100% (fara contributie personala) a medicamentelor OMBITASVIRUM + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum pana la solutionarea definitiva a dosarului nr. 5778/2/2016“. Decizia va fi pusa in aplicare imediat, prin Ordonanta Presedintiala, transmite Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), printr-un comunicat de presa.

Pacientul care si-a castigat in instanta dreptul de a avea acces la tratament este barbat, are 43 de ani si 3 copii. Sufera de hepatita C, in stadiul F3 al bolii, si a trecut deja prin doua cure de interferon, de fiecare data suferind recaderi, se mentioneaza in comunicat.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Procesul, care a inceput in luna august 2016, este primul in care s-a obtinut tratamentul fara interferon in instanta, dar este de asteptat ca tot mai multi pacienti aflati in aceasta situatie sa apeleze, de acum inainte, la aceasta cale, pentru a fi salvati. Din pacate, potrivit presedintelui APAH-RO, Marinela Debu, din informatiile pe care le detine asociatia, negocierile pentru continuarea programului si pentru semnarea unui nou contract nu au inceput inca.

 „Conform statisticilor, tara noastra se afla pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numarului total de cazuri de hepatita C. Rata generala de depistare a hepatitei C este foarte scazuta in Romania, iar majoritatea pacientilor sunt depistati in contextul unor analize sau la internarea in spital pentru alte afectiuni. Deoarece multi pacienti nu prezinta simptome, ajung la medic atunci cand sunt in stadii avansate ale bolii”, precizeaza Marinela Debu, tragand un nou semnal de alarma pe care insa autoritatile par sa-l ignore, de mult timp.

Pana in prezent, mai putin de 5.000 pacienti romani au primit gratuit tratamentul fara interferon, iar contractul incheiat de CNAS pentru oferirea tratmentului expira pe data de 9 octombrie 2016.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*