Managerul Viorica Mihalașcu a demisionat de la conducerea spitalului Săpoca și a fost înlocuită cu Laurențiu Vlad

19 august 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că au fost identificate „neglijențe grave și erori de organizare”, iar pe numele medicului de gardă și ale asistentelor care erau de serviciu în noaptea tragediei va face plângeri penale.

 

Tragedia de sâmbătă noapte spre duminică, de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, scoate la iveală „neglijențe grave și erori de organizare”, a susținut, din nou, în această dimineață, ministrul Sorina Pintea, care a rămas peste noapte la Buzău, pentru a supraveghea ancheta internă desfășurată de Corpul de Control, al Ministerului Sănătății, trimis la spital în dimineața zilei de duminică. „În cursul nopţii trecute am finalizat ancheta în ceea ce priveşte acordarea actului medical şi respectarea condiţiilor pentru pacienţii internaţi aici”, a declarat Sorina Pintea, menționând că a decis deja și o serie de măsuri în ceea ce priveşte Spitalul Săpoca.

Tragedia s-a întâmplat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3.30, când un pacient în vârstă de 38 de ani, din comuna Săgeata, internat în spital cu diagnosticul de etilism, a atacat 13 pacienți, din mai multe saloane. Luați prin surprindere, în toiul nopții, când dormeau și erau cel mai probabil sedați, aceștia s-au dezmeticit greu, așa că trei au fost uciși pe loc, iar ceilalți și-au dat seama cu greu ce li se întâmplă. Un alt pacient a murit la Spitalul Județean de Urgență, la scurt timp după ce a fost dus la UPU, iar în această dimineață, la Spitalul Floreasca, a cincea victimă a măcelului, o bătrână de 88 de ani, imobilizată la pat de câteva luni, care pe fondul imunității scăzute, a bolilor asociate, a vârstei și a leziunilor survenite în urma agresiunii, și-a pierdut viața, după cum a explicat ministrul, care a menționat că la același spital se mai află unul dintre pacienții răniți la Săpoca, în stare gravă.

 

V. Mihalascu, S. Pintea, L. Vlad

Sorina Pintea a anunțat, tot în această dimineață, că a fost finalizat raportul de control, pe care i l-a prezentat managerului unității medicale, iar acesta, medicul Viorica Mihalașcu, și-a înaintat demisia și atribuțiile sale au fost preluate, temporar, de Laurențiu Nicolae Vlad, directorul financiar al spitalului, până la finalizarea anchetei și luarea unor decizii finale. „Doamna manager și-a dat demisia. Eu cred că nu se putea întâmpla așa ceva, când la o distanță de câțiva metri se afla personalul medical. Ceva nu este în regulă, eu cred că vorbim aici de o problemă de organizare și de felul în care fiecare și-a respectat fișa postului, fiecare”, a declarat Pintea, în această dimineață, menționând că verificările vor continua în spital și în secțiile exterioare, pentru că „trebuie identificate toate problemele și luate măsuri care să ducă la evitarea unor probleme asemănătoare”, dar vor fi extinse și la celelalte spitale de psihiatrie din țară.

Ministrul susține că, așa cum a declarat și cu alte ocazii, 80% dintre manageri „nu au ce căuta” în sistemul de sănătate, iar pentru a rezolva problema managementului spitalelor va fi grăbit procesul de „implementare a modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri şi vom schimba ceva din atribuţiile Consiliilor de Administraţie, pentru că în acest moment, din punctul meu de vedere, nu funcţionează”. Totodată, ministrul a declarat că pe numele asistentelor medicale care au fost de serviciu în noapte crimelor și al medicului de gardă, pe care-i consideră principalii vinovați, va formula plângeri penale.

În paralel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău desfășoară propria anchetă și a transmis că a început urmărirea penală pentru „omor din culpă”, într-un dosar care vizează agresiunile și cimele de la Spitalul Săpoca.

 

CITEȘTE ȘI: „Măcel la Spitalul Săpoca: 4 moți și 9 răniți, victime ale unui pacient internat la dezalcoolizare” 

 

Ministrul Pintea nu a identificat, însă, nicio vină a autorităților care, așa cum era de așteptat „lucrează” la rezolvarea problemelor. „Eu am spus că există deficit de personal, v-am şi dat nişte exemple ieri: în 2016 aveam 165.000 de angajaţi în sistemul public, astăzi avem 185.000 în sistemul public. Deci, acest deficit s-a redus, dar modul de organizare a activităţii medicale este apanajul managementului. Şi, aşa cum am spus în nenumărate rânduri, 80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Dăm vina pe sistem, dar sistemul suntem noi. Exact, ceea ce spuneam şi despre Săpoca, este un mod de organizare care, din punctul nostru de vedere, nu corespunde. S-au făcut multe în ultimii doi ani, pentru că am avut acces la toate documentele, dar nu suficient”, a declarat ministrul, explicând în acest fel de ce a fost înlocuit managerul.

Ministrul a ignorat total explicațiile specialiștilor, care spun că în cazul etilismului, asociat cu epilepsie, sedativele pot avea, uneori, efecte adverse și pot genera accese de furie incontrolabile, și crede că ceea ce s-a întâmplat la spitalul Săpoca este rezultatul mentalității sedimentate într-o perioadă mare de timp, în care s-a încetățenit ideea că „este bine şi aşa, putem face şi asta, putem face şi cealaltă”, până când s-a întâmplat nenorocirea. „Să nu-mi spuneţi că nu ştia nimeni ce se întâmplă în fişa postului, ce scrie acolo. Este datoria asistentului-şef să facă instruiri periodice cu privire la ceea ce este în fişa postului, la proceduri, la protocoale. Credeţi că s-a făcut ceva? Niciodată”, a fost de părere ministrul, referitor la comportamentul personalului medical, ignorând total lipsa de personal cu care se confruntă sistemul medical la acest moment.

 

Reamintim că Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a venit duminică după-amiază la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, pentru a participa, împreună cu Corpul de Control trimis de dimineață la spital, la finalizarea anchetei interne declanșată după ce un pacient internat pentru dezalcoolizare a ucis patru oameni și a rănit alți 9, cu un stativ pentru perfuzii, în mai puțin de un minut. Ministrul și-a exprimat convingerea că dacă nu ar fi existat o serie de erori și neglijențe, tragedia „ar fi putut fi evitată”.

S-a produs un lung şir de eroari umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată (același lucru l-a spus și în momentul venirii –n.r.). Am spus de foarte multe ori că noi suntem sistemul şi că trebuie, fiecare dintre noi, să respecte ceea ce are în fişa postului. Să vă dau prima mostră de nerespectare a fişei postului: în fişa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, ori acel stativ de perfuzie era un obiect greu, care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internaţi cu probleme psihice, nesupravegheaţi, a declarat Sorina Pintea.

Tot la categoria „erori” ale asistentei medicale, ministrul a adăugat faptul că aceasta susține că i-a dat agresorului sedativele și vitaminele prescrise de medic, dar în foaia de observație acest lucru nu a fost consemnat, așa cum ar fi trebuit.

 

Și medicul de gardă este considerat responsabil pentru tragedia care s-a întâmplat. Ministrul spune că bărbatul care a omorât patru bolnavi şi a rănit alţi nouă a fost internat, joi, într-o cameră cu supraveghere, dar ulterior a fost mutat într-o zonă fără supraveghere, pentru a face loc altui pacient.

Pacientul a venit de la UPU, cu o ambulanţă. În momentul în care s-a deplasat de la camera de gardă, unde fusese consultat, spre garderobă, a făcut o criză convulsivă, lucru care a determinat-o pe doctoriţa care era de gardă să îl interneze într-un salon cu supraveghere, unde a stat aproximativ 14-15 ore în care n-au fost probleme. Pacientul era liniştit, cooperant, aşa reiese din ce scriu medicii. Pentru că a venit un alt pacient care avea nevoie de internare şi două paciente au avut o altercaţie, s-a constatat că trebuie să fie separate, s-a decis transferul lui pe o zonă nesupravegheată, fapt neconsemnat în foaia de observaţie, vineri”, a explicat ministrul, menționând că „a fost o nebunie, încă nici eu n-am descrifrat exact ce s-a întâmplat”.

Mai mult, Sorina Pintea spune că sâmbătă noapte, la ora 1.45, un alt pacient care a fost adus la spital, a fostpus în pat cu Lungu Ştefan, în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus «de ce să nu îl punem aici?». Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plăteşte legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ţinut o noapte”, a declarat ministrul Sănătăţii, încercând să sintetizeze erorile la care a făcut referire.

 

CITEȘTE ȘI: „Specialiștii explică de ce și cum a fost posibilă tragedia de la Spitalul Săpoca și vin cu soluții”

 

Referitor la criza de personal, invocată de sindicaliștii unității medicale, care susțin că au sesizat acest aspect atât conducerii unității medicale cât și Ministerului Sănătății a declarat că, din punctul său de vedere, nu este criză de personal, deoarece 7 asistente şi 3 infirmiere se ocupau de pavilion, iar problema constă în faptul că nu au fost respectate prevederile din fişa postului. Ministrul susține că nu lipsa personalului este cauza, ci „s-a greșit”, pentru că dacă „personalul medical era la 15 metri distanță, am măsurat cu pasul”, de salonul în care se afla agresorul, ar fi fost imposibil să nu audă când acesta a ieșit cu stativul metalic și i-a lovit pe ceilalți pacienți și nici nu crede că totul s-a petrecut într-un minut, așa cum se afirmă, pentru a se justifica lipsa de intervenție.

În plus, ministrul susține că în statutul de funcţii al spitalului existau 828 de posturi, în 2016, iar în acest moment sunt aprobate și finanțate 873 de posturi. „Din datele care mi s-au pus la dispoziţie, am constatat că personalul este normat în acest spital la nivel minim, deci legal. Cele 45 de posturi aprobate în 2018 – nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea spitalelor, pentru că eu am făcut aprbările – urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu aţi scos la concurs? Pentru că nu am avut buget. Greşit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget şi poate face angajari. Dar şi fără aceste 45 de posturi, personalul era la minim”, a declarat Sorina Pintea, menționând că singurul memoriu pe care l-a primit de la sindicat a fost unul în care aceștia cereau mărirea sporurilor salariale.

 

În privința sporurilor, ministrul aruncă „pisica” tot în curtea managerilor, spunând că „legiuitorul a stabilit nişte sporuri între 55% şi 75% pentru că recunoaşte pericolul acestei munci, dar conducerea spitalului putea, din venituri proprii, să urce la maximum”. Adică „noi vă dăm, dar voi trebuie să faceți rost de bani!

Iar asta, în condițiile în care, anul acesta, în primul semestru, spitalele au fost obligate să plătească, din bugetul aprobat de casele de asigurări pe istoricul de anul trecut, pe adiționale, și suplimentările salariale acceptate de Executiv, la presiunea sindicatelor, pentru personalul nemedical.

S-a suplimentat bugetul cu sumele aferente acestor majorări, abia după ce toți managerii unităților din țară au luat cu asalt Ministerul Sănătății și s-au plâns premierului că au ajuns să cheltuiască pe salarii chiar și 90% din buget, în detrimentul bolnavilor, cărora nu le mai puteau asigura serviciile medicale corespunzătoare, medicamentele și materialele sanitare necesare acordării serviciilor medicale, ca să nu mai vorbim despre calitatea acestora, despre care vorbește ministrul Sănătății, la fiecare ieșire publică…

Ministrul spune că după finalizarea controlului de la Spitalul Săpoca se vor verifica toate spitalele de psihiatrie din țară, pentru că în opinia sa, managerii trebuie să facă mai mult, iar dacă este necesară modificarea structurii spitalelor, aceștia trebuie să o facă, pentru „a putea sigura servicii medicale de calitate”.

 

Bilanțul tragediei de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, unde un pacient a omorât, într-un acces de furie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie, a s-a schimbat în această dimineață, un al cincilea pacient decedând la Spitalul de Urgență din București.

Despre agresor, autoritățile spun că are 38 de ani, este din comuna Săgeata și nu are ocupaţie. Deși are antecedente medicale tot din cauza băuturii, atât medicii cât și familia și consătenii bărbatului susțin că până acum, acesta nu a mai avut acese de violență, deși a mai fost internat la spitalul Săpoca, cu etilism.

Joia trecută, acesta a fost internat voluntar, pentru aceeași problemă, iar după ce și-a atacat și ucis colegii de salon și a rănit alți bolnavi din saloanele învecinate, a încercat să fugă, sărind pe geam. A fost însă imobilizat și reținut de un poliţist aflat în apropiere, care însoțise un alt pacient, internat involuntar în spital.

Tribunalul Buzău a decis, duminică seara, internarea medicală provizorie involuntară a bărbatului, iar medicii vor stabili, în perioada următoare, dacă acesta a avut discernământ.

Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, bărbatul este acum internat într-un salon închis și va fi păzit în permanență, iar în cauză a fost începută urmărirea penală sub aspectul infracțiunii de omor calificat.

 

Foto: Cristina Moise. Mulțumim! 

 


Adaugati un comentariu


 

*