Pacienții cu hepatita C se tem de posibila întrerupere a tratamentului fără interferon

16 februarie 2018 | 0 comentarii |

Cauza ar fi întârzierea procedurilor de implementare a noului contract cost-volum-rezultat, reprezentanții pacienților făcând un nou apel pentru ca aceste documente să fie încheiate pe un termen mai lung.

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) aduce din nou în atenția autorităților problema pacienților cu hepatita C, în contextul în care au fost demarate demersurile pentru negocierea noului contract cost-volum-rezultat. Reprezentanții asociației care apără drepturile pacienților cu afecțiuni hepatice, implicit ale celor care suferă de hepatita C, solicită atât Ministerului Sănătății, cât și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca, în cadrul noului contract, să nu omită să ia în considerare și asigurarea accesului tuturor pacienților cu hepatita C la noul tratament fără interferon.

În prezent, doar pacienții care se află în stadii mai avansate ale bolii au acces la acest tratament care asigură șanse foarte mari de vindecare, în timp ce pacienții aflați în stadii incipiente sau mai puțin avansate sunt puși în situația de a aștepta ca boala să avanseze, pentru a putea beneficia de acest tratament compensat, iar președinta APAH-RO, Marinela Debu, spune că o astfel de situație nu mai trebuie să continue, iar noul contract cost-volum-rezultat trebuie să le asigure accesul la tratament tuturor pacienților, indiferent de stadiul de boală în care se află.

 

Totodată, Marinela Debu și-a exprimat nemulțumirea că, deși a fost anunțată oficial demararea negocierilor pentru noul contract, asociațiile de pacienți nu au fost informate până la acest moment despre conținutul noului document, astfel încât să mai poată fi efectuate unele eventuale corecții până la implementarea acestuia.

„Deşi preşedintele CNAS a declarat public că au fost iniţiate demersurile pentru negocierile noului contract cost-volum-rezultat, până la acest moment, autorităţile nu au informat în niciun fel pacienţii despre forma şi modul în care se va desfăşura acest nou contract. Atragem atenţia cu privire la riscul păstrării actualelor prevederi, situaţie în care pacienţii nu au acces la toate terapiile inovatoare din piaţă. Considerăm că această problemă poate fi reglată prin implementarea unui sistem în care să existe mai mulţi câştigători”, a declarat Marinela Debu.

 

De asemenea, reprezentanţii APAH-RO spun că o întârziere a procedurilor privind implementarea noului contract cost-volum-rezultat este inevitabilă în acest moment, ceea ce va duce automat la întreruperea tratamentului pentru pacienţii cu hepatita C.

„Sperăm ca autorităţile competente să trateze cu toată seriozitatea propunerea APAH-RO, făcută în repetate rânduri, în ceea ce priveşte încheierea contractelor pe perioade mai lungi, adică mai mult de un an, pentru a exista predictibilitate”, mai precizează Marinela Debu.

Aceasta mai reamintește că în luna septembrie a anului trecut a existat în cadrul CNAS iniţiativa de modificare a reglementărilor privind contractele cost-volum-rezultat. Au trecut, însă, aproape cinci luni de la dezbaterea organizată de către Casa de Asigurari de Sănătate, iar rezultatele, respectiv intenţiile autorităţilor cu privire la viitorul contract-cost-volum-rezultat, nu sunt publice.


Adaugati un comentariu


 

*