ADMITERE MEDICINA 2019: Concurență mare la UMF Iași

23 iulie 2019 | 0 comentarii |

Numărul candidaților care se înscriu la examenul de admitere este mai mare de la an la an, iar Facultatea de Asistență Medicală înregistrează cea mai mare creștere.

 

Mâine va avea loc examenul de admitere în cadrul majorității universităților de Medicină și Farmacie din țară printre acestea numărându-se UMF Carol Davila, UMF Cluj și UMF Iași, care se numără printre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior în domeniul medical. Înscrierile s-au încheiat, dosarele au fost validate, iar candidații se pregătesc pentru examenul de mâine, care va fi unul hotărâtor pentru cariera lor viitoare.

În ultimii doi ani, concurența pe locurile scoase la concurs de UMF Iași este în creștere, pentru această sesiune consemnându-se cel mai mare număr de candidați, în timp ce la UMF „Carol Davila” din București, concurența a este mai mică decât în anii anteriori.

Astfel, dacă în 2018 s-au înscris 2.150 de candidați la Iași, cu 6% mai mulți decât în 2017, anul acesta au fost validate 2.380 de dosare, cu 10% mai mult decât anul trecut. Cei mai mulți candidați au optat pentru Facultatea de Medicină, unde va fi o concurență de 3,71 pe loc la buget și 2,33, pe numărul total de locuri. Concret, este vorba de 300 de locuri la buget și 178 de locuri cu taxă, pentru care vor concura 1.114 candidați din cei 2.380 înscriși în total.

Cea mai mare concurență va fi însă pe locurile bugetate de la Facultatea de Asistență Medicală Generală. Aici sunt disponibile 55 de locuri la buget și alte 132 de locuri cu taxă, iar 376 de candidați s-au înscris la examen. Rezultă astfel o concurență de 6,84 pe loc pentru secțiunea de la buget și 2,01 pe loc, pe numărul total de locuri scoase la concurs.

 

Pentru specializarea Nutriție și Dietetică sunt scoase la concurs, în această sesiune, 10 locuri la buget și 36 de locuri cu taxă, pentru care au optat 54 de candidați. Va fi, așadar, o concurență de 5,40 pe fiecare dintre cele 10 locuri la buget, și 1,17 candidați pe numărul total de locuri.

Pentru facultatea de Medicină Dentară au optat 324 de candidați, care vor avea la dispoziție 89 de locuri la buget și 70 de locuri cu taxă. În cazul acestei facultăți, concurența pe un loc la buget va fi de 3,64 candidați, iar pe numărul total de locuri va fi de 2,04 candidați. În ceea ce privește specializarea Tehnică Dentară, UMF Iași a pus la dispoziție 34 de locuri la buget și 39 de locuri cu taxă, pe care vor concura 95 de candidați. Aici concurența va fi de 2,79 candidați pe un loc la buget și 1,30 pe numărul total de locuri.

Cea mai slabă concurență este la Facultatea de Farmacie, unde s-au înscris 93 de candidați pe 99 de locuri la buget și 85 de locuri cu taxă. Astfel, este suficient ca fiecare candidat să obțină baremul minim de notare pentru a avea un loc asigurat la buget, concurența fiind de 0,94 pe loc la buget și 0,51 pe loc, general.

 

Oferta educațională a UMF Iași mai include și 64 de locuri la buget la Bioinginerie medicala și 18 locuri cu taxă, pentru care concurează 130 de candidați, rezultând astfel o concurență de 2,03 pe loc la buget și 1,59 pe loc la secțiunea cu taxă.

Pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare concurența va fi de 2,62 de candidați pe locul bugetat și 1,72 de candidați pe total, fiind scoase la concurs 74 de locuri la buget și 39 cu taxă, pentru care s-au înscris 194 de candidați.

În cadrul UMF Iași sunt puse la dispoziția absolvenților din mediul rural 19 locuri, dintre care două la Medicină Dentară, 4 la Tehnică Dentară, 6  la Farmacie, 5 la Asistenţă Medicală Generală şi două la Nutriţie şi Dietetică. De asemenea, și  candidații de etnie romă au șase locuri rezervate, dintre care două la Medicină, și câte unul la Asistenţă Medicală Generală, Medicină Dentară, Tehnică Dentară şi Farmacie. Nu în ultimul rând, românii de pretutindeni au la dispoziție 34 de locuri ce le sunt destinate.

Rectorul universității, prof. dr. Viorel Scripcariu a comentat dezinteresul candidaților pentru locurile de la Facultatea de Farmacie spunând că „este un fenomen care nu ţine de calitatea actului educaţional şi sper ca această situaţie să-şi găsească rezolvarea, pentru că societatea are nevoie de farmacişti bine pregătiţi”.

 


Adaugati un comentariu


 

*