Sperante noi pentru crearea, in laborator, de inimi transplantabile

22 octombrie 2016 | 0 comentarii |

O echipa de cercetatori americani a reusit obtinerea de tesut cardiac functional, folosind celule din pielea pacientului.

 

zika virus laborator De cativa ani, una dintre preocuparile cercetatorilor este crearea in laborator a unei inimi perfect functionale, care sa poata fi transplantata, in conditiile in care donatori de astfel de organe se gasesccu destul de multa dificultate, fiind nevoie de indeplinirea unui numar mare de conditii speciale.

Peste 4.000 de americani asteapta un transplant de cord, dar numai jumatate dintre ei au sanse ca in anul urmator sa primeasca organul salvator. In Europa, aproximativ 3.600 de oameni se afla la acest moment pe listele de asteptare pentru un transplant de cord dar, chiar daca unii vor primi o inima noua, salvatoare, exista riscul ca organismul sa o respinga. Pentru a combate deficitul de organe si pentru a elimina sansele ca organismul pacientului sa respinga organul, cercetatorii americani incearca sa creeze organe in laborator, cu ajutorul celulelor pacientului. Cercetatorii doresc sa realizeze inimi functionale din tesutul pacientului, insa mai sunt necesare studii aprofundate. Cu toate acestea, o echipa de cercetatori din cadrul Spitalului General Massachusetts si din Colegiul Medical Harvard a reusit sa utilizeze celule din pielea adultului, pentru a crea tesut cardiac uman functional, aceasta fiind cea mai importanta realizare de pana acum in aceasta directie a crearii unei inimi in laborator, se arata intr-un studiu publicat in revista Circulation Research.

 

inima creata in laboratorIn lucrarile anterioare, cercetatorii au creat o tehnica prin care, cu ajutorul unei solutii din detergent au reusit sa elimine celulele care ar fi activat sistemul imunitar. Experimentul a fost realizat mai intai pe inimi de soarece, dar pentru studiul actual cercetatorii au utilizat inima umana reala. Acestia au reusit sa elimine celulele, care ar fi putut provoca sistemul imunitar, de la 73 de inimi donate care au fost clasate ca organe netrasplantibile. Dupa acest tratament aplicat, a ramas un schelet al inimii, care si-a pastrat vasele si structurile complexe, gata sa primeasca noile celule.

In urmatoarea etapa au fost introduse celulele stem pluripotente, care detin capacitatea de a se dezvolta in orice tip de celula din organism, in oase, in nervi sau muschi, sau inima. Cercetarea a folosit pentru recoltarea celulelor stem, piele umana prelevata, iar celulele stem recoltate au fost reprogramate pentru a se transforma in celule stem pluripotente. Ulterior, au fost transformate in doua tipuri de cardiomiocite, care s-au dezvoltat foarte repede. Dupa ce expertii au fost siguri ca restul matricei este destul de rezistenta pentru a sustine noile celule, acestia au plasat celulele induse, invelind astfel scheletul cardiac. Timp de doua saptamani, inima a fost infuzata cu o solutie nutritiva care i-a permis sa creasca precum inima din corpul uman. Dupa cele doua saptamani, noua inima continea tesut bine structurat care arata similar cu inimile premature, iar atunci cand expertii i-au aplicat un soc de electricitate, a inceput sa bata.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*