Vasile Ciurchea, a treia oară șef la CNAS

23 iulie 2019 | 0 comentarii |

Acesta a mai deținut aceeași funcție de două ori și a demisionat în 2016 în urma unui scandal anchetat de DNA pentru fapte de corupție privind sistemul informatic al cardului de sănătate, dar premierul Viorica Dăncilă spune că „e un profesionist și nu a fost trimis în judecată, încă”. 

 

Sistemul informatic al asigurărilor de sănătate face „victime” nu doar în rândul medicilor și al pacienților, ci și la nivelul conducerii CNAS. Premierul Viorica Dăncilă l-a numit, în această după-amiază, pe Vasile Ciurchea, în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în locul lui Răzvan Vulcănescu, demis tot astăzi, de premier. Acesta fusese numit președinte interimar luna trecută, el ocupând anterior funcția de vicepreședinte al Casei, pe care, cel mai probabil, și-o va păstra.

Totodată, la CNAS a fost dispusă trimiterea Corpului de control al Ministerului Sănătății, pentru verificări.

Propunerea noului/vechi șef al CNAS a fost asumată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care i-ar fi transmis, anterior, premierului, că Ciurchea este anchetat de DNA, alături de alte persoane care au deținut sau dețin funcții de conducere în CNAS, într-un dosar de corupție al cărui prejudiciu a fost estimat la 16 milionane de euro.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat azi-dimineață, că îi este „imposibil” să creadă că „doamna Pintea a trimis la cabinetul doamnei Dăncilă propunerea ca în fruntea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să fie numit Vasile Ciurchea, cercetat de către DNA pentru fapte de corupție privind licitația achiziționării de sisteme informatice chiar pentru CNAS”.  Se pare însă că propunerea a venitde sus, potrivit unor surse din PSD.

Premierul Dăncilă a spus astăzi, după ședința CEx PSD, că l-a numit pe Ciurchea la conducerea CNAS pentru că este „un profesionist”. În legătură cu dosarul în care acesta e implicat, a declarat că deocamdată „nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domniei sale”, iar „în momentul în care va apărea cel mai mic lucru care să ateste că dl Ciurchea a făcut ceva prin care a încălcat legea și acest lucru va fi judecat, cu siguranță vom schimba la CNAS”.

 

Vasile Ciurchea a mai deținut funcția de președinte al CNAS, în perioadele februarie 2007-ianuarie 2009 și iunie 2014-martie 2016, numit în primul mandat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, la propunerea lui Eugen Nicolăescu, iar în al doilea mandat, de Victor Ponta, la propunerea lui Nicolae Bănicioiu. Înainte de a fi numit șef la CNAS, Ciurchea a fost director la Agenţia Naţională de Programe a Ministerului Sănătăţii şi director general în cadrul CNAS și era cunoscut ca medicul de fanilie al fostului premier Ponta.

A demisionat de la conducerea CNAS în martie 2016, în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum, când procurorii DNA au început urmărirea penală față de Vsile Ciurchea și alte persoane care dețineau funcții de conducere în cadrul Casei, pentru abuz în serviciu. În același dosar mai sunt cercetați Liliana Maria Mihai – director general al Casei (singura persoană care mai deține o funcție în cadrul instituției), Valeriu Simion, fost vicepreședinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea, fost director general adjunct, Mihai Bejat, fost director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS, Ovidiu Munteanu, fost director la Direcția Juridic și Contencios, Irinel Popescu, fost președinte al CNAS, Maria Mihaela Constantin, fost director general adjunct și Istvan Lucian Medveș, fost director la Direcția Tehnologia Informației.

 

Sorina Pintea

În ceeea ce privește situația dezastruoasă în care se află, de trei săptămâni, sistemul informatic al CNAS, s-au dat asigurări că acesta va fi repornit vineri. Este cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință a SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat). Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a funcționat pentru scurt timp vineri după-amiază, la fel a fost și luni dimineață, iar astăzi a fost din nou nefuncțional. CNAS a furnizat ultimele informații despre sistemul cardului de sănătate joia trecută, când anunțase că face teste finale pentru repornirea lui, iar ministrul Pintea spunea, joi seară, că speră ca sistemul să funcționeze la începutul acestei săptămâni.

La Buzău, medicii spun că stau noaptea să-și valideze servciile, dar nici așa nu au prea mult noroc. Personalul CJAS încearcă, pe cât posibil, să facă să funcționeze, măcar din când în când sistemul informatic, dar președinele-director general al instituției, Simona Anghel, spune că „așa cum a transmis și Casa Națională, medicii știu că pot folosi modul de lucru offline, care presupune aceleași operațiuni pe calculator, doar că nu se transmit în SIUI în timp real”.

În legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, ministrul Sorina Pintea a declarat, luni, că „există fapte de natură penală” care trebuie verificate. Tot atunci a anunțat și că s-a scos la licitație, în procedură simplificată, contractul de mentenanță, urmând a fi atribuit în următoarele două zile, astfel încât sistemul să fie repornit vineri.

Problema principală situației de colaps în care se află sistemul informatic al CNAS o reprezintă lipsa unui contract de mentenanță și defecțiunile apărute la serverele prin care este accesată baza de date a pacienților. Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat, în ianuarie, o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate  gestionează un buget de 38 de miliarde de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*