Sorina Pintea, înduioșată de pacienții aflați sub incidența Codului penal, la Ojasca
Ministra a fost surprinsă să afle că mulți dintre ei sunt abandonați de familii și și-a propus să schimbe legislația, pentru a le veni în ajutor. La secția Nifon, considerată „de lux” încă de pe vremea comuniștilor, nu a mai ajuns.
După ce a „tunat și fulgerat”, în urma tragediei de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unde un pacient internat cu etilism i-a atacat pe alți bolnavi, iar 5 dintre ei au murit și 8 au fost răniți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că s-au descoperit „neglijențe grave și erori de organizare”, că vor fi luate măsuri administrative și organizatorice și chiar va fi formulată o plângere penală împotriva medicului de gardă și a asistentelor din tura de noapte, când s-au produs crimele care au îngrozit o țară întreagă.
Ministrul a indicat atât erori ale personalului medical în gestionarea cazului, cât și erori de management, menționând că îi reproșează managerului Viorica Mihalașcu faptul că, în ultimii doi ani, deși au existat rapoarte de agresiune la Spitalul Săpoca, menționate în „caietele de incidente pe secţii”, nu ar fi „luat măsuri” pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Faptul că responsabilii spitalului nu i-au putut oferi dovezi privind măsurile luate în urma producerii unor incidente, indică, în viziunea ministrului, o proastă organizare şi faptul că managerul nu şi-a îndeplinit atribuţiile. „În ultimii doi ani au fost depuse două rapoarte de agresiune. Sunt caiete de incidente pe secţii. Legislaţia spune că după fiecare incident de acest gen se face o prezentare a cazului. Ni s-a spus că s-au luat măsuri, am cerut dovada, dar nu există. Pot crede că nu s-a făcut”, a declarat ministrul Sănătăţii, referitor la acest aspect.
Sorina Pintea a recunoscut că în Spitalul Săpoca există și „aspecte pozitive”, și „condiţiile nu sunt proaste, cred că era suficient de curat”, dar și-a exprimat temerea că la cele două secții exterioare, Ojasca și Nifon, lucurile ar putea fi „scăpate de sub control”. Un raport al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) arată că, aici, în urmă cu doi ani, la Ojasca pacienții erau legați, bătuți, iar iarna nu li se dădeau haine groase. La momentul colectării datelor erau 259 de aşa-numite „cazuri sociale”, pacienţi pentru care este necesară identificarea unei măsuri de ocrotire în familie sau în comunitate, dar în lipsa acesteia rămân internaţi pe o perioadă nelimitată, iar 81 erau internaţi aici de peste 10 ani.
Se pare însă că între timp au avut loc schimbări, pentru că Sorina Pintea a fost plăcut surprinsă de condițiile în care sunt acum cazați și tratați pacienții, de terapiile alternative practicate aici (ergoterapie), de sala de conferințe și de felul în care este organizat sistemul pavilionar, chiar dacă a apreciat că ar mai fi nevoie de ceva investiţii…
„Am discutat aici foarte deschis, foarte sincer, cu personalul care lucrează în această secţie exterioară. Despre normativul de personal, pentru că ştiu că este un subiect care interesează, din punct de vedere legal cel puţin în secţiile care adăpostesc pacienţii cod penal este conform legii, normativul este foarte clar. Problemele apar atunci când un pacient trebuie dus în altă parte sau la instanţă, astfel încât este nevoie de refacerea graficelor, de multe aspecte. Aceste lucruri pot să creeze disfuncţionalităţi şi atunci apare problema lipsei de personal, care de fapt în acte nu este lipsă”, a recunoscut ministrul, la Ojasca.
Sorina Pintea s-a declarat chiar înduioșată de soarta pacienților care ies de sub Codul penal și care ar trebui preluați de familie, dar sunt „uitați” în spital. „M-a impresionat foarte mult ce mi-a spus un medic. Pacienţii aceştia rămân internaţi, supraaglomerează practic aceste secţii… doar câte un aparţinător la 160 de pacienţi vine să-i vadă. Este o realitate şi cred că ar trebui să lăsăm puţin ipocrizia la o parte, pentru că şi aceştia sunt ai noştri”, a spus ministra. Ea a apreciat că pentru acești bolnavi pot fi rezolvate, imediat, aspecte care țin de Ministerul Sănătăţii, dar nu și problemele care țin de familie și de societate, în general, care „necesită o discuţie mai largă, cu societatea civilă”. Printre problemele dificil de rezolvat identificate de ministrul Sănătății se află nevoia acestor pacienți „care ies din acest sistem închis, să fie îngrijiţi, oarecum redaţi societăţii, urmăriţi”, în contextul în care „nimeni nu-i dorește”.
Pintea a spus însă că se bucură că a ajuns la Ojasca, pentru că la faţa locului lucrurile sunt altfel decât a citit în rapoarte. „Este foarte greu să-ţi imaginezi de fapt ce se întâmplă aici. Pacienţii sunt bine îngrijiţi, din câte am văzut, îmi dau seama ce înseamnă o escară sau un pacient abuzat… au condiţii, personalul pare foarte ataşat de ei… sunt poveşti de viaţă”, a spus Pintea, care a precizat că în secția respectivă sunt 390 de paturi, iar în momentul în care pacienţii ar trebui să plece, nu au unde, pentru că sunt puţini cei care îşi asumă îngrijirea unui astfel de pacient, care trebuie să ia tratament, care nu este gratuit.
Probabil a aflat și ministrul că, în lumea civilizată există asistență psihiatrică comunitară, cu asistenți sociali, supraveghetori care merg acasă la pacient, îl consiliază, se asigură că își ia tratamentul, îl asistă, îl ajută să aibă condiții minime de trai și îi acordă îngrijire la domiciliu. La noi nici nu se vorbește despre așa ceva, știm câte scandaluri au fost și pe seama îngrijirilor la domiciliu și a îngrijirilor paliative, care beneficiază de bugete derizorii.
De la Ojasca, Sorina Pintea ar fi trebuit să meargă să viziteze și secția exterioară Nifon, așa cum a anunțat dimineață, dar fără să spună din ce motiv și-a anulat vizita, poate din cauză că această secție este considerată una „de lux” chiar de pe vremea comuniștilor și s-a „temut” să nu găsească încă un motiv de laudă pentru managerii de la Săpoca, pe care tocmai i-a acuzat că nu și-au făcut datoria.
A precizat însă că va fi demarată verificarea tuturor spitalelor pentru măsuri de siguranţă și că va convoca şi o şedinţă a Comisiei de psihiatrie şi câteva organizaţii non-guvernamentale, pentru a putea promova cât mai repede modificările legislative care i-au fost propuse şi pe care le consideră benefice.
„Apoi vom începe o evaluare a funcţionării consiliilor de administraţie, în primul rând la spitalele de psihiatrie din ţară, încă o dată reevaluarea normării cu personal, pentru că aşa cum spuneam, sunt spitale la care s-au aprobat un mare număr de posturi şi nu s-a întâmplat nimic. Vreau să văd exact ce, de ce”, a adăugat Sorina Pintea.
Referitor la tragedia de la Săpoca, Pintea a spus că raportul final va fi gata peste o lună, când va fi și făcut public.
Referitor la una din victimele de la Săpoca, internată la Terapie intensivă la Spitalul Pantelimon, despre care familia spune că medicii spun că nu trebuia internată la psihiatrie, Pintea a spus că „medicii de la Spitalul Pantelimon pot să facă o sesizare Colegiului Medicilor, bineînţeles şi Minsterului Sănătăţii” şi va vedea dacă și ce măsuri va trebui să fie luate.
„Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde, într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final, pentru că ce am făcut ieri a fost o analiză a incidentului în sine, am făcut un raport, Direcţia de Sănătate Publică la rândul ei a avut inspectorii acolo, şi ei au finalizat un raport şi au şi amendat Spitalul”, a mai spus Pintea, sugerând să se achiziționeze stative pentru perfuzii din materiale mai uşoare şi mai uşor de manevrat, cu care să fie schimbate cele precum cel folosit de bărbatul care a generat tragedia în urma căreia au murit cinci persoane şi alte opt au fost rănite, atacându-le cu stativul de la perfuzii, pe fondul unui sevraj etilic.
Colegiul Medicilor a anunțat că va face propria anchetă profesională în acest caz.