Primele ovule umane dezvoltate în laborator

16 februarie 2018 | 1 comentariu |

Realizarea cercetătorilor britanici este considerată de lumea stiințifică internațională un progres remarcabil, urmând ca ovulele dezvoltate în totalitate în condiții de laborator să fie testate.

 

O echipă de cercetători din Marea Britanie a reuşit, pentru prima dată, să dezvolte ovule umane în laborator, în totalitate. Anterior, oamenii de ştiinţă reuşiseră să dezvolte ovule de şoareci şi să obţină descendenţi vii, dar şi ovule umane mature, dintr-o etapă de dezvoltare mai târzie a ovocitelor.

De această dată s-a reuşit, în premieră, dezvoltarea unui ovul uman în laborator din cea mai timpurie etapă a sa până la maturitatea deplină, iar această realizare ar putea lărgi sfera tratamentelor disponibile pentru creşterea fertilităţii.

Cercetătorii care au făcut parte din această echipă au explicat că femeile supuse unor tratamente precum chimioterapia, care pot avea efecte adverse, au astfel o şansă importantă de a avea copii, prin faptul că procedura permite recuperarea ovulelor imature ale acestora, maturizarea lor în laborator şi stocarea în vederea unei viitoare fertilizări.

„Este un progres remarcabil, care demonstrează pentru prima dată că este posibilă dezvoltarea deplină a ovulelor în laborator, la peste 20 de ani după ce acest lucru a fost reuşit în cazul şoarecilor”, a declarat profesorul Daniel Brison din cadrul Departamentului de Reproducere al Universităţii din Manchester, citat de presa britanică.

 

Prof. Daniel Brison

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au îndepărtat din ţesutul ovarian ovocite aflate în cea mai timpurie fază a dezvoltării lor şi le-au cultivat în laborator, până la punctul în care au devenit pregătite pentru fertilizare.

Mai departe, cercetătorii britanici doresc să afle cât de sănătoase sunt aceste ovule şi dacă pot fi utilizate cu succes la fertilizare.

Lucrăm în prezent la optimizarea condiţiilor ce susţin astfel dezvoltarea ovulului şi studiem starea lor de sănătate. De asemenea, sperăm să aflăm, sub rezerva reglementărilor legale, dacă acestea pot fi fertilizate. Mai sunt de făcut multe cercetări mai importante, însă, în comparaţie cu metodele existente, această realizare poate deschide calea către conservarea fertilităţii în cazul femeilor şi al tinerelor afectate de o varietate de cancere”, a mai declarat prof. Daniel Brison.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Și uite-așa se poate asigura perenitatea PSD-ului și a votanților lui !

Adaugati un comentariu


 

*