Primul cabinet stomatologic pentru persoanele cu dizabilitati, infiintat cu bani elvetieni

23 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

In cadrul aceluiasi proiect, pacientii nedeplasabili vor beneficia de consultatii stomatologice la domiciliu.

 

dentist dizabilitatiO initiativa demarata la nivel local de catre o asociatie din Zalau ar putea deveni un proiect pilot care sa fie preluat si in alte judete din tara. Se va ajunge, in final, la infiintare unei retele nationale de cabinete stomatologice special optimizate pentru pacientii cu dizabilitati, in conditiile in care niciun astfel de cabinet nu exista, la acest moment, in Romania. Primul dintre ele urmeaza sa se infiinteze la Zalau, prin eforturile asociatiei Societatea Handicapatilor Zalau, care a initiat un proiect de anvergura locala in acest sens, din fonduri elvetiene.

Proiectul vizeaza infiintarea unui cabinet stomatologic special adaptat pentru persoanele cu dizabilitati, avand totodata si o componenta de servicii medicale stomatologice la domiciliu, pentru pacientii nedeplasabili.

Ideea demararii acestui proiect a venit prin prisma realitatii de zi cu zi, in conditiile in care multe persoane cu dizabilitati, atat din judetul Salaj, cat si din intreaga tara, intampina serioase dificultati in a avea acces la servicii medicale stomatologice, intrucat nu exista cabinete special accesorizate pentru aceste categorii de pacienti.

 

stomatologie pentru persoane cu dizabilitatiMembrii asociatiei s-au inspirat chiar din experienta proprie si astfel au initiat proiectul, la care s-au raliat si reprezentantii autoritatilor locale, prin DGASPC Salaj.

In valoare de 350.000 de lei, proiectul a fost aprobat pentru co-finantare in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, urmand a feneficia de o finantare de 82.800 de franci elvetieni.

Rodica Marin, presedintele Societatii Handicapatilor Zalau, a declarat ca „am cautat prin multitudinea de cabinete medicale si am constatat ca este foarte greu sa ajungem intr-un cabinet care este totalmente accesibilizat, incepand de la intrare, la usa, si pana la accesul la aparate si la grupul sanitar. Prin acest proiect, noi le vom avea pe toate acestea si sper ca initiativa sa devina un proiect pilot care sa fie preluat si in celelalte judete, pentru ca nicaieri in tara nu exista un cabinet stomatologic adaptat nevoilor noastre”.

 

stomatologie dizabilitatiAceasta a insistat si asupra celeilalte componente a programului, care va asigura consultatii stomatologice la domiciliu pentru pacientii care nu se pot deplasa. O zi pe saptamana, medicii de la cabinetul stomatologic se vor deplasa la domiciliile pacientilor nedeplasabili, pentru evaluare si interventii usoare, realizate cu truse speciale.

Proiectul a fost lansat ieri, iar cabinetul urmeaza a fi dat in folosinta peste un an. Beneficiarii vor fi persoanele cu dizabilitati care se confrunta cu probleme de marginalizare sociala din cauza tulburarilor de vorbire si motricitate. Totodata, proiectul cuprinde si o componenta preventiva, materializata intr-o campanie de informare si constientizare a rolului sanatatii dentare in procesul de integrare socio-profesionala a persoanei cu dizabilitati.

In conditiile in care problemele de sanatate dentara afecteaza 70 la suta dintre romani, persoanele cu dizabilitati nu fac exceptie, un studiu datand din 2014, relevand faptul ca 95 la suta dintre romanii cu dizabilitati au probleme cu sanatatea dentara, acest fapt datorandu-se si accesului limitat la cabinetele stomatologice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*