Pacienții cu afecțiuni hepatice fac noi propuneri pentru contractul cost-volum-rezultat

27 februarie 2018 | 1 comentariu |

Aceștia cer existența pe piață a mai multor molecule, astfel încât toți pacienții să beneficieze de terapii inovatoare, atrăgând atenția și asupra riscului pe care îl reprezintă pentru cei din jur pacienții cu hepatite virale care nu au acces la tratament.

 

După semnalul de alarmă tras la jumătatea acestei luni cu privire la riscul ca pacienții cu hepatita C să rămână fără tratament din cauza întârzierii implementării noului contract cost-volum-rezultat, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), revine cu un nou apel către autorități. De această dată avertizează că sănătatea publică este în pericol, dacă pacienții cu diferite forme de hepatite virale, din diverse motive, nu au acces la tratament. Cu cât le este întârziat accesul la tratament aceștia riscă să raspândească virusul în rândul populației sănătoase și astfel, în lipsa unor măsuri care să înlesnească accesul la tratament pentru cei deja infectați, numărul pacienților cu hepatite virale va crește.

În acest context, se face referire și la pacienții cu hepatita C, care nu au acces la tratamentul fără interferon decât dacă se află într-un stadiu avansat de fibroză. Reprezentanții APAH-RO reamintesc că limitarea tratamentului la stadiile avansate nu este o măsură corectă față de pacienți și nici nu reprezintă o soluție pentru rezolvarea problemei, iar costurile la nivelul sistemului pot fi reduse prin tratarea acestor afecțiuni în stare incipientă, evitându-se astfel alocarea de fonduri pentru tratarea complicațiilor și oferind pacienților șansa de a fi membri activi ai comunităților în care trăiesc.

 

Într-un comunicat al asociației se menționează, de asemenea că, la ora actuală, există anumite categorii de pacienți cu afecțiuni hepatice pentru care nu există niciun fel de soluții terapeutice. Este vorba de pacienții cu transplant renal- categoria ce include aproximativ 100 de persoane, care nu au răspuns la alte tratamente, și persoanele care folosesc droguri intravenoase.

O categorie aparte o constituie persoanele neasigurate, pentru care singura soluție de a fi tratate constă în implementarea unui program național dedicat hepatitelor virale. „În situația unora dintre aceștia nu este în joc doar propria sănătate, ci și a întregii comunități, deoarce reprezintă o sursă permanentă de transmitere a boli”, subliniază APAH-RO.

Organizația vine cu câteva propuneri și în ceea ce privește partea de prevenție, cerând introducerea markerilor virali la medicii de familie. În același timp, reprezentanții pacienților cu afecțiuni hepatice salută lansarea noilor programe de screening, dar atrag atenția asupra faptului că depistarea unui pacient cu hepatită trebuie însoțită automat de tratarea acestuia.

 

Marinela Debu

Ținând cont de aceste probleme, asociația solicită autorităților modificarea contractului cost-volum-rezultat care urmează să fie implementat, astfel încât să existe pe piață mai multe molecule, iar pacienții să aibă acces la toate terapiile inovatoare prezente în România.

„Este un nonsens să avem tratamente de ultimă generație în țara noastră, dar să nu le folosim. În același timp, noile modificări legislative ar trebui să cuprindă contracte multianuale, astfel încât să fie mai multă predictibilitate și să nu mai avem întreruperi de luni de zile în asigurarea tratamentului. În plus, trebuie să existe continuitate în asigurarea accesului la imunizare, în special pentru hepatita B ”, susține președintele asociației, Marinela Debu.

Setul de propuneri a fost înaintat Ministerului Sănătății și CNAS, iar membrii APAH-RO, speră că modificările sugerate se vor regăsi în contractul cost-volum-rezultat.

 

Razvan Vulcanescu

CNAS susține însă că, recent, Comisia de specialitate din Ministerul Sănătății a revizuit protocoalele terapeutice de prescriere a tratamentelor și speră ca noua formă a acestor protocoale să fi clarificat nelămuririle care s-au format. „Deși limitele financiare ne-au impus să etapizăm tratamentul fără interferon în funcție de stadiul fibrozei pacienților, în primul contract cost-volum-rezultat am reușit să tratăm 5.800 de pacienți, iar în actualul contract în derulare, care se încheie la sfârșitul lunii aprilie, avem o țintă de 12.000 de pacienți”, a precizat Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, care menționează că actualele Contracte cost-volum-rezultat în vigoare asigură tratamentul a 10.000 de  pacienți cu a căror fibroză este în stadiile F2, F3 și F4 și a 2.000 de pacienți care suferă de ciroză hepatică decompensată cu virusul hepatitic C. În plus, protocolul terapeutic inițial a fost clarificat și simplificat pentru un mai bun acces la tratament al pacienților. Astfel, medicii specialiști pot lua în calcul stadiul de fibroză relevat de investigațiile pe care pacientul le-a făcut anterior prezentării la medic pentru obținerea tratamentului. Până la apariția acestei reglementari, gradul de fibroză, elementul cel mai important pe baza căruia se stabilește accesul la tratament, putea fi atestat doar de Fibromax, investigație realizată prin intermediul unui voucher gratuit acordat de medic.

Tratamentele fără interferon se acordă pacienților cu Hepatita C în 11 centre din țară: București, Constanța, Cluj – Napoca, Craiova, Timișoara, Galați, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Oradea, Sibiu.

 



Comentarii (1)

  1. Silviu spune:

    O solutie eficienta este cea data de medicamentele generice pentru hepatita C, care contin de fapt aceleasi substante active precum cele de marca, insa au un cost mult mai mic, de ordinul sutelor de Euro si nu al zecilor de mii de Euro.
    Este plin internetul cu informatii despre aceste medicamente generice pentru hepatita C produse in tari ca India sau Egipt si pe care multi romani si le aduc pentru a se trata.
    Este de neinteles de ce nici CNAS nici APAH nu mentioneaza niciodata nimic despre aceste generice cu care se poate declansa o campanie de tratare in masa a tuturor pacientilor, la costuri mici si fara a mai pune criterii absurde de acces la tratament.
    Pana si Republica Moldova a inteles ca e mult mai bine sa adopte solutia medicamentelor generice si isi trateaza deja cu ele pacientii cu HCV.

Adaugati un comentariu


 

*