Inspecție ministerială și tăiere de panglică la SJU Brăila

Ministrul Sorina Pintea a revenit în control la unitatea medicală, după o acțiune similară care a avut loc în luna martie.

 

După week-end-ul extrem de agitat petrecut la Buzău, în urma incidentului de la spitalul Săpoca, ministrul Sorina Pintea și-a reluat programul de vizite în spitalele din țară, de această dată repetând un control efectuat în luna martie a acestui an. Vizat a fost Spitalul Județean de Urgență din Brăila, unde ministrul descoperise la jumătatea lunii martie o serie de nereguli, ce au determinat-o să acorde unității medicale nota 6, din punct de vedere al infrastructurii, în timp ce calitatea actului medical a fost notată cu 8,5. Pintea a criticat în special faptul că, din punct de vedere al infrastructurii, nu erau luate toate măsurile pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești, anunțând la acel moment că va efectua o noua vizită la spitalul din Brăila în luna august, pentru a verifica modul în care au fost îndreptate deficiențele constatate.

Așadar, la 5 luni după acea vizită, ministrul a revenit în control la SJU Brăila, unitate medicală căreia i-au fost alocate în acest an peste 8 milioane de lei pentru achiziția de aparatură. „M-am întors la Brăila în august, aşa cum am promis la vizita anterioară. Am vrut în mod special să mă întâlnesc cu medicii de aici. Am analizat împreună cu aceştia situaţia resursei umane din unităţile sanitare din judeţ, deoarece avem specialităţi deficitare. Ministerul Sănătăţii a luat deja mai multe măsuri în acest sens, printre care şi dublarea locurilor pentru rezidenţi în anul 2018, faţă de 2016. Am mai discutat despre programul de tromboliză şi mă bucur că de la implementarea acestuia, în luna martie, au fost efectuate cu succes 24 de proceduri iar pacienţii sunt recuperaţi. Am mai vrut să verific modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru investiţii”, a declarat Sorina Pintea.

 

Aceasta s-a declarat mulțumită de modul în care deficiențele constatate la vizita anterioară au fost îndreptate, anunțând că nota acordată de această dată la indicatorul infrastructură a crescut de la 6 la 8,5. Cu aceeași ocazie, ministrul a avut și o discuție cu medicii spitalului despre situația aprovizionării cu medicamente și despre modul în care sunt derulate la nivelul unității medicale programele de sănătate.

Sorina Pintea s-a declarat mulțumită și de felul în care arată maternitatea din Brăila, care a fost reabilitată acum doi ani cu fonduri obținute de la Banca Mondială.  „Maternitatea este o investiţie făcută de Ministerul Sănătăţii prin fondurile de la Banca Mondială. Mai există un etaj care trebuie modernizat şi Ministerul Sănătăţii va finanţa împreună cu Consiliul Judeţean această modernizare. Acolo există şi aparatură care a fost achiziţionată tot cu bani de Ministerul Sănătăţii şi am venit astăzi să o văd”, a declarata ceasta, anunțând totodată că, în jurul datei de 15 septembrie, când ministerul va finaliza procedura de achiziție a incubatoarelor, 15 astfel de aparate vor ajunge și la maternitatea din Brăila.

Cu ocazia vizitei, ministrul a participat și la inaugurarea unul bloc ANL destinat tinerilor care lucrează în cadrul SJU Brăila, prilej cu care primele șapte familii care au primit repartiție și-au putut vizita noile locuințe. Blocul este amenajat în incinta unui fost cămin școlar aflat peste drum de spital, dispunând de 31 de apartamente cu una și două camere.

 

În contextul evenimentului tragic petrecut la spitalul de psihiatrie de la Săpoca, de care am amintit și la începutul acestui articol, Sorina Pintea nu a putut omite din program și o vizită la secția exterioară de Psihiatrie Cronici, a Spitalului de Psihiatrie Brăila, secție ce dispune de 140 de paturi, având în prezent internați 139 de pacienți. Ministrul a declarat că nu a constatat probleme majore în cadrul secției, în același timp purtând și o serie de discuții cu personalul medical, referitoare la investițiile necesare în infrastructură și la modificările legislative ce se impun pentru îmbunătățirea actului medical în cazul pacienților psihici, având în vedere evenimentele recente de la Săpoca.

Secția arată normal, pentru una de profil. Au personal angajat în limita superioară a normativului. Aici lucrează doi medici și 24 de asistente. Zilele acestea au mai fost scoase la concurs 6 posturi de asistente. De asemenea, vor mai fi scoase la concurs 4 posturi de infirmiere. Am discutat cu personalul medical despre posibilitatea alocării de fonduri pentru investiții în infrastructură, dar și despre modificările legislative viitoare in vederea îmbunătățirii actului medical pentru pacienții psihici”, a declarat ministrul la finalul vizitei în această secție.

Totodată, Sorina Pintea a mai anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o rundă de discuții între membrii comisiei de specialitate a ministerului și reprezentanții ONG-urilor, pe tema măsurilor urgente ce trebuie luate pe termen scurt pentru a preveni incidente similare celui petrecut zilele trecute la Săpoca.

 


Adaugati un comentariu


 

*