Hibernarea indusa, solutie de viitor in terapia cancerului

24 februarie 2017 | 0 comentarii |

Solutia a fost prezentata in cadrul reuniunii anuale a Asociatiei Americane pentru Stiinte Avansate, in baza unor cercetari care au relevat ca tumorile devin mai vulnerabile intr-o astfel de stare a organismului.

 

ATIIn medicina viitorului nu foarte indepartat, pacientii care sufera de forme de cancer ce nu raspund foarte bine la tratament ar putea beneficia de o sansa in plus de recuperare. Ei ar putea fi supusi unei proceduri care, la momentul actual, pare mai degraba de domeniul stiintifico-fantasticului. Concret, acestia ar putea fi indusi intr-o stare de hibernare, care face ca tumorile canceroase sa devina mult mai vulnerabile, sporind totodata rezistenta la terapia specifica a celulelor sanatoase din organism. Aceasta metoda constituie preocuparea unei echipe de cercetatori italieni, care au prezentat-o in cadrul reuniunii anuale a Asociatiei Americane de Stiinte Avansate.

Fizicianul Marco Durante, de la institutul Trento din Italia a precizat, in cadrul prezentarii sale, ca  in timpul hibernarii induse, procesul de crestere a tumorilor este incetinit si chiar stopat, iar celulele sanatoase din organism devin mai rezistente la dozele de radiatii utilizate in cadrul tratamentului specific. Oamenii de stiinta italieni au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au cercetat, ani in sir, procesul de hibernare prezent la unele specii de animale, care isi conserva astfel resursele, atunci cand cantitatea de hrana este limitata. S-a constatat astfel ca in timpul acestui proces, corpul intra intr-o stare de somn profund, in care procesele metabolice si functiile sale normale, precum bataile inimii si respiratia, sunt incetinite.

 

anestezieDe asemenea, la nivel molecular, activitatea genelor si sinteza proteinelor sunt reduse considerabil, iar nevoia de oxigen scade, iar toate aceste efecte pot avea implicatii semnificative in tratarea cancerelor. „Nu poti trata toate metastazele, nu poti folosi chirurgia peste tot ca sa indepartezi cancerul sau sa folosesti radiatiile in toate locurile afectate ale organismului, pentru ca risti sa omori pacientii incercand sa distrugi tumorile. Dar, daca introduci pacientul intr-o stare de hibernare indusa, poti opri raspandirea cancerului, pentru ca acest proces iti ofera mai mult timp si confera corpului capacitatea de a rezista la tratamentele cu radiatii”, a declarat fizicianul italian. Acesta a mai explicat ca starea de hibernare a fost indusa cu succes la sobolani de laborator care, spre deosebire de soareci, nu hiberneaza in mod natural. Oamenii de stiinta au modifica, astfel, o anumita zona a creierului. „Acum stim cum functioneaza si sunt increzator ca vom putea dezvolta medicamente care pot induce aceasta stare. Atunci vom cobori temperatura corpului la 13-15 grade Celsius cel putin o saptamana ceea ce ne va oferi destul timp sa aplicam tratamentele necesare pentru a vindeca o persoana de cancer”, mai sustine cercetatorul.

In prezent nu este posibil, din punct de vedere tehnic, ca o persoana sa fie introdusa in starea de hibernare intr-un mediu controlat, insa se spera ca acest lucru va putea fi facut in urmatorii zece ani, iar acest lucru va revolutiona terapiile in cazul pacientilor oncologici.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*