Mai mulți bani la Sănătate, Rezidențiatul și medicamentele, prioritățile ministrului Victor Costache, la început de mandat

7 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta promite că niciun candidat care va promova examenul de Rezidențiat nu va rămâne fără post, iar în perioada imediat următoare se va ocupa de aprovizionarea cu vaccinuri și medicamente, auditarea departamentelor ministerului și atragerea de noi resurse financiare.

 

Preluare mandat Victor Costache

La câteva zile de la învestirea noului guvern, noul ministrul al Sănătății, Victor Costache, a avut astăzi prima apariție publică în această calitate. La conferința de presă organizată cu ocazia preluării oficiale a mandatului său au fost prezenți prim-ministrul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan, iar împreună au anunțat prioritățile guvernului pentru sistemul de sănătate.

Victor Costache a luat deja o decizie importantă, ieri, în cazul fostului președinte al Comisiei de Nefrologie  din Ministerul Sănătății, precizând totodată că este foarte important ca meritocrația să domine în sistemul medical și să se obțină gradele și titlurile profesionale „pe merit”, la toate nivelurile. Una dintre prioritățile sale pentru perioada următoare va fi organizarea în bune condiții a examenului de intrare în Rezidențiat.

În această privință, Victor Costache a declarat că nu mai există nici un motiv de îndoială că examenul va avea loc pe data de 8 decembrie, pentru că a fost deja promulgat actul normativ care reglementează acest aspect. „Unul dintre primele aspecte care trebuie menținute funcționale este examenul de Rezidențiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga țară, care se pregătesc de ani de zile pentru acest examen. Este un examen dificil, unul de cotitură în viața oricărui tânăr absolvent de medicină, așa că susținem desfășurarea acestui examen conform procedurii în vigoare, pe 8 decembrie. Este un mesaj foarte clar”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

 

Conferinta de presa, Ministerul Sanatatii

Ministrul a precizat, de asemenea, că a deschis un dialog cu reprezentanții studenților și absolvenților înscriși la concurs încă din prima zi în care a venit în Guvern și le respectă „dorința de a păstra data de 8 decembrie și de a menține o structură funcțională pe durata examenului. Nu vrem să schimbăm regulile jocului în timpul jocului.

Totodată, noul ministru le-a dat asigurări absolvenților care vor susține Rezidențiatul că nici un candidat care va reuși să obțină punctajul de promovare nu va rămâne în afara sistemului. „Avem un număr de peste 30.000 de medici care au părăsit țara în ultimii 10 ani și ar fi aberant să nu integrăm acești tineri, care au muncit timp de șase ani și au reușit să ia un examen de licență și sunt importanți pentru țara noastră și pentru sistemul medical”, a subliniat ministrul, menționând că trebuie regândită și poziția medicinei primare, care trebuie să fie sprijinită mai mult, pentru că este „vârf de lance” în sistem.

Domnul prim-ministru, ca și echipa noastră, a promis că niciun absolvent care reușește să treacă pragul de 60% și să reușească la examenul de rezidențiat, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluții pentru acești tineri”, a dat asigurări ministrul Sănătății.

 

Victor Costache a vorbit și despre necesitatea unei rectificări bugetare pozitive pentru domeniul Sănătății, pentru derularea fără discontinuități a programelor de sănătate și asigirarea salariilor, având în vedere faptul că fondurile existente la acest moment nu sunt suficiente până la sfârșitul anului. „Vom căuta soluții pentru o rectificare bugetară pozitivă. Întotdeauna ne vom lupta pentru mai mulți bani în sănătate. Sărăcia este greu de manageriat, iar după ce vom avea un buget suficient, vom putea avea pretenții mai mari”, a declarat Victor Costache în conferință de presă.

Premierul Ludovic Orban a precizat că va fi făcută o evaluare a necesităților financiare, pentru a se stabili suma pe care o va primi în plus Sănătatea, la rectificarea bugetară, dar a subliniat că „cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul, nici pe programe de sanatate, nici în ceea ce privește bugetul Casei. Și așa, evident, nu sunt bani de salarii”.

Vicepremierul Raluca Turcan care a precizat, la rândul său, că deficitului Fondului Național Unic de Sănătate care este deja de trei miliarde de lei, după primele nouă luni ale acestui an, ceea ce face ca „prima provocare a mandatului domnului ministrul Victor Costache să fie aceea de a asigura servicii de calitate în acest context financiar extrem de dificil”. Ea a atras atenția că încrederea românilor în sistemul medical este la cele mai scăzute cote din ultimii 30 de ani, iar în acest vontext trebuie îmbunătățit managementul sanitar, va trebui pus un accent mai mare pe prevenție, medicina de familie trebuie debirocratizată, iar medicina școlară să fie dezvoltată.

 

Ministrul Costache a mai spus că pot fi atrași bani în Sănătate și prin asigurări complementare, de aceea se va concentra pe acest aspect, care poate conduce la creșterea calității actului medical. „Multă lume a evitat acest subiect, pe parcursul acestor ani. Suntem în Europa, într-o țară europeană, haideți să lăsăm tabu-urile deoparte, să avansăm și să punem pacientul în centrul sistemului”.

Agreând ideea, premierul Orban a spus că, în această direcție, se face deja „un studiu comparativ al legislației asigurărilor complementare în mai multe țări”, declarându-se „un partizan” al sistemului francez.

O altă prioritate anunțată de Victor Costache este auditarea bugetului de investiții, iar după ce va avea o „radiografie corectă a situaţiei”, va regândi „modul în care se prioritizează aceste investiţii. Menținerea funcționării Programelor Naționale de Sănătate aflate deja în derulare, în paralel cu identificarea câtorva noi direcții prioritare, dar și regândirea taxei clawback și aprovizionarea cu medicamente și vaccinuri, la timp, sunt alte câteva priorități avute în vedere de noul ministrul al Sănătății

 

Victor Costache, ministrul Sanatatii

Referitor la vaccinul gripal și celelalte vaccinuri incluse în programele naționale, precum și la medicamentele compensate și în special cele pentru pacienții incluși în Programele Naționale de Sănătate, ministrul Sănătății a spus că „procedurile de achiziție s-au început târziu, ca în fiecare an. Am solicitat un audit și la acest nivel. Explicația oficială a fost că Organizația Mondială a Sănătății a pus la dispoziția firmelor care fac aceste vaccinuri și care au câștigat licitația la Ministerul Sănătății tulpinile virale târziu, de aceea vaccinul a intrat în producție mai târziu. Nu știu dacă este adevărat, dar vom analiza acest lucru”, menționând că trebuie făcute demersurile necesare pentru aprovizionarea continuă cu toate vaccinurile, pentru nu mai exista blocaje.

Medicii de familie au estimat un necesar de 2,1 milioane de doze de vaccin gripal. Ministerul Sănătății a ajustat aceasta cifra la 1,5 milioane de doze. „În octombrie a fost livrată prima tranșă, de 500.000 de doze. Urmează a doua tranșă, de 500.000 de doze, care va fi livrată pe 10 noiembrie, iar o treia tranșă va fi livrată la începutul lunii decembrie”, a precizat Costache, promițând că va încerca să optimizeze acest sistem, astfel încât „la anul să nu mai vorbim de o nouă criză a vaccinurilor. Procedurile trebuie demarate din timp și nu trebuie să ajungem în situația aceasta”.

Victor Costache a anunțat că se va face și o verificare atentă a stadiului proiectelor spitalelor regionale și se va concentra pe rediscutarea formulei de calcul privind prețul medicamentelor compensate și gratuite, precum și pe regândirea taxei clawback. „Este un proiect de interes național foarte important, dar nu trebuie uitate nici proiectele de la nivel județean, nu contează culoarea lor politică. Orice proiect în domeniul sănătății este important”, a adăugat ministrul Costache.

 

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a adăugat, referitor al acest subiect, că „taxa clawback, așa cum a fost gândită, a devenit cel mai mare inhibitor al pieței de medicamente”, atrăgând atenția că, în condițiile actuale, nu sunt generate condițiile pentru o prezență serioasă și o competiție pe piața medicamentelor. „În privința taxei clawback, aceasta a ajuns la 26%-27%, pentru că au crescut costurile pe medicamentele compensate și gratuite, menținând aceeași anvelopă bugetară”, a atras atenția Orban, care consideră că această taxă va trebui analizată și nu va mai trebui aplicată „oarecum paușal”, atât medicamentelor inovative cât și genericelor, remarcând că din această cauză, firmele din domeniu „se retrag încet, încet de pe piață”.

În ceea ce privește criza medicamentelor, premierul a salutat decizia instanței de a prelungi prețul pentru ele. „Dacă nu ar fi existat decizia instanței, ministerul se făcea că nu vede criza respectivă. Aici trebuie să dăm la o parte populismul”, a spus acesta.

În cadrul aceleiași conferințe, premierul a anunțat că vor fi făcute schimbări la conducerea unor instituții și unități medicale importante, șefii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și de la Institutul Fundeni, fiind primii pe listă. El a avut o observație și la adresa ANMDM, unde examenul pentru ocuparea posturilor de președinte și de vicepreședinți a fost amânat de actualul ministru, atrăgând atenția că este necesar ca instituția să ia decizii rapide și corecte și să renunțe la discriminările între „diferiți actori de pe piață”, la fel cum ministerul și instituțiile subordonate trebuie să elimine „orice discriminare” între furnizorii de servicii medicale privaţi şi cei din domeniul public.

 


Adaugati un comentariu


 

*