Medicul Victor Costache ar putea fi viitorul ministru al Sănătății

25 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Actualul director medical al spitalului Polisano din Sibiu a fost propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru portofoliul de la Sănătate, în Cabinetul cu care PNL merge în Parlament, pentru votul de învestire.

 

Victor Costache, Ludovic Orban

Cunoscutul medic Victor Costache, specializat în chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, director medical al Clinicii Polisano din Sibiu, de numele căruia se leagă mai multe premiere medicale naționale și internaționale, este propunerea premierului desemnat, Ludovic Orban, pentru funcția de ministru al Sănătății, în cadrul Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului.

Conf. univ. dr. Victor Sebastian Costache s-a născut la 18 martie 1974, la Iaşi, este absolvent al UMF „Gr. T. Popa” Iaşi (1992-1998), dar în această perioadă a parcurs mai multe stagii clinice la Edinburgh School of Medicine, Sheffield Medical School și la Universitarea Oxford unde  sub îndrumarea profesorilor Steve Westaby (Oxford) și S. Mihalache (Iaşi) a realizat „Teză în medicină (MD) «Diagnostic şi efectuarea disecţiilor aortice la Spitalul John Radcliffe – Oxford ; experienţa noastră în zece ani»”.

După promovarea examenului național de admitere în Rezidențiat (1999), a fost admis ca preparator universitar la Catedra de Chirurgie toracică a UMF Iași, iar după ce a făcut un an de rezidenţiat în țară, a luat-o de la capăt în Franța.  În octombrie 2002 a fost admis la Concursul Naţional de Rezidenţiat (DES) de la Paris, iar între 2001 şi 2003 a fost medic rezident la Serviciul de Chirurgie Toracică şi Generală din Toulouse, în 2003 la Serviciul de Chirurgie Digestivă din Grenoble şi la Serviciul de Traumatologie din Grenoble (intern DES), iar în anul 2004 a absolvit Masteratul în Anatomie la Facultatea de Medicină „J. Fourier” din Grenoble.

 

Dr. Victor Costache

Ulterior, între 2004 şi 2006, dr. Victor Costache a fost medic rezident la Serviciul de Chirurgie Cardiovasculară, la Serviciul de Chirurgie Vasculară şi la Serviciul de Chirurgie Cardiacă din cadrul CHU Grenoble, Franţa.

În noiembrie 2006 a obţinut Diploma de medic specialist în Chirurgie Toracică, la Facultatea de Medicină Bucureşti, după care se întoarce în Franţa, unde continuă să profeseze ca medic rezident, apoi ca medic specialist şi şef de lucrări la Grenoble (2006-2010). În 2009 își ia doctoratul la Iași, cu tema „Optimizarea metodelor de diagnostic şi tratament în mediastinite”. Ulterior, ca medic primar în specialitatea Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, profesează în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania și Quebec.

În anul 2014, dr. Costache îşi suspendă toată activitatea medicală din Franţa şi se stabileşte împreună cu familia în România, pentru a profesa la Clinica privată Polisano din Sibiu, unde pus bazele unei secţii de Chirurgie cardiovasculară şi pulmonară. A ocupat, din iunie 2014, funcţia de şef Secţie Cardiovasculară şi Toracică a clinicii, devenind apoi director medical la aceeaşi unitate medicală privată.

Din octombrie 2014 este conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină „Victor Papilian”, din  cadrul Universității „Lucian Blaga”.

 

Dr. Victor Costache este preşedintele Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară a Ministerului Sănătăţii (din octombrie 2015) şi preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Endovasculară şi Terapie Valvulară Transcateter.

În 2018, pentru „contribuţia importantă avută în practica medicală, pentru serviciile aduse la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, pentru profesionalismul, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea bolnavilor”, medicul sibian a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Dr. Victor Costache este autor sau coautor la 25 lucrări şi studii de specialitate, în perioada 1994 – 2016 și are în palmares numeroase participări și lucrări prezentate la congrese și conferințe naţionale şi internaţionale de Chirurgie Vasculară şi Toracică din România, Germania, Polonia, Italia, Franţa, Anglia, Serbia, SUA, Turcia, Brazilia etc.

A realizat o serie de intervenții medicale în premieră, la nivel național, european și chiar mpondial. Un caz de anevrism de aortă toracică rupt, în cazul unui pacient căruia nu i se mai dădeau decât câteva ore de trăit, a fost tratat endovascular la Sibiu. Intervenția a devenit prima operație complexă de aortă tratată endovascular la nivel mondial, atestată de Academy of World Records.

De asemenea, de numele celui propus pentru portofoliul de ministru al Sănătății se leagă primul caz din lume de înlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutură automată, primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia de sutură automată sau prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D realizată în premieră în Europa de Est.

 

Echipa condusă de chirurgul cardiovascular Victor Costache a realizat numeroase premiere și în domeniul chirurgiei cardiace congenitale, între care  primul caz din Europa de canal atrioventricular parțial tratat minim invaziv (pacienta era o sportivă de perdormanță), primul caz din România de defect septal atrial și plastie mitrală realizată video asistat (fără tăierea sternului) la pacienți pediatrici etc.

Potrivt informațiilor din CV-ul publicat pe pagina „doctorate” a Universității „Lucian Blaga”, dr. Victor Costache are o experienţă vastă în chirurgia cardiacă, dobândită prin efectuarea a „mai mult de 800 de intervenţii ca şi prim operator (bypass coronarian, înlocuirea valvei aortice, chirurgie aortă ascendentă, chirurgie valvă mitrală, suport circulator, transplant inimă şi pulmonar) şi mai mult de 1700 intervenţii de chirurgie cardiacă ca şi operator secund, peste 400 de intervenții de chirurgie vasculară și endovasculară”.

Este membru în Colegiul Medicilor din România din 1999, din 2007 este înscris în Colegiul Medicilor din Franţa, iar din 2011 este membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardio-Vasculară şi Toracică – Societatea Franceză de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.

Din punct de vedere politic, Victor Costache este membru PNL și consilier pe probleme de sănătate al premierului desemnat, Ludovic Orban.

 


Adaugati un comentariu


 

*