Pacientă arsă pe masa de operație, la Spitalul „Floreasca”

28 decembrie 2019 | 1 comentariu |

Victor Costache

UPDATE 29 dec. ora 21,00:  Pacienta arsă pe masa de operație la Spitalul Floreasca a decedat, anunță Ministerul Sănătății, care transmite „condoleanțe familiei îndoliate a pacientei de la Spitalul Clinic de Urgență București, victima acelui nefericit eveniment, care a decedat în această seară, la ora 19:50”, se menționează într-un comunicat al MS.

Ministrul Victor Costache subliniază, în același comunicat, că speră „să învățăm cu toții din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experiență traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată și acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât și echipa MS pe care o coordonez, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”.

 

 

Ministrul Sănătăţii a confirmat incidentul și promite sancțiuni drastice, în funcție de rezultatele anchetei demarate de corpul său de control, existând chiar suspiciunea de tentativă de „mușamalizare” a cazului.

 

Un incident cu multe semne de întrebare care a avut loc la Spitalul Floreasca din Capitală, unde o pacientă a luat foc, la propriu, pe masa de operație, umbrește numeroasele lucruri bune petrecute în spitalele românești în perioada Crăciunului. La fel de trist este faptul că incidentul a fost ascuns „sub preș” de conducerea unității medicale, iar Ministerul Sănătății a aflat din spațiul public despre acest caz, la aproape o săptămână după producere.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, s-a declarat „revoltat” că a luat act „de situația regretabilă de la Spitalul Clinic de Urgență București”, unde o pacientă a suferit arsuri grave chiar în sala de operație, în data de 22 decembrie, abia vineri seară (27 decembrie), din „surse terțe” și nu de la conducerea spitalului sau a secției, așa cum ar fi fost normal. „Avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă”, susține ministrul Sănătății, care consideră că „este regretabil că într-un spital de anvergura celui de la Floreasca se poate întâmpla un asemenea incident” și promite că va avea loc „o anchetă corectă şi fără nicio milă” în acest caz.

În acest context, Ministerul Sănătății a trimis, vineri seară, o echipă din cadrul Inspecției Sanitare a DSP București, în control la unitatea sanitară, iar dacă va fi cazul „vor fi mobilizați și specialiști de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, care să verifice dacă aparatura medicală din sala de operații funcționează la parametri normali și dacă personalul medical a fost instruit și a luat cunoștință de modalitatea de funcționare a acestor echipamente”.

 

Victor Costache

Potrivit Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari au verificat protocolul operator din data când s-a produs intervenția chirurgicală și au fost consemnate declarațiile unei părți din personalul medical implicat în incident, urmând ca luni, 30 decembrie, să fie audiat și restul personalului care, la data efectuării controlului, nu a fost prezent, se menționează într-un comunicat remis astăzi, de Ministerul Sănătății. Se confirmă chiar suspiciunea de „mușamalizare” a cazului, dar fiind vorba de un posibil caz de malpraxis, nu s-au dat detalii despre anchetă. Ministrul Costache s-a declarat însă „șocat” că pacienta a fost stinsă cu apă dintr-un lighean, deşi în unitatea medicală ar trebui să existe proceduri pentru intervenţia în astfel de cazuri de urgenţă.

Ieri seară, când am primit informația, am și dispus trimiterea imediată a unei echipe de control, de la Inspecția Sanitară, fiindcă exista pericolul mușamalizării acestui caz. Acum, starea de sănătate a pacientei e pe primul plan și facem toate eforturile necesare pentru a o stabiliza. Nu vom avea niciun fel de milă față de cei care au greșit, mutilând această pacientă și punându-i serios viața în pericol. Surprinzătoare este atitudinea unor chirurgi implicați în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control de la MS și DSP București. Ministerul Sănătății, în funcție de rezultatele anchetei, va sesiza Colegiul Medicilor și alte instituții competente. Nu vreau să mă antepronunț, însă este vorba  de un caz revoltător, în care un pacient vine cu încredere și-și pune viața în mâna medicilor și ia foc pe masa de operație”, a declarat Victor Costache, care promite că vor fi aplicate sancțiuni drastice.

 

Dr. Mircea Beuran

Ancheta îl vizează pe cunoscutul chirurg Mircea Beuran, care spune că în momentul incidentului era pe drum spre spital și a intervenit ulterior, pentru a ajuta pacienta, iar asta se poate verifica de pe înregistrările camerelor de supraveghere. Există însă angajați ai spitalului care susțin că profesorul Beuran a ajutat, de fapt, pacienta, iar scandalul provocat în jurul acestui caz nu are altă țintă decât denigrarea acestuia.

Luni, în cadrul anchetei dispusă de ministrul Sănătății, coordonată de secretarul de Stat Horațiu Moldovan, va fi audiat și acesta, alături de ceialți medici implicați și de conducerea unității medicale, acuzată că a informat Ministerul Sănătății abia după cinci zile de la producerea incidentului. Toate concluziile acestei anchete vor fi făcute publice după terminarea cercetărilor, promite ministrul Costache.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a făcut cazul public pe Facebook, susține că profesorul Beuran ar fi principalul responsabil, dar se încearcă „găsirea unor vinovaţi din rândul personalului auxiliar. Din spusele asistentelor rezultă faptul că, Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greşit substanţele de dezinfecţie a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluţii câmpul operator de sub pacientă şi la contactul cu electrocauterul pielea pacientei şi câmpurile sterile au luat foc”, a scris Ungureanu pe Facebook, cerându-i ministrului Sănătății ca cei care anchetează incidentul să verifice ce substanţe sunt folosite în sălile de operaţie pentru dezinfecţie în Spitalul Floreasca şi cum sunt instruiţi chirurgii să lucreze cu ele.

Deocamdată nu au fost depuse reclamații din partea familiei victimei, care, se pare, este rudă a unui medic din spital, dar Poliţia Capitalei și Colegiul Medicilor București s-au autosesizat şi au demarat investigații specifice, în urma informațiilor din mass-media, referitoare la incidentul de la SCUB.

 Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Va fi la fel ca la COLECTIV. Se va tergiversa mult si bine….. Dr. Lascar e bine merci, mistrul sanatatii de atunci la fel….

Adaugati un comentariu


 

*