Bugetul județului Buzău, adoptat în această după-amiază

16 februarie 2018 | 0 comentarii |

Domeniul Sănătății va beneficia de o alocare de peste șapte milioane de lei, dintre care mai bine de jumătate vor fi folosiți pentru rambursarea unor credite interne.

 

În această după-amiază a avut loc ședința ordinară pe luna februarie a Consiliului Județean Buzău. Cele mai importante puncte pe ordinea de zi au fost proiectele referitoare la aprobarea bugetului județului pe anul în curs, precum și cele referitoare la aprobarea bugetelor alocate instituțiilor aflate în administrarea Consiliului Județean. 15 din cele 24 de proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi au făcut referire la buget și toate au fost aprobate în urma votului consilierilor.

Așadar, Buzăul are, începând de azi, buget pe anul în curs, valoarea totală a sumei aprobate fiind de 229.489.900 de lei. Conform hotărârii adoptate în urmă cu puțin timp în ședința ordinară, cheltuielile pentru sectorul Sănătate se vor asigura din secțiunea de funcționare a bugetului județean, în acest sens fiind alocați 7.047.900 de lei. Din acești bani, 1.097.400 de lei vor fi folosiți pentru finanțarea cheltuielilor cu personalul medical de la cabinetele din unitățile de învățământ special, precum și pentru personalul medical din Centrul de Asistență Medico-Socială de la Pogoanele.

 

Din suma alocată sectorului Sănătății, alți 100.500 de lei vor fi folosiți pentru bunuri și servicii, 1,5 milioane de lei reprezintă transferuri curente către instituții publice, iar 4,350 de milioane de lei vor fi folosiți pentru rambursarea unor credite interne. Reamintim că în proiectul inițial de buget, lansat în dezbatere publică în urmă cu o lună, suma pevăzută pentru Sănătate era de aproape 10 milioane de lei.

Cea mai mare sumă a fost atribuită sectorului Asistenței Sociale, care va beneficia anul acesta de o alocare bugetară în valoare de 140.460.000 de lei. Din această sumă, 86.560.000 de lei vor fi folosiți pentru achitarea drepturilor aferente persoanelor cu handicap, 300.000 de lei reprezintă sume aferente DGASPC, pentru plata persoanelor cu handicap neîncadrate, iar 200.000 de lei vor fi puși la dispoziția Consiliului Județean pentru acordarea de asistență socială în cazuri speciale.

 

Totodată, au fost aprobate și bugetele de venituri și cheltuieli pentru instituțiile din administrarea Consiliului Județean, printre acestea numărându-se și Spitalul Județean de Urgență. Unitatea medicală va beneficia în acest an de un buget  de venituri în valoare de 181.264.000 de lei, în timp ce valoarea totală a cheltuielilor se ridică la 182.541.000 de lei.

Veniturile vor fi asigurate de servicile medicale prestate de SJU Buzău, în baza contractelor încheiate cu CJAS, Direcția de Sănătate Publică și Institutul Național de Medicină Legală, subvențiile primite de la Ministerul Sănătății și din bugetul local precum și din surse proprii de venit.

La capitolul „cheltuieli” sunt incluse cheltuielile de funcționare, reprezentate de cheltuielile cu personalul, cheltuielile pentru bunuri și servicii, bursele medicilor rezidenți și cheltuielile de dezvoltare, reprezentate de 1.341.000 de lei, cheltuieli de capital.

În ceea ce privește cheltuielile de funcționare, există un deficit de 1.236.000 de lei, iar la cele de dezvoltare un alt deficit, de 41.000 de lei. Sumele vor fi acoperite din excedentul bugetar al anilor anteriori, înregistrat la finele lui 2017 și redistribuit tot în baza unei hotărâri adoptate în ședința de azi a Consiliului Județean.

 


Adaugati un comentariu


 

*