Consiliul National al Dizabilitatii, in misiune la Buzau

27 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Consiliul Judetean Buzau a gazduit, astazi, prima dezabatere publica organizata de CND pe marginea unui proiect legislativ privind majorarea indemnizatiei si problemelor persoanelor cu dizabilitati, la care au participat reprezentanti ai ai societatii civile si ai autoritatilor locale.

 

consiliul national al dizabilitatii (1)Consiliul National al Dizabilitatii, organizatie ce reuneste cele mai importante asociatii care reprezinta interesele nevazatorilor, persoanelor cu ddeficiente de auz si vorbire, distroficilor musculari si altor categorii de persoane cu dizabilitati, a ales Buzaul pentru a gazdui prima intalnire a societatii civile cu administratia locala si judeteana. Intalnirea a avut loc astazi, la Consiliul Judetean, aceasta fiind prima dintr-o serie de astfel de activitati pe care Consiliul National al Dizabilitatii intentioneaza sa le organizeze in intreaga tara, pentru a dezbate principalele probleme cu care se confrunta in Romania persoanele cu dizabilitati.

La activitatea desfasurata pe parcursul catorva ore au participat reprezentanti ai mai multor asociatii ale persoanelor cu dizabilitati atat din Buzau, cat si din alte judete din regiunea Sud-Est.

Oficiile de gazda au fost facute de Ionica Tarau, presedintele Asociatiei 1 Iunie 2001 din Buzau, recunoscuta plan local si national pentru implicarea sa in activitati menite sa vina in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, cu precadere al celor cu deficiente de auz si vorbire.

 

consiliul national al dizabilitatii (2)Desi isi anuntase participarea la eveniment, presedintele Consiliului National al Dizabilitatii, Daniela Tontsch, nu a ajuns astazi la Buzau, intrucat aceasta sufera de distrofie musculara, iar aceasta afectiune nu i-a permis sa faca deplasarea, din cauza vremii de afara. A fost prezenta in schimb Iustina Radu, directorul executiv al organizatiei, care a prezidat intalnirea la care au mai participat, pe langa reprezentantii persoanelor cu dizabilitati, si cei ai unor organizati non-guvernamentale precum si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Iustina Radu a motivat alegerea Buzaului ca punct de pornire in aceasta campanie prin faptul ca organizatiile si autoritatile de aici s-au remarcat prin activitatile desfasurate in sprijinul persoanelor cu dizabilitati, motiv pentru care sunt date drept exemplu in celelalte judete din tara.

 

consiliul national al dizabilitatii (3)Dupa cum a mai precizat Iustina Radu, intalnirea de la Buzau, ca si celelalte actiuni similare care se vor desfasura in tara, are ca principal subiect promovarea unui proiect legislativ pe care Consiliul National al Dizabilitatii l-a inaintat zilele trecute catre Parlament, proiect prin care se solicita majorarea indemnizatiilor acordate persoanelor cu dizabilitati.

In prezent, o persoana cu dizabilitati grave primeste o indemnizatie de 340 de lei, o persoana cu dizabilitate accentuata beneficiaza de un ajutor de 270 de lei, in timp ce o persoana cu dizabilitate medie primeste o indemnizatie de doar 39 de lei. Sumele sunt considerate foarte mici, in raport cu nevoile acestor categorii de persoane, din aceasta cauza fiind demarata initiativa legislatia care a fost propusa Parlamentului.

In cadrul sedintei de astazi s-a dat citire acestui proiect legislativ, dupa care s-au purtat discutii intre participanti pe tema acestui subiect si ale altor probleme cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati.

 


Adaugati un comentariu


 

*