Primii 15 pacienți cu dizabilități au primit tratament stomatologic la policlinica Baba Novac

Aici a fost inaugurat, în urmă cu două luni, un cabinet stomatologic special adaptat nevoilor speciale ale pacienților din această categorie.

 

Azi se împlinesc două luni de la inaugurarea primului cabinet stomatologic pentru persoanele cu dizabilități, care funcționează în cadrul policlinicii sociale Baba Novac din Capitală, prilej pentru reprezentanții fundației Inovații Sociale Regina Maria să facă un prim bilanț al activității desfășurate aici în această perioadă.

Cabinetul funcționează în una din cele două policlinici sociale administrate de fundație, policlinici în cadrul cărora beneficiază de servicii medicale gratuite sau la prețuri sociale, persoanele neasigurate, cu venituri modeste sau aflate în situații sociale deosebite. Nu de puține ori, pe adresa fundației au sosit solicitări din partea aparținătorilor unor persoane cu dizabilități care se interesau de posibilitatea acordării de consultații și tratamente stomatologice pentru acești pacienți, dat fiind faptul că aceștia nu au acces în cabinetele stomatologice existente, întrucât este nevoie de dotări și proceduri speciale adaptate nevoilor acestora. Astfel de cabinete speciale sunt extrem de rare în întreaga țară, primul dintre ele fiind deschis în urmă cu aproximativ trei ani, la Zalău.

Inițiativa înființării unui cabinet similar și în cadrul policlinicii sociale Baba Novac era una mai veche, aceasta materializându-se în urmă cu două luni, când a avut loc inaugurarea oficială.

 

Cu finanțări obținute din donații făcute inclusiv cu ocazia unui bal caritabil care a avut loc în luna aprilie, s-a reușit deschiderea primului cabinet de acest gen din cadrul policlinicilor sociale Regina Maria, iar pacienții nu au întârziat să apară. În cele două luni de la inaugurare, aici au fost tratați 15 pacienți cu diverse afecțiuni precum retard psihic, tetrapareză spastică, epilepsie, hipoacuzie bilaterală, majoritatea fiind însă persoane cu dizabilităţi neuro-motorii.

Colaborarea dintre medicii care lucrează în acest cabinet și pacienți este una foarte bună și se bazează pe încredere și respect reciproc, după cum au precizat reprezentanții fundației umanitare.

„Expertiza noastră creşte cu fiecare pacient tratat şi tot mai multe persoane cu handicap neuropsihic sau cu boli cronice asociate pot conta pe noi pentru tratamente stomatologice complexe, în cele mai bune condiţii disponibile pentru această categorie de pacienţi”, se mai arată într-un comunicat al organizației.

 

Fundația a pătruns pe piața serviciilor medicale din România în anul 2011, odată cu inaugurarea policlinicii sociale Baba Novac din Capitală. Scopul declarat al organizației era ca prin acest demers să ofere o gamă largă de servicii medicale gratuite în cadrul policlinicii, unui număr cât mai mare de persoane fără venituri și asigurări medicale.

Patru ani mai târziu, în 2015, a fost deschisă o nouă policlinică socială, adresată de această dată persoanelor cu venituri mici și foarte mici. Pentru inaugurarea policlinicii sociale Sala Palatului, fundația a investit un milion de euro, facilitând astfel accesul la servicii medicale, persoanelor ale căror venituri nu le permit sa se adreseze unor clinici medicale private.

Inaugurarea cabinetului stomatologic pentru persoanele cu dizabilități face parte din proiectul „Dreptul la viață decentă”, iar de serviciile acestuia pot beneficia gratuit toate categoriile de persoane fără venituri şi asigurări medicale. Accesul pacienţilor cu dizabilităţi se face în urma analizării dosarului medical şi social de către o comisie interdisciplinară care activează în cadrul Fundației.

 


Adaugati un comentariu


 

*